Quantcast
Channel: Recenzii Telefoane - Reviews Mobilissimo.ro
Viewing all 307 articles
Browse latest View live

Coolpad Modena Review + Concurs: ca un Ferrari Modena... dar cu faruri nu prea luminoase (Video)

$
0
0

Coolpad Modena este primul telefon al brandului Coolpad pe care îl testăm şi pe lângă această premieră, aflaţi că terminalul vă este oferit şi la concurs. Acest model a fost lansat în august şi tot în august debuta şi filiala Coolpad din România, cu modelele Modena şi Porto. Avem de-a face aici cu un phablet low-midrange cu preţ de 699 lei la eMAG.ro.
 
Coolpad Modena Review

Coolpad este o companie fondată în 1993, destul de reputata în China, iar produsul lor Modena are un design destul de elegant, care aduce puţin cu un Huawei din seria Mate. Carcasa e fabricată din material plastic mat, care imita bine metalul, iar acest handset vine pe alb, auriu sau negru. Fiind mat, acest model nu e magnet de amprente şi ce am remarcat din start e faptul că smartphone-ul e cam lat.
 
Coolpad Modena privit din lateral

Aderența sa este bună, iar de-a lungul marginilor se remarcă o ramă ce pare a imita cromul. Construcţia e destul de solidă, iar Coolpad Modena măsoară 8.6 mm în grosime şi cântăreşte 158 de grame, fiind deci mai gros şi mai greu decât un Leagoo Lead 1 (6.9 mm şi 145 grame). Totuşi, acest telefon e mai compact decât ASUS ZenFone 2, care măsoară 10.9 mm în grosime şi cântăreşte 170 de grame.
 
Coolpad Modena privit din spate

Utilizarea cu o singură mână nu e foarte comodă aici, pentru că smartphone-ul e foarte lat. În zona frontală se află un ecran cu muchii destul de groase, LED-ul pentru notificări, difuzorul pentru convorbiri şi camera selfie, plus senzorii şi 3 butoane capacitive. În spate avem camera principală, care iese puţin în relief, un microfon, blitzul şi difuzorul.

Capacul din spate nu e uşor de înlăturat, iar sub el găsim două slot-uri SIM, slotul microSD şi bateria. În zona superioară descoperim jackul audio, iar jos puteţi vedea portul microUSB şi un microfon. În stânga avem acces la butoanele de volum, cu feedback OK, iar în dreapta butonul Power, tot cu feedback OK. Am observat că acest handset are muchii în pantă şi că o concluzie, el arata mai scump decât este de fapt. Nota pentru design este de 9.1 din 10 şi designul nu e deloc rău, având în vedere preţul.
 
Coolpad Modena cu capacul spate inlaturat

Trecem la hardware, unde găsim în primul rând ecranul de 5.5 inch, cu panou IPS LCD şi cu rezoluţie de 960 x 540 pixeli, apoi un procesor quad core 64 bit Qualcomm Snapdragon 410, tactat la 1.2 GHz. Avem la dispoziţie şi 1 GB RAM, 8 GB stocare, slot microSD cu suport pentru până la 32 GB şi o cameră de 8 megapixeli în spate, plus una frontală de 2 MP.
 
Bateria lui Coolpad Modena

În ce priveşte conectivitatea, primim LTE de Categorie 4, cu viteza de download de până la 150 Mbps, HSPA+, două slot-uri SIM cu suport dual standby, Bluetooth 4.0 şi WiFi 802.11 g/n. Lista continuă cu AGPS, Glonass, microUSB 2.0 şi radio FM. Senzorii disponibil aici sunt accelerometru, de proximitate şi de lumină ambientală.
 
Coolpad Modena, test baterie video playback

Nota pentru hardware este de 8.3 din 10, puncte fiind pierdute pe seama stocării de doar 8 GB, rezoluţiei şi lipsei de suport WiFi a/b/ac. În ce priveşte bateria, aceasta este o unitate de 2500 mAh, care pe hârtie asigură 10 ore de convorbiri 2G, sau 330 de ore de funcţionare în standby 2G. La testul nostru, care înseamnă playback video HD, cu WiFi pornit şi luminozitate la 200 LUX, am atins 9 ore şi 45 de minute, ceea ce e excelent.
 
Coolpad Modena, test baterie PCMark

Depăşim Samsung Galaxy Note 3, ce oferă 9 ore şi 30 de minute de playback, OnePlus 2 (9 ore şi 10 minute) şi Samsung Galaxy A5 (9 ore). Suntem sub ASUS ZenFone Selfie (10 ore şi 11 minute), HTC One M8 (10 ore şi 15 minute) şi Allview X2 Soul Pro (9 ore şi 54 de minute). În testul PCMark, care simulează utilizarea continua am atins 5 ore şi 52 de minute, ceea ce este destul de bine.
 
Coolpad Modena, durata incarcare baterie

Am depăşit Sony Xperia M5 (5 ore şi 48 de minute), HTC Desire 820, 5 ore şi 25 de minute) şi Huawei P8 (5 ore şi 31 de minute). Suntem sub LG AKA (6 ore şi 22 de minute), Huawei Mate S (6 ore şi 26 de minute) şi ASUS ZenFone Selfie (6 ore şi 47 de minute). Încărcarea durează 2 ore şi 55 de minute, ceea ce înseamnă multişor, dar e în limite normale.

Stăm mai bine totuşi decât Xperia M5 (3 ore şi 4 minute), Leagoo Lead 1 (3 ore) şi Sony Xperia Z3 (3 ore şi 30 de minute). La capitolul încărcare sunt şi modele mai rapide evident: Mstar S700 (2 ore şi 45 de minute), LG AKA (2 ore şi 8 minute) şi Lumia 930 (2 ore şi 15 minute). Funcţia Battery Saver e la posturi, cu posibilitatea de a limita vibraţiile, utilizarea procesorului şi traficul de date din fundal. Nota pentru baterie este de 9 din 10.
 
Coolpad Modena pe partea audio

Trecem la acustică, găsind un difuzor de mici dimensiuni în spate şi folosind aplicaţia Google Play Music ca player muzical. Egalizatorul este Snapdragon Audio+, care vine cu preseturi în funcţie de genul muzical, 5 canale personalizabile şi funcţii ca Bass Boost şi Surround Sound, plus Small Room, Large Room şi Plate.
 
Castile lui Coolpad Modena

Experienţa acustică implică un sunet clar, înalte bune, bas OK, chitara care se aude destul de bine şi un volum ridicat aş spune. Difuzorul e totuşi acoperit mult pe o suprafaţă plată, pierzând cam 10 decibeli în tărie. Căştile vin cu un fir încurcat uşor, o telecomandă inestetica şi un corp din plastic, cu capăt din cauciuc. Experienţă la căşti presupune izolare bună, bas OK, sunet clar şi egalizare bună.
 
Putere volum Coolpad Modena
 

Avem la dispoziţie şi o aplicaţie radio FM, cu o interfaţă arătoasă, dar posturi care nu se găsesc chiar uşor. La testul cu decibelmetrul am atins 74.8 dBA în faţă şi 84.9 dBA în spate. Suntem deci peste iPhone 6S Plus (84.2 dBA), LG G Flex 2 (82.9 dBA şi OnePlus 2 (82 dBA), dar sub LG G4 (87.8 dBA), HTC One M9 (86.9 dbA) şi Sony Xperia E4G (86 dBA). Acustica este OK, păcat de acoperirea difuzorului din spate. Nota pentru Multimedia este de 8.5 din 10.
 
Ecranul lui Coolpad Modena

În ce priveşte ecranul, avem de-a face cu un IPS LCD de 5.5 inch, cu rezoluţie de 960 x 540 pixeli, iar ca player video folosim Photos. Experienţa de vizualizare implica culori realiste, unghiuri largi de vizualizare şi luminozitatea pare la rândul său OK, în vreme ce contrastul e mediocru.
 
Luminozitate ecran Coolpad Modena

Pixelii sunt de tip RGB Stripe, iar din păcate la testul cu luxmetrul am atins cea mai joasă valoare măsurată în ultimul an la Mobilissimo.ro: 204 LUX. Nu depăşim nici un model testat de noi până acum, dar ne situăm sub cele care erau codase până mai ieri: Sony Xperia E4 (217 LUX), LG G Flex (246 LUX) şi ASUS ZenFone 2 Laser (274 LUX).
 
Luminozitate ecran Coolpad Modena, comparatie

În mod bizar, telefonul pare mai luminos la utilizarea de zi cu zi, decât arăta acest test. Setările speciale pentru display includ şi Adaptive Brightness şi mărimea fontului. Nota pentru display este de 6 din 10, nimic neputând scuză luminozitatea scăzută.
 
Camera lui Coolpad Modena

Discutăm şi despre cameră, cu un senzor de 8 MP în spate, ce vine cu deschidere F/2.2, lentila de 28 mm, autofocalizare şi timp de startup de 1 secundă. Camera frontală este una de 2 megapixeli şi vine cu senzor BSI, captura video 720p şi deschidere F/2.4. Aplicaţia Camera nu se deschide prea rapid şi din păcate ne-a şi oferit câteva freeze-uri şi crash-uri pe perioada testării.
 
Interfata camerei lui Coolpad Modena

Avem o interfaţă minimalistă la dispoziţie, cu shortcut către camera frontală inclus, opţiuni pentru blitz, HDR şi filtre. În zona de Setări găsim funcţii ca Timer, luminozitate, geotagging, Auto Scene Detect şi opţiunea de captură foto prin atingere a ecranului. Printre Setările Avansate se afla stocarea în memorie internă sau card SD, sunetul shutter-ului şi rezoluţia (doar 8 MP în 4:3 sau 2 MP în 16:9 ca opţiuni).
 
Moduri de caprura foto Coolpad Modena

Modurile principale de captură sunt HDR, Beauty, Capture Smiles, Night Shot şi Normal. Pe lângă captura foto cu acele moduri avem şi captura video la rezoluţie Full HD sau HD, plus modul Pro. În modul Pro pur şi simplu fotografiem cu reglaje sub formă de slidere rotunjite, pentru balans de alb, expunere, ISO până la 800 şi focalizare (de la macro la infinit).
 
Mostra foto Coolpad Modena

Experienţa de captură implică o viteză a focalizării destul de OK, zoom de până la 6X (destul de fluid) şi 2 ghidaje pe ecran pentru metering şi expunere. Captura foto e destul de rapidă şi regretăm aici lipsa mai multor opţiuni foto, în special rezoluţii mai variate şi panorama. Galeria foto cu camera acestui smartphone a fost realizată la mijlocul lunii decembrie, pe o vreme însorită.
 
Coolpad Modena selfie

La interior am avut şi 2 cadre nu foarte clare, la 2 MP. La exterior ne-am întâlnit cu culori realiste, fotografii landscape cam blurate, mai ales la primul zoom în şi un selfie rezonabil, cel puţin ca textura a feţei nu şi pentru fundal. HDR nu e prea mare ajutor, deoarece nici nu iluminează imaginea şi nici face detaliile mai clare, ba chiar a albăstrit un cadru.
 
Mostra foto Coolpad Modena

Capturile de 2 MP sunt foarte slabe, de aceea regretăm şi lipsa rezoluţiilor cuprinse între 2 şi 8 MP. E şi o anumită "ceaţa" şi neclaritate, un strat de alb aplicat peste unele fotografii. Am testat şi calitatea imaginii la zoom în acea fotografie cu raţa, fiind iarăşi dezamăgiţi. Jucăriile colorate din parc arată OK, când vine vorba de expunere, balans de alb şi calitate, minus fundalul cam albicios.
 
Mostra foto Coolpad Modena

Posibil ca acele capturi cu scena cu muzicieni să fie cele mai bune cu Coolpad Modena. Tentativele de prim plan cu acele plante nu au fost prea reuşite. Aş spune că această cameră e clar sub Mstar S700 şi Leagoo Lead 1 la capitolul foto, ce e drept scuzat de faptul că acele modele au camere de 13 MP şi nu 8 MP. Ce nu e scuzabil, e ca un Karbonn Sparkle V cu camera de 5 MP a făcut fotografii excelente pe viscol acum un an, iar Modena nu se ridică la înălţimea lor.
 

După fotografierea mediocră trecem la filmare, cu captură video în format MP4, la rezoluţie Full HD, frame rate de 30 FPS şi bitrate de 20 Mbps. Avem un prim clip cu o schimbare OK de expunere, calitate rezonabilă şi stabilizare slabă, plus culori realiste. Al doilea clip e tremurat, albicios şi pare mai degrabă HD sau SD decât Full HD. Al treilea video are culori şi calitate rezonabilă, dar pierde serios din calitate la zoom în.

În concluzie, camera e sub majoritatea modelelor cu senzori de 8 MP testaţi la Mobilissimo.ro în ultimul an şi chiar sub unele de 5 MP. Dacă unele aspecte pot fi iertate, lipsa varietăţii de opţiuni foto şi rezoluţie nu poate. Nota pentru cameră este de 6.5 din 10. Editarea foto se realizează cu opţiuni ca Auto, Light, Color, Pop, Vignete, filtre şi multe altele.
 
38.3 grade Celsius după 15 minute de jucat Riptide GP2

Am testat şi temperatura acestui smartphone, care a ajuns la 38.3 grade Celsius după 15 minute de jucat Riptide GP2, ceea ce nu e rău. Nota pentru temperatura este de 10 din 10. Browserul web preinstalat pe acest handset este Chrome, care e cam lent. Tastatura virtuală folosită aici e Swiftkey, cu spaţiere OK, Swype şi multe opţiuni, legate de tema, input predictiv şi chiar un magazin dedicat.
 
Coolpad Modena Review

În ce priveşte conectivitatea, avem la dispoziţie două slot-uri SIM, LTE Categoria 4, funcţia speed dial şi nu avem suport pentru WiFi a/ac/b sau NFC. Apelurile telefonice au un sunet clar, iar semnalul este bun, cel puţin cel celular, în vreme ce semnalul WiFi e mai mereu la 50%. Volumul ar putea fi totuşi puţin mai ridicat la apeluri. Pentru conectivitate nota este de 8.2 din 10. Să vedem cum stăm cu benchmark-urile!

Am decis să îl comparăm pe Coolpad Modena cu LG AKA, Leagoo Lead 1 şi Sony Xperia E4G. Aceasta e o bătălie între un Snapdragon 410 + 1 GB RAM versus un Snapdragon 400 + 1.5 GB RAM versus un MediaTek 6587 + 1 GB RAM vs un MediaTek 6732 + 1 GB RAM. Iată rezultatele:
 
Coolpad Modena Benchmarks

Coolpad Modena câştiga doar 1 din 11 teste, cu scoruri destul de scăzute ce e drept. Faţă de AKA, care are un procesor din 2013, acest model câştiga 6 din 11 teste. Rezultatele nu sunt fantastice, dar măcar telefonul nu suferă de lag şi are interfaţa fluidă, evident în afară de cameră. Riptide GP2 rulează fără probleme, iar nota pentru benchmark-uri este de 7.5 din 10.
 
Coolpad Modena Review

Trecem acum la OS, UI şi aplicaţii, folosind aici Android 5.1.1 Lollipop cu unele modificări faţă de varianta stock. Multitasking-ul pe bază de carusel e păstrat, iar dacă ţinem apăsat pe ecran accesăm zona de widgeturi stock, efecte, wallpaper-uri şi preferinţe legate de layout. Zona dropdown include notificări şi Quick Settings, dar iconografia e schimbată în acea zonă şi e inclusă şi opţiunea Invert colors.
 
Coolpad Modena Review + Concurs: ca un Ferrari Modena... dar cu faruri nu prea luminoase (Video)

Setările includ funcţii de securitate, Smart Control (dublu ţap pentru activare ecran sau desenarea de simboluri pentru a porni aplicaţii). Şi funcţiile butoanelor capacitive pot fi modificate, aparent. Aflaţi şi că nu avem app drawer aici, iar toate aplicaţiile sunt plasate pe homescreen-uri. Iată cum arată lista de aplicaţii preinstalate:
  1. Play Music
  2. Calendar
  3. Calculator
  4. Gmail
  5. Hangouts
  6. Drive
  7. Keep
  8. Play Newsstand
  9. Google Settings
  10. Voice Search
  11. Google
  12. News + Weather
  13. Maps
  14. Email
  15. Play Store
  16. Settings
  17. Play Games
  18. Instagram
  19. Whatsapp
  20. Twitter
  21. Messenger
  22. Clock
  23. Downloads
  24. FM Radio
  25. Record
  26. WPS Office
  27. ES File Explorer
  28. Zuimei Weather
  29. Contacts
  30. SwiftKey
  31. SIM Toolkit
  32. Skype
  33. Facebook
  34. YouTube
  35. Photos

Aş spune că nu e prea mult bloatware aici, dar pentru doar 8 GB de stocare, spaţiul se epuizează rapid, deci mai puţine aplicaţii nu stricau. Nota pentru OS, UI şi aplicaţii este de 9 din 10. Şi acum hai să trecem la verdict.

Iată aspectele Pro:
  • telefonul arată mai scump decât este
  • bateria face o impresie bună
  • fără lag
  • rulează jocuri OK
  • acustica e bună
  • calitatea selfie-urilor e acceptabilă, ca şi cea a capturii video

Şi cele Contra:
  • fără WiFi b/a/ac
  • doar 8 GB stocare
  • difuzorul uşor de acoperit
  • luminozitate foarte scăzută a ecranului
  • camera nu include prea multe opţiuni
  • fotografii albicioase
  • benchmark-uri scăzute
  • interfaţa camerei se blochează uneori

Iată şi notele:
  • Design: 9.1
  • Hardware: 8.3
  • Baterie: 9
  • Multimedia: 9
  • Display: 6
  • Camera: 6.5
  • Temperatura: 10
  • Conectivitate: 8.2
  • Benchmark-uri: 7.5
  • OS, UI, aplicaţii: 9
  • Preţ: 9.3

Media acestor note este de 8.3 din 10 şi trebuie să menţionăm că acest model e importat oficial în România, deci garanţia se rezolva la noi în ţară. În concluzie, Coolpad Modena e genul de telefon care pare mai scump decât e de fapt şi uneori se şi poartă ca atare, când vine vorba de jocuri sau performanţă. Ecranul şi camera trag puţin în jos experienţă, dar bateria şi designul solid cresc atractivitatea lui Modena. Şi acum hai să vedem cum puteţi intra în posesia handsetului!

Iată regulile concursului:
  1. Vizitaţi pagina de produs pe Coolpad.eu/ro
  2. Like la pagina de Facebook Coolpad România
  3. Comentariu la articol unboxing/review cu răspuns la întrebarea "Ce face un telefon din China să fie dorit de cumpărători?"
  4. Share public pe contul personal de Facebook la articol de unboxing/review

Cele 4 capturi trebuie trimise la adresa concurs@mobilissimo.ro cu subiect "Concurs Coolpad Modena", plus numele vostru real, număr de telefon şi adresa. Va avea loc o tragere la sorţi mâine (25 decembrie) la ora 18, prin random.org. Multă baftă!
 
Coolpad Modena Review
 
Coolpad Modena, prețuri actualizate:
Coolpad Modena Video Review
 

RETROreview HTC Galaxy 100: un PDA Galaxy înainte de vreme, metamorfozat drept un I-Mate PDA-N

$
0
0

Iată-ne cu încă o prezentare nostalgică marca RETROreview la Mobilissimo.ro, de această dată având ca vedetă un model PDA de la HTC. El provine din perioada când HTC era OEM pentru alte companii mari tech, precum I-Mate în acest caz. Acest model se numeşte HTC Galaxy 100 în versiunea de bază, dar I-Mate l-a rebranduit în I-Mate PDA-N.
 
RETROreview HTC Galaxy 100

În precedentele recenzii ne-am axat pe modele Nokia şi Ericsson, dar şi pe primul handset cu Android lansat vreodată, T-Mobile G1. Iată-ne acum cu un model numit în mod interesant Galaxy, chiar înainte ca Samsung să facă senzaţie cu a sa serie celebră, deşi nu putem acuza pe nimeni că a tras cu urechea sau ochiul, acest brand fiind folosit într-o tonă de alte domenii, inclusiv auto!
 
RETROreview HTC Galaxy 100

Galaxy 100 avea un corp din metal foarte solid şi nu se ferea să ofere şi un stylus din acelaşi material, lucru impresionant, având în vedere că la ora actuală suntem invadaţi de stylusuri din plastic. E şocant să vezi acum un telefon cu slot pentru carduri SD (MMC), dar exact asta suporta modelul de faţă, provocând nostalgie.
 
RETROreview HTC Galaxy 100: un PDA Galaxy înainte de vreme, metamorfozat drept un I-Mate PDA-N

I-Mate PDA-N avea şi un joystick foarte comod pentru navigare în meniuri şi în mod interesant nu se axa pe GSM pentru apeluri, ci pe VoIP/Skype. Soluţiile celor de la TomTom erau preinstalate pe acest dispozitiv, oferind o navigare GPS excelentă. Am fost surprins şi de uşurinţa navigării în interfaţa lui Windows Mobile, chiar şi pe diagonala mică în ziua de azi, de 2.8 inch.
 
HTC Galaxy 100

Mai multe detalii aflaţi din clipul de prezentare RETROreview şi trebuie sa stiti că acesta e ultimul review de genul în acest an, urmând ca în 2016 să ne reîntâlnim cu astfel de călătorii în timp din nou.

RETROreview HTC Galaxy 100
 

Cube i7 Remix Review: tabletă excelentă pentru consum video şi gaming, cu baterie limitată (Video)

$
0
0

Cube e un brand popular în China, mai ales când vine vorba de tablete şi iată am pus mâna pe un astfel de device în ultima lună, sub forma modelului Cube i7 Remix. El reprezintă o premieră, în ideea că e primul model cu Remix OS la bord pe care îl testam. Avem de-a face aici cu o tabletă cu diagonală de 11.6 inch, un model cu preţ accesibil, pe care îl detaliem mai jos.
 
Cube i7 Remix Review

Acest device costa 134 de dolari la Gearbest.com la ultima verificare (e la promoție în acest moment), preţul de regulă fiind peste 200$. Avem de-a face cu o tabletă masivă aici, ideală pentru jocuri şi filme. Aceste model are o grosime de 8.5 mm şi greutate de 720 de grame, fiind deci mai greu cu 7 grame faţă de un iPad Pro, dar şi mult mai gros, având în vedere că produsul Apple are o talie de 6.9 mm.

Nu suntem foarte departe nici de dimensiunile lui Surface Pro 4, care măsoară 8.45 mm în talie, dar cântăreşte cu mult mai mult: 786 grame. Cube i7 Remix este deci mai uşor decât Surface Pro 4, dar totuşi greutatea să se face simţită după 15 minute de utilizare. Aderența este bună, iar acest model nu e foarte gros, având în vedere diagonală sa.
 
Cube i7 Remix, spatele tabletei

Muchiile de mari dimensiuni sunt utile pentru amplasarea degetelor atunci când ne jucăm. Cube i7 Remix este comod de utilizat şi vine cu un sasiu din metal şi plastic, cu o construcţie solidă. Spatele este acoperit cu un strat albastru mat de vopsea, care arată bine. În față găsim camera selfie, un buton Home cu simbol Windows dintr-un motiv sau altul şi senzori. Zona frontală tinde să fie magnet de amprente.

Spatele ne aduce doar camera principală, iar în zona superioară regăsim butonul Power şi cele de volum, subţiri şi nu foarte comode. Jos sunt integraţi conectorii pentru tastatura, iar lateral observăm că muchiile metalice tind să se ciobească la orice contact mai dur cu o suprafaţă. În stânga găsim grosul porturilor: jack audio, mini HDMI, un microUSB pentru încărcare şi conexiune USB şi unul pentru USB OTG, plus slot microSD.
 
Cube i7 Remix

În dreapta sunt integrate două difuzoare, iar per total acest device Cube are un feeling premium, construcţie solidă şi e destul de comod, dar masiv şi greu. Nota pentru design este de 8 din 10. Trecem acum la hardware, unde se remarcă întâi un display de 11.6 inch cu panou IPS şi rezoluţie Full HD. Printre dotări se afla şi un procesor quad core Intel Atom Z3537F de 1.8 GHz, plus soluţie grafică Intel HD Graphics de generaţie a şaptea, 2 GB RAM, 32 GB stocare şi slot microSD.

Camera principală are o rezoluţie de 5 megapixeli, iar cea frontală de 2 MP. Pe partea de conectivitate ni se pun la dispoziţie aceste opţiuni: WiFi 802.11 b/g/n, Bluetooth 4.0, două porturi microUSB, GPS şi mini HDMI. Senzorii sunt cei de luminozitate, G sensor şi accelerometru. Nota pentru hardware este de 9 din 10.
 
Cube i7 Remix, test baterie, playback video

Bateria este o unitate de 8400 mAh, cu încărcare la 5V/2A, iar la testul nostru de playback video HD în buclă, cu luminozitate la 200 de LUX şi WiFi pornit am atins 3 ore şi 57 de minute, cea mai scăzută valoare testată până acum pe vreo tabletă la Mobilissimo.ro. Suntem sub Samsung Galaxy Tab A 9.7 (10 ore şi 13 minute), Nokia N1 (8 ore şi 32 de minute) sau Evolio Go Fun 3G (4 ore şi 22 de minute).
 
Cube i7 Remix, test baterie PCMark

În PCMark, test ce simulează utilizarea continua am atins 3 ore şi 21 de minute, tot o valoare scăzută, dar măcar depăşim Utok Hello 7Q LTE (2 ore şi 53 de minute) sau Evolio Go Fun 3G  (2 ore şi 34 de minute). Suntem sub Chuwi Vi8 (3 ore şi 29 de minute), ASUS ZenPad 7.0 (4 ore şi 19 minute) şi ASUS ZenPad S 8.0 (4 ore şi 59 de minute).
 
Durata incarcarii bateriei lui Cube i7 Remix

Încărcarea lui Cube i7 Remix durează 4 ore şi 18 minute, deci sta mai bine decât Samsung Galaxy Tab S2 9.7 (4 ore şi 20 de minute), sau decât Allview Viva Q10 Pro (7 ore şi 45 de minute). În schimb, există tablete care se încarcă mai rapid: Nokia N1 (3 ore şi 52 de minute), iPad Air 2 (3 ore şi 40 de minute), ASUS Transformer Book T100 Chi (3 ore şi 14 minute).

Avem la dispoziţie şi funcţia Power Manager, dar fără Power Saving, permiţând doar acceptarea de permisiuni cu privire la aplicaţiile ce pot rula în fundal. Nota pentru baterie este de 6 din 10, acesta fiind punctul slab al device-ului.

Discutând despre acustica, ajungem invariabil la cele două difuzoare laterale. Folosim ca player muzical Google Play Music aici, iar egalizatorul e cel stock din Android 4.4 KitKat. El include opţiuni legate de genuri muzicale, Bass Boost, 3D effect şi 5 slidere personalizabile. Experienţa acustică aduce un volum ridicat, sunet clar şi fără distorsionare. Basul e foarte bun, iar difuzoarele sunt excelente pentru jocuri şi filme. Muzica acoperă o conversaţie într-o cameră mai mică, iar percuţia se aude excelent.
 
Cube i7 Remix, test putere volum

La testul cu decibelmetrul am atins 86.4 dBA, atât în spatele, cât şi în faţa terminalului. Am depăşit astfel iPad Air 2 (86.3 dBA), ASUS ZenPad 7.0 (85.6 dBA) şi Xiaomi Mi Pad 7.9 (83.3 dBA). Ne-am plasat totuşi sub Nokia N1 (89.8 dBA), Samsung Galaxy Tab A 9.7 (87.6 dBA) şi Allview Viva H7S (87.3 dBA). Acustica e una de calitate şi nota pentru multimedia este de 9 din 10.
 
Luminozitate ecran tableta Cube i7 Remix

Iată-ne ajunşi şi la display, un ecran IPS LCD Full HD de 11.6 inch. Cube i7 Remix nu are player video, aşa că am folosit aplicaţia Gallery în acest scop. Experienţa de vizualizare oferă luminozitate destul de ridicată, claritate bună, culori realiste şi vii şi unghiuri de vizualizare de 178 de grade. Textul e clar în browser, iar ecranul nu e foarte reflectiv. Pixelii sunt de tip RGB Stripe, iar la testul cu luxmetrul am atins 313 unităţi LUX, ceea ce e doar OK, dar nu cu mult peste medie.
 
Cube i7 Remix, luminozitate ecran comparata cu alte dispozitive

Am depăşit totuşi Xiaomi Mi Pad (310 LUX), ASUS Transformer Book T100 Chi (281 LUX) şi ASUS ZenPad 7.0 (274 LUX). Suntem sub Nexus 7 2013 (500 LUX), Samsung Galaxy Tab S2 9.7 (460 LUX) şi Samsung Galaxy Tab A 9.7 (402 LUX). Setările pentru display includ luminozitate, timeout şi font, iar o menţiune specială trebuie făcută aici cu privire la utilizarea tabletei că ecran secundar.

Astfel, în vreme ce vă aflaţi la PC sau faceţi altă activitate, puteţi plasa tableta pe un kickstand şi să trageţi cu ochiul la seriale şi emisiuni TV. Nota pentru display este de 8.3 din 10.
 
Camera lui Cube i7 Remix

Trecem şi la cameră, cu o unitate de 5 MP în spate şi frontală de 2 MP. Interfaţa e ultra minimalista, incluzând doar 2 opţiuni mari şi late: timer şi shortcut către camera frontală. Camera e lentă la captură, iar calitatea foto e mediocră, chiar şi pentru un model cu diagonală atât de mare. Nota pentru cameră este de 8.5 din 10, acesta fiind unul dintre aspectele neglijabile ale device-urilor uriaşe. În mod bizar nu am primit în Remix OS nici măcar o singură opţiune de editare foto...
 
Cube i7 Remix nu se supraincalzeste

Am măsurat şi temperatura tabletei, atingând 33 de grade Celsius, după 15 minute de jucat Riptide GP2, ceea ce înseamnă că avem parte de o disipare bună a căldurii. Nota pentru temperatura este de 10 din 10.

Browserul web stock de pe tableta orientează ecranul doar în portrait din păcate, aşa că am testat experienţa de browsing via Chrome. Acesta e cam lent, dar scrolling-ul e fluid. Tastatura virtuală are butoane uriaşe, care par să fie ciudat încadrate chiar şi pe ecranul mare.

Abordăm acum şi conectivitatea, dispunând de Bluetooth 4.0, WiFi b/g/n, Miracast, GPS, microUSB (2 porturi) şi mini HDMI. 3G e accesibil doar via modem extern şi lipsesc aici NFC, infraroşu şi WiFi a/ac. Nota pentru conectivitate este de 8.7 din 10. Am realizat şi benchmark-uri pe acest device Cube, pe care l-am comparat cu Samsung Galaxy Tab A 9.7 şi Samsung Galaxy Note Pro 12.2

Bătălia se da între un Intel Z3537F + 2 GB RAM, un Snapdragon 210 + 2 GB RAM şi un Exynos 5 Octa + 3 GB RAM. Rezultatele arata astfel:
 
Rezultate benchmark Cube i7 Remix

Cube i7 Remix câştiga 6 din 11 teste, iar GPU-ul sau nu pare a impresiona deosebit. Riptide GP2 rulează fără probleme, iar terminalul nu are lag, deşi s-a blocat de câteva ori de-a lungul utilizării. Nota pentru benchmark-uri este de 8.5 din 10. Trecem la OS şi UI, unde îl avem la dispoziţie pe Remix OS 1.0, bazat pe Android 4.4.4 KitKat.
 
Cube i7 Remix, jocuri pe tableta

Android cel standard ar fi arătat ciudat pe o diagonală atât de mare, de aceea a fost o idee bună să primim această platformă, care imită experienta desktop. Astfel, pe lângă noile iconuri şi noul UI, care arată bine primim şi un taskbar, în care putem plasa aplicaţiile accesate des. Tot acolo se afla şi aplicaţiile deschise deja între care putem alterna în timp real pentru un multitasking mai eficient.

Taskbar-ul poate fi ascuns dacă dorim. În zona stângă jos a ecranului se afla butonul virtual Home şi cel Back, iar în dreapta avem butonul Meniu, ce declanşează printre altele şi funcţia Memory Cleanul, care curăţă memoria şi eliberează din resurse. Dacă apăsam acel buton când ne aflăm într-o aplicaţie putem să o închidem sau să o redeschidem într-o altă fereastră, minimizata.
 
Cube i7 Remix Review: tabletă excelentă pentru consum video şi gaming, cu baterie limitată (Video)

Astfel putem avea multiple ferestre pe ecran şi să jonglăm cu ele în multitasking. În zona dropdown se afla notificările, dar şi o zonă cu tile-uri ce servesc drept Quick Settings. Aici găsim funcţii că Screenshot, GPS, Auto Rotate şi un slider pentru luminozitate. În această versiune de Remix OS nu avem ferestre redimensionabile în timp real, dar va sosi curând Remix OS 2.0.

În schimb primim suport pentru mouse, cu tot cu right click şi shortcut-urile de la tastatură, inclusiv CTRL + V sau CTRL + C. Putem crea shortcut-uri pe ecran pentru melodii, filme, documente şi tot soiul de alte fişiere fără probleme. Interfaţa e simplă şi intuitivă şi a fost foarte uşor să lucrăm cu ea. Iată cum arată lista de aplicaţii preinstalate:
  1. Email (aminteşte puţin de lookul lui Hotmail, vine cu suport Exchange)
  2. File Manager (interfaţa minimalista)
  3. Gallery
  4. Settings
  5. Cameră
  6. Calendar
  7. Power Manager
  8. Notes
  9. Calculator
  10. App Search
  11. Downloads
  12. Browser
  13. Easy Locker
  14. File Manager Pro
  15. Games
  16. Google Settings
  17. King Root
  18. Memory Boost
  19. Play Music
  20. Play Store
  21. RAR
  22. Sound Recorder
  23. WPS Office
  24. YouTube
  25. Gmail
Nu avem bloatware la board, ceea ce e de apreciat. Ce m-a deranjat a fost că multe aplicaţii se deschid doar în portrait, fără vreo explicaţie clară. Nota pentru OS, UI şi aplicaţii este de 8.7 din 10. Varianta mai nouă ar fi primit o notă mai mare. Iată acum şi verdictul!

Începem cu aspectele Pro:
  • construcţie solidă
  • excelent pentru a viziona filme şi a juca jocuri
  • preţ accesibil
  • acustica bună
  • ecran OK
  • fără supraîncălzire
  • interfaţa fluidă
  • prezenţa portului mini HDMI
  • OS original
  • fără bloatware
  • performanţa bună

Şi aspectele Contra:
  •  
  • carcasa masivă
  • baterie slabă
  • camera slabă, chiar şi pentru aceasta diagonală
  • unele blocaje
  • cablu foarte scurt la încărcător
  • Remix OS nu a mai fost actualizat la varianta nouă
  • aplicaţii în portrait

Şi iată şi notele acordare:
  • Design: 8
  • Hardware: 9
  • Baterie: 6
  • Multimedia: 9
  • Display: 8.3
  • Camera: 8.5
  • Temperatura: 10
  • Conectivitate: 8.7
  • Benchmark: 8.5
  • OS, UI, aplicaţii: 8.7
  • Preţ: 10

Nota finală este de 8.60 din 10, iar tableta este bună pentru vizionarea de emisiuni TV ca pe un ecran secundar, dar şi pentru gaming. Interfaţa atipică imita experienta desktop, iar Remix OS e excelent pentru acest format. Aspecte de ţinut minte sunt volumul ridicat, ecranul bunicel, iar această tabletă e una mai degrabă de ţinut acasă, decât de luat în deplasare. Păcat de baterie, pentru că OS-ul e tare interesant. [FORUM]
 
Prețul actualizat al tabletei Cube i7 Remix, îl puteți afla de pe Gearbest.com!
 
Cube i7 Remix Video Review
 

Elephone Trunk Review: comod şi foarte luminos, bateria putea fi mai longevivă (Video)

$
0
0

Am avut şansă în ultimele săptămâni să testăm la Mobilissimo.ro telefonul Elephone Trunk, care provine de la foarte activa companie Elephone. Aceasta a avut un număr mare de lansări în ultimul an şi o creştere însemnată de popularitate. Fondată în 2006, firma chineză a realizat modelul Trunk, care a fost lansat cu câteva luni în urmă şi costă 119 dolari pe Everbuying.com.
 
Elephone Trunk Review

Avem de-a face aici cu un terminal midrange cu ecran de 5 inch şi de altfel primul model Elephone pe care îl testam. El măsoară 8.9 mm în grosime şi cântăreşte 138 de grame, deci este mai gros şi greu decât Xiaomi Mi 4i, cu a sa talie de 7.8 mm şi greutate de 130 grame. Totuşi e ceva mai light decât un HTC One M9.
 
Elephone Trunk, partea sapate

Designul îmi aminteşte de un model Nokia mai vechi, iar textura soft touch din spate aduce cu cea de pe ASUS ZenFone 2 Laser. Elephone Trunk vine pe negru, alb, roz, cyan şi albastru şi este comod de ţinut în mână. El are un design solid şi un corp alungit, ceea ce face că utilizarea cu o singură mână să nu fie chiar comodă. Aflaţi că telefonul este cu 2 mm mai lung decât Xiaomi Mi 4i, are o aderentă bună şi muchii rotunjite comode.
 
Elephone Trunk privit din lateral

În față regăsim difuzorul pentru convorbiri, camera selfie, senzorii şi muchiile ecranului au dimensiuni OK. Tot în faţă se afla butonul Home şi cele 2 butoane capacitive care îl flanchează şi care parcă sunt prea discrete. În partea din spate avem la dispoziţie camera principală, blitzul LED, difuzorul, iar capacul spate e uşor de înlăturat.
 
Elephone Trunk Review

Sub el găsim două slot-uri SIM, pe cel microSD şi bateria înlăturabila. Capacul e puţin cam greu de pus la loc, mai ales dacă îndoim zona butoanelor de volum din greşeală, cum am păţit la unboxing. În zona superioară putem accesa jackul audio şi portul microUSB, iar jos avem microfonul. În stânga nu se află nimic, iar în dreapta sunt amplasate butoanele de volum şi cel Power, cu feedback bun.
 
Specificatii Elephone Trunk

Designul acestui model nu arată rău deloc, iar terminalul e şi comod, deci nota pentru design este de 9 din 10. Trecem la aspectul hardware, unde ne întâmpină un display de 5 inch, cu panou IPS LCD cu rezoluţie de 1280 x 720 pixeli. La interior avem parte de un CPU quad core Qualcomm Snapdragon 410 de 1.2 GHz (64 bit, Cortex A53, 28 nm), GPU Adreno 306, 2 GB RAM şi 16 GB stocare.
 
Elephone Trunk Review

Lista continuă cu slotul microSD, cu suport pentru până la 32 GB, o cameră principală de 8 MP şi frontală de 2 MP. Pe partea de conectivitate avem la dispoziţie Bluetooth 4.0, radio FM, LTE cu viteza de download de până la 150 Mbps, WiFi 802.11 b/g/n, GPS, Glonass şi microUSB 2.0. Senzorii sunt următorii: de proximitate, luminozitate şi G Sensor, plus accelerometru şi giroscop.
 
Elephone Trunk, test baterie video playback

Nota pentru hardware este de 8.7 din 10, prin prisma lipsei de NFC, WiFi a/ac şi faptul că nu avem măcar o cameră de 13 MP. Bateria de la bord este o unitate de 2100 mAh, care oferă un timp de convorbiri de 360 - 400 minute, respectiv 170 - 200 de standby. La testul nostru, adică playback video HD în buclă cu WiFi pornit şi luminozitate la 200 LUX, am atins 5 ore şi 35 de minute, ceea ce nu impresionează deosebit.
 
Elephone Trunk, timpul de incarcare al bateriei

Depăşim măcar LG G3, cu ale sale 5 ore şi 6 minute, dar şi Huawei P8 Lite (5 ore şi 25 de minute), plus LG G Flex 2 (4 ore şi 7 minute). Suntem totuşi sub HTC One M9 (6 ore şi 9 minute), Mstar S700 (5 ore şi 55 de minute) şi Sony Xperia E4 (7 ore şi 18 minute). PCMark nu a rulat pe acest model, iar încărcarea durează 2 ore şi 23 de minute, adică la nivel mediu faţă de aşteptări.

Stăm mai bine decât Huawei P8 Lite (2 ore şi 41 de minute), Mstar S700 (2 ore şi 45 de minute) şi Coolpad Modena (2 ore şi 55 de minute). Suntem sub OnePlus 2 (2 ore şi 13 minute), LG G3 (2 ore) şi OnePlus One (1 oră şi 15 minute). În zona Settings se afla Battery Saver, funcţie care reduce performanta şi limitează vibraţiile printre altele, pentru a economisi baterie. Nota pentru baterie este de 7 din 10.
 
Difuzorul lui Elephone Trunk

În ce priveşte acustica, beneficiem de un difuzor singular în spate şi de aplicaţia Play Music drept player muzical. Egalizatorul a fost o surpriză, în ideea că nu e vorba de cel stock, ci de Snapdragon Audio+, cu un UI gri/roşu. Ni se oferă aici preseturi în funcţie de genul muzical şi slidere în 5 frecvente. Alte opţiuni incluse sunt Bass Boost şi Surround Sound, plus Small Room, Medium Room, Large Room şi Plate. Experienţa de ascultate la difuzor s-a făcut remarcată printr-un volum rezonabil, bas mediocru, sunet curat, dar difuzorul e uşor de acoperit pe o suprafaţă plată.
 
Putere volum Elephone Trunk

Vocea şi toate notele se aud OK. Nu aveţi la pachet cu acest model, iar Elephone Trunk a avut parte şi de obişnuitul nostru test cu decibelmetrul, care în fata ne-a adus cel mai mic scor înregistrat la Mobilissimo.ro: 67.9 dBa, în vreme ce în spate rezultatul e mult mai bun: 83.8 dBA, cu 0.1 dBA peste iPhone 6 Plus.
 
Putere volum Elephone Trunk, comparat cu alte telefoane

Mai depăşim şi LG G Flex 2 (82.9 dBA), Huawei P8 Lite (82.9 dBA) şi iPhone 6S (81.7 dBA), dar ne clasam sub Leagoo Lead 1 (84.2 dBA), plus ASUS ZenFone 2 Laser (85 dBA) şi Sony Xperia E4G (86.5 dBA). Există şi radio FM aici, iar nota pentru multimedia este de 8.3 din 10.
 
Display-ul lui Elephone Trunk

Ecranul este unul de 5 inch pe Trunk, cu panou IPS LCD HD şi tehnologie OGS. Gallery este playerul video disponibil, iar display-ul oferă o imagine clară şi culori realiste, plus luminozitate ridicată, contrast OK şi unghiuri largi de vizualizare. Acest display e o surpriză plăcută şi afişează imagini viu colorate. Opţiunile din Gallery includ efecte audio şi sunet stereo.
 
Luminozitate ecran Elephone Trunk

Pixelii sunt de tip RGB Stripe, iar la testul cu luxmetrul am avut o surpriză, atingând 499 LUX, deci depăşind OnePlus 2 (465 LUX), HTC One M8 (463 LUX) şi Samsung Galaxy S5 (480 LUX). Suntem totuşi sub iPhone 6 (570 LUX), Evolio Onyx (564 LUX) şi iPhone 6S (618 LUX). Ecranul rămâne luminos şi în zona de Setări se afla funcţii că Adaptive Brightness, mărimea fontului şi efect de blur. Nota pentru display este de 9.5 din 10.
 
Camera lui Elephone Trunk

Trecem acum la cameră, o unitate de 8 MP cu senzor Samsung în spate şi capacitate de interpolare, obţinând cadre de până la 13 MP în acest mod. Avem la dispoziţie şi blitz LED şi o cameră frontală de 2 MP. Aplicaţia Camera se deschide rapid, iar interfaţa e realizată în stil caricatură şi desen animat, incluzând multiple opţiuni, poate prea multe.
 
Setarile camerei lui Elephone Trunk

Modurile principale de captură sunt: Sunset, Landscape, Snow, Candle Light, Portrait, Night, Beach, Sports, AR, Theatre, ASD, Action, Flowers, Fireworks, Auto, Party, Night Portrait, Steady Photo, Backlight. Apoi avem shortcutul pentru camera frontală, efectele şi blitzul cu opţiunile Torch/On/Auto/Off. Setările sunt următoarele: calitatea fotografiei (normal, fine, super fine), histogram, beep în count down, rezoluţie (13 MP, 8 MP sau 5 MP), numărătoare inversă, localizare, zero shutter şi captura continuă.

Focalizarea se poate regla în mod Normal, Macro, Infinity, Auto sau CAF. Există 11 nivele de saturare aici, funcţia Auto HDR e şi ea inclusă la pachet şi 11 nivele de contrast se pot regla de asemenea. Lista continuă cu Touch AF/AEC, detectare facială, selectable zone (auto, spot metering, center weight, frame average), sharpness (7 nivele), wavelet denoise mode şi expunere cu 5 nivele.
 
Camera lui Elephone Trunk

Putem regla şi auto expunerea, balansul de alb, anti banding-ul şi reduce efectul de ochi roşii. ISO ajunge până la 3200 şi putem vedea un preview al fotografiilor în 4:3 sau 16:9. Şi HDR se află la posturi, iar în zona de captură video avem parte de stabilizare digitală, codec-uri audio AAC sau AMRNB, durata capturii (30 minute, 10 minute, 30 secunde), Time Lapse, balans de alb, rezoluţie (Full HD sau HD), localizare şi codec video (H.264, H.263, MPEG4).
 
Mostra foto Elephone Trunk

Experienţa de captură a implicat în mod bizar lipsa totală de suport touch focus (sau era prins în paianjenişul setărilor prea ample, deşi nu cred), o focalizare cam lentă şi zoom de până la 6X, care e rapid dar scade dramatic calitatea. Capturarea de fotografii e lentă, iar galeria noastră a fost realizată într-o zi de început de decembrie cam înnorată.
 
Mostra foto Elephone Trunk

Avem şi câteva capturi la interior de calitate OK, dar şi o uşoară supraexpunere pentru început. La exterior imaginile sunt clare, culorile realiste şi există ceva blur totuşi, probabil de la focalizarea lăsată teoretic pe automat. Captura landscape aş spune că a fost peste aşteptări, în ideea că nu se pierde exagerat de mult din detalii.
 
Selfie cu Elephone Trunk

Selfie-ul a fost cam albicios, dar rezonabil pentru rezoluţia camerei frontale. HDR face o creangă cu frunze verzi să arate prea artificial, iar culorile sunt per total realiste balansul de alb şi expunerea sunt bune şi avem totuşi şi câteva cadre mişcate. Prim planurile arată bine, deşi cele cu locul de joacă sunt supra expuse. Iluminarea şi textura plantelor fotografiate au fost bune, iar acele jucării colorate au ieşit clare şi glossy.
 
Mostra foto Elephone Trunk

Nu aş plasa camera peste al meu iPhone 5 mai ales prin prisma problemelor cu focalizarea, dar consider că se poate bate cu modelele Xperia din seria E de exemplu şi să le depăşească pe acelea fără mari probleme. Camera e în aceeaşi ligă cu cea de pe Leagoo Lead 1 şi Mstar S700. Captură video a fost realizată la rezoluţie Full HD, în format MP4 şi la doar 14 FPS (bizar), plus 19 Mbps bit rate.
 

Primul clip a fost sacadat, a continuat să refocalizeze toată filmarea şi avea stabilizarea slabă. Al doilea clip păstra aceleaşi probleme de imagine, dar avea şi acustica cu ecou, iar al treilea avea ecoul şi mai amplificat, astfel că sunetul se auzea ca "din apă", iar imaginea era întunecată şi nu părea nici măcar HD.

Dacă putem spune că avem o captură foto rezonabilă, cea video dezamăgeşte şi aş plasa-o la nota 5. Aspectul foto are nota 8, iar media este de 6.5 din 10 pentru cameră şi chiar şi la un preţ scăzut avem aşteptări mai mari.
 
Elephone Trunk se supraincalzeste usor in jocuri

Editarea foto se realizează cu obişnuitele filtre, rame, funcţie crop şi rotate, expunere şi funcţii legate de fetele subiecţilor (ten mai alb, ochi mai mari etc). Am testat şi temperatura acestui model, atingând 41 de grade Celsius după 15 minute de jucat Riptide GP2, deci există o uşoară supraîncălzire. Pentru temperatură nota este de 8 din 10.
 
Elephone Trunk Review Mobilissimo.ro

Browserul web e cam lent, iar tastatura virtuală e cea stock şi e comodă. Pe partea de conectivitate avem la dispoziţie LTE, două slot-uri SIM, dar lipsesc NFC şi WiFi a/ac. Calitatea convorbirilor e bună, ca şi semnalul, iar volumul e destul de ridicat. Pentru conectivitate nota este de 9 din 10. Trecem acum la benchmark-uri, cu o bătălie între Elephone Trunk (Snapdragon 410 + 2 GB RAM), Huawei Honor 4X (Kirin 620 + 2 GB RAM) şi Samsung Galaxy A5 (Snapdragon 410 + 2 GB RAM).

Iată rezultatele:
 
Elephone Trunk benchmerks

În concluzie, telefonul câştiga 6 din 21 teste, dar îl şi întrece pe Samsung Galaxy A5 în majoritatea bătăliilor. El nu are lag şi are un UI fluid, iar jocurile că Riptide GP2 rulează fără probleme. Nota pentru benchmark este de 9 din 10. În ce priveşte sistemul de operare, beneficiem aici de Android 5.1.1, dar terminalul a primit două mari actualizări software de la unboxing încoace.
 
Elephone Trunk, gaming

Ele au schimbat total interfaţa custom cu una stock Lollipop. Astfel, avem parte de widgeturi stock, zona dropdown include Quick Settings şi notificări, iar setările sunt cele tipice, cu personalizare a funcţiilor butoanelor capacitive că extra. Lista de aplicaţii nu e deloc amplă şi nu include bloatware, din fericire.

Iată cum arăta:
  1. Browser
  2. Calculator
  3. Calendar
  4. Camera
  5. Clock
  6. Contacts
  7. Downloads
  8. Email
  9. File Manager
  10. FM Radio
  11. Gallery
  12. Gmail
  13. Google
  14. Google Settings
  15. Maps
  16. Messaging
  17. Phone
  18. Play Games
  19. Play Music
  20. Play Store
  21. Service
  22. Settings
  23. Sound Recording
  24. Voice Dialer
  25. Voice Search

Nota pentru OS, UI şi aplicaţii este de 9.5 din 10. Trecem acum la verdict şi începem cu aspectele Pro şi Contra.

Cele Pro sunt:
  • telefon comod şi textură plăcută a spatelui
  • volum acustic OK
  • ecran luminos peste medie
  • foarte multe opţiuni ale camerei
  • fotografii rezonabile în gama de preţ a acestui handset
  • fără lag
  • fără bloatware
  • performanţa bune

Şi aspectele Contra:
  • captură video slabă
  • bateria putea fi mai bună
  • difuzorul e uşor de acoperit
  • temperatura cam ridicată
  • schimbarea de interfaţă e debusolantă

Şi iată şi notele:
  • Design: 9
  • Hardware: 8.7
  • Baterie: 7
  • Multimedia: 8.3
  • Display: 9.5
  • Camera: 6.5
  • Temperatura: 8
  • Conectivitate 9
  • Benchmark-uri: 9
  • OS, UI, aplicaţii: 9.5
  • Preţ: 9.5

Nota finală este de 8.54 din 10, iar acest model se remarcă prin comoditate, luminozitate şi acustica destul de bun, cel puţin dacă nu e acoperit difuzorul. Performanţa e OK şi în afară de baterie şi captura video nu sunt neajunsuri mari aici. Preţul e atractiv şi acest model e bun pentru consumul media şi gaming casual pentru tineri. Îl puteți comanda de aici!
 
Elephone Trunk Review
 

Allview E3 Living Review + Concurs: telefonul pentru tineri face selfie-uri bune, se aude cu surround, filmează la 480p doar (Video)

$
0
0

Allview E3 Living al doilea telefon care primeşte recenzie Mobilissimo.ro în anul 2016 şi primul model care vă este oferit la concurs în acest an. Terminalul a debutat în luna august a anului trecut şi este un model compact destinat publicului tânăr, de vreme ce e axat pe selfie, are difuzoare frontale stereo şi imitaţie de piele în spate.
 
Allview E3 Living Review

Terminalul costă 599 lei, deşi la ultima verificare el ajunsese la 499 lei pe eMAG.ro. Acest model e disponibil pe alb sau negru şi măsoară 9.8 mm în grosime. El cântăreşte 135.5 grame şi este cu 0.3 mm mai gros decât un Sony Xperia Z1 Compact, dar şi cu 1.5 grame mai uşor decât acel model. E3 Living da senzaţia unui device compact şi solid, cu o aderentă bună şi poate fi utilizat cu o singură mâna fără probleme.
 
Allview E3 Living, partea spate

Calitatea construcţiei este bună, iar în zona frontală găsim cele două difuzoare stereo, camera selfie cu blitz şi un ecran cu muchii mari şi care e magnet de amprente. Sub ecran se afla 3 butoane capacitive, iar deasupra ecranului regăsim senzorii. Trecem la zona din spate, unde descoperim acel capac cu imitaţie din piele, dar şi camera principală şi blitzul.
 
Allview E3 Living

Capacul e uşor de înlăturat, sub el aflându-se două slot-uri SIM, cel microSD şi bateria. Sus îşi face apariţia jackul audio, iar jos avem acces la portul microUSB şi un microfon. În stânga acestui telefon sunt integrate butoanele de volum, iar în dreapta butonul Power, toate cu feedback bun la apăsare. Muchiile sunt teoretic fabricate din metal, dar practic dau senzaţia că se bazează pe material plastic. Pentru design acest model primeşte nota de 9.2 din 10, pentru că nu arată rău deloc şi are şi construcţie solidă, plus e comod.

Trecem la aspectul hardware, cu un display IPS LCD de 4.5 inch integrat, cu rezoluţie de 854 x 480 pixeli, însoţit de un procesor quad core Cortex A53 tactat la 1 GHz. Acesta este un MediaTek MT6735 de 28 nm, cu GPU Mâli T720. Primim şi 1 GB RAM, 8 GB stocare (din care doar 50% sunt liberi), slot microSD cu suport pentru carduri de până la 128 GB, o cameră de 8 MP în spate şi una de 2 MP în faţă.
 
Allview E3 Living, privit din lateral

Lista de specificaţii mai include şi difuzoare stereo, iar când vine vorba de conectivitate, opţiunile sunt următoarele: voce HD, 4G LTE cu viteză maximă de download de 150 Mbps, două slot-uri Micro SIM, GPS, radio FM, Bluetooth 4.0, WiFi b/g/n, WiFi Direct şi microUSB 2.0. Senzorii sunt accelerometru, cel de proximitate, luminozitate şi magnetic. Nota pentru hardware este de 8.5 din 10, aici E3 Living pierzând puncte pe seama chipset-ului nu prea nou şi a stocării deloc generoase.
 
Allview E3 Living, test baterie

Bateria este o unitate Li-Ion de 1850 mAh, iar telefonul vine la pachet cu un încărcător de 5V şi 1000 mA. Pe hârtie bateria ar trebui să asigure 230 de ore de funcţionare în standby sau 528 de minute de convorbiri. La testul nostru, care presupune playback video HD în bucla, cu WiFi pornit şi luminozitate la 200 LUX, am atins 5 ore şi 54 de minute de playback, ceea ce nu e nici cea mai rea valoare a unui model entry level, dar nici un record.
 
Allview E3 Living, test baterie PCMark

Am depăşit Allview E2 Jump (4 ore, 51 minute), LG G4 (5 ore, 6 minute) şi Huawei P8 Liţe (5 ore, 25 minute), dar am fost sub Amazon Fire Phone (7 ore, 10 minute), Sony Xperia E4 (7 ore, 18 minute) şi Allview V2 Viper (8 ore). În testul PCMark, care simulează utilizarea continua am atins 5 ore şi 49 de minute de utilizare continuă, ceea ce e OK.
 
Allview E3 Living, durata de incarcare

Depăşim Allview X2 Xtreme (5 ore, 37 de minute), LG G4 (5 ore, 19 minute) şi ASUS ZenFone 2 (5 ore şi 45 de minute). Ne întrec în schimb LG AKA (6 ore şi 22 de minute), Allview X2 Soul Liţe (6 ore şi 13 minute) şi Allview V2 Viper X (7 ore şi 46 de minute). Încărcarea durează 2 ore şi 44 de minute, un timp îndelungat pentru un smartphone atât de compact.
 
Bateria lui Allview E3 Living

Stăm totuşi mai bine decât Evolio Onyx, care se încarcă în 2 ore şi 57 de minute, Coolpad Modena (2 ore, 55 minute) şi Huawei P8 (2 ore, 47 de minute). Printre telefoanele care se încarcă mai rapid decât acest handset se număra Utok Fury (2 ore, 30 de minute), Elephone Trunk (2 ore, 22 minute) şi LG G4 (1 oră, 43 minute). În zona de Setări găsim obişnuitele opţiuni Standby Intelligent Power Saving şi Battery Saver (care reduce performanţă, vibraţiile, localizarea şi sincronizarea). Nota pentru baterie este de 7.8 din 10.
 
Difuzoarele frontale de pe Allview E3 Living

În ce priveşte acustica, se remarca din start aici cele două difuzoare stereo frontale, iar ca player avem aplicaţia Music, dar nu cu UI-ul obişnuit de pe ultimele modele Allview testate. Aici parcă ne întoarcem puţin la KitKat cumva, dar egalizatorul rămâne în mare la fel, cu preseturi în funcţie de gen muzical, 5 canale în frecvenţe personalizabile, Bass Boost, Surround Sound şi opţiuni de tip Preset Reverb (small room, medium, large etc).
 
Castile lui Allview E3 Living

Ascultarea de muzică la difuzoare ne aduce un efect plăcut de surround, care se manifestă cu atât mai abitir la vizionarea de filme şi la jocuri. Sunetul are volum destul de ridicat, e clar, fără distorsionări, percuţia se aude bine şi avem şi un bas bun. Am auzit şi volum mai ridicat de atât, ce e drept. Căştile au un look standard asociat modelelor midrange, dar nu se aud rău deloc.
 
Allview E3 Living, putere volum

Ele nu au un fir prea lung, dar acesta se încurca destul de uşor şi vine la pachet cu o telecomandă inestetica. Şi căştile oferă un surround bun, bas OK, volum şi izolare bună. Avem la dispoziţie şi radio FM, cu posturi găsite cam greu şi funcţii ca Speaker şi Record FM. La testul cu decibelmetrul am atins 80.5 dBA în faţă şi 78 dBa în spate, iar sincer vorbim mă aşteptam la un volum mai ridicat aici.
 
Putere volum Allview E3 Living

Depăşim Utok Fury (71.7 dBA), Xperia E4 (76.2 dBA) şi Coolpad Modena (74.8 dBA), dar suntem sub Allview A5 Smiley (81.4 dBA), Evolio Neos (82 dbA), Allview V2 Viper (83.7 dBA). Printre setări regăsim şi funcţia Sound Enhance, cu o amplificare specială pentru căşti, BES Loudness pentru difuzoare şi BES Surround cu mod special pentru filme şi muzica. Există şi un mod special Lossless pentru streaming-ul via Bluetooth. Nota pentru multimedia este de 8.7 din 10 şi iese în evidenţă aici aspectul surround.
 
Display-ul lui Ecranul lui Allview E3 Living

Să discutăm acum puţin despre display, cu un panou IPS LCD de 4.5 inch integrat, oferind o rezoluţie de 854 x 480 pixeli. Acest display este magnet de amprente şi e protejat de sticlă Asahi, iar el vine cu laminare completă.
 
Luminozitate ecran Allview E3 Living

Playerul video este galeria, iar experienţa video implica o luminozitate ridicată, culori realiste, unghiuri largi de vizualizare şi pixeli de tip RGB Stripe. Rezoluţia modestă face că detaliile să nu se vadă chiar foarte bine. În schimb la testul cu luxmetrul am atins 488 LUX, ceea ce înseamnă că stăm bine la capitolul luminozitate.
 
Luminozitate ecran Allview E3 Living

Am depăşit Samsung Galaxy S5 (480 LUX), Allview X2 Soul Pro (471 LUX) şi OnePlus 2 (465 LUX), dar suntem sub Evolio Onyx (564 LUX), Elephone Trunk (499 LUX) şi iPhone 6 (570 LUX). Setările ecranului sunt mai ample decât ne aşteptam. Astfel, avem la dispoziţie sistemul Miravision Image Tuning, cu opţiuni precum Picture Mode: Standard, Vivid, Uşer Mode. Acesta din urmă aduce reglaje pentru contrast, saturare, luminozitate, claritate şi temperatura culorii, toate cu slidere asociate. Putem regla şi contrastul dinamic, Adaptive Brightness şi mărimea fontului. Nota pentru display este de 9 din 10.
 
Camera lui Allview E3 Living

Inevitabil iată-ne ajunşi şi la camere, o unitate de 8 MP în spate, cu blitz LED şi autofocus, în vreme ce în fată avem un senzor de 2 MP cu blitz LED. Aplicaţia Camera se deschide destul de lent şi are o interfaţă uşor învechită, dar minimalista. În stânga se află modurile de captură, printre care şi Normal, Live Photo, Motion Tracking, Face Beauty, Panoramă şi Multi Angle.
 
Setari camera Allview E3 Living

În zona superioară găsim controlul capturii prin gesturi sub formă de shortcut şi încă un shortcut pentru HDR, opţiunile blitzului şi camera frontală. Zona de Setări aduce opţiuni ca GPS, expunere, efecte de culoare, moduri scenă, balans de alb şi Properties (claritate, nuanţa, saturare, luminozitate, contrast). Tot aici se afla şi Anti Flicker, shutter sound, Time Stamp şi Zero Shutter Delay, dar şi Anti Shake şi detectarea facială.
 
Allview E3 Living setarile camerei

Smile Shot, Auto Scene Detect, Self Timer, Continuous Shot şi rezoluţia (5, 8 sau 13 MP prin interpolare) vă stau la dispoziţie, ca şi preview (full sau 4:3), ISO până la 1600, iar zona video oferă stabilizare digitală, opţiuni legate de microfon şi modul audio, dar şi time lapse şi calitate (fine, high etc). Experienţa de captură e lentă, atât la capitolul focalizare, care şi captura foto în sine.
 
Mostra foto Allview E3 Living

Avem un zoom sacadat de până la 4X şi dacă ţinem apăsat pe ecran apare acea rama cu reglaj automat pentru expunere şi metering. Galeria foto realizată cu acest telefon conţine cadre capturate la finalul lunii decembrie, într-o zi rece, dar foarte însorită. Am fotografiat cu soarele în faţă fără probleme, iar culorile au fost realiste şi am avut şi un prim plan reuşit cu acel lacăt metalic.
 
Mostra foto Allview E3 Living

HDR-ul realizează capturi artificiale şi albicioase, iar fotografiile au fost per total clare, fără blur şi au avut o calitate bună, având în vedere preţul terminalului. Textura gheţii de pe suprafaţa apei a făcut o impresie bună aici, iar panoramă a arătat binişor, clară şi fără artefacte, dar şi destul de lată, în ciuda rezoluţiei modeste: 2704 x 368 pixeli.
 
Mostra foto Allview E3 Living

Încă un prim plan reuşit a fost cu cea ţâşnitoare din parc, iar la captura landscape am avut parte de detalii bune. Selfie-ul a fost peste aşteptări, deşi aşteptările erau mari având în vedere includerea unui blitz frontal. Textura pielii a fost realistă şi fundalul a avut detalii bune, dar nu am putut face diferenţa între cadrele cu şi fără blitz activat.
 
Mostra foto Allview E3 Living

Probabil cea mai bună selecţie de fotografii e cea dinspre final, cu acea scenă de concert în pregătire, în bătaia soarelui. Aici am înregistrat expunere, balans de alb şi focalizare bune. A existat şi puţin blur spre final, iar după câteva încercări am surprins acel robinet metalic în toată gloria, cu o captură cu apă în mişcare, ce a ieşit peste medie, zic eu.
 
Mostra foto Allview E3 Living

Reţineţi că avem şi câteva cadre de 13 MP, realizate prin interpolare. Aş spune că avem o cameră bună aici, mai ales pentru preţul plătit şi îmi vine în minte modele recent testate ca Elephone Trunk şi Coolpad Modena, pe care le-aş plasa sub calitatea acestei camere la capitolul foto. În schimb, când vine vorba de filmat suntem foarte dezamăgiţi.
 

În primul rând putem film doar la rezoluţie maximă 480p, în format 3GPP, la 30 FPS şi maxim 8 Mbps. Cele 3 clipuri filmate cu Allview E3 Living au avut probleme cu vântul, lipsa de claritate, pierderea de focalizare şi în general nu prea au arătat nici măcar la nivel de 480p. Culorile au fost totuşi rezonabile. Nota pentru cameră este de 7 din 10, fiind media între 5-ul filmării şi nota 9 pentru captura foto.
 
Allview E3 Living, se incalzeste usor in jocuri

Filmarea 480p e inacceptabilă în 2015 şi 2016 deja. Editarea foto se face cu obişnuitele filtre, rame şi funcţii de decupare sau rotire, iar trecând la temperatura, am ajuns la 40.9 grade Celsius, după 15 minute de jucat Riptide GP2, deci telefonul se încălzeşte puţin. Nota pentru temperatura este de 8.6 din 10.
 
Allview E3 Living Review

Web browserul de pe Allview E3 Living este mai degrabă lent, dar avem un scrolling fluid şi tastatura stock e comodă de folosit. Pe partea de conectivitate, sunt puse la bătaie două slot-uri SIM, suport 4G LTE, WiFi (5 GHz), voce HD, iar convorbirile au avut volum ridicat, sunet clar şi semnalul a fost bun. Nota pentru conectivitate este de 9.3 din 10.

În cadrul benchmark-urilor am comparat Allview E3 Living (MediaTek MT6735, 1 GB RAM), cu Allview E2 Jump (MT6592, 1 GB RAM) şi Coolpad Modena (Snapdragon 410, 1 GB RAM). Iată rezultatele:
 
Allview E3 Living, benchmarks

Allview E3 Living câştiga 9 din 25 teste şi nu impresionează în mod deosebit, având în special un GPU slab. Interfaţa e fluidă, dar am avut parte şi de 1 sau 2 blocaje de-a lungul utilizării. Riptide GP2 a rulat OK şi a arătat rezonabil pe micul ecran. Nota pentru benchmark-uri este de 8 din 10.
 
Allview E3 Living, review

Să discutăm şi despre OS şi UI. Telefonul de faţă rulează Android 5.1 Lollipop într-o variantă în mare stock, cu câteva modificări totuşi. Multitasking-ul include acel carusel, plus o opţiune de curăţare memoriei, dar există un mic decalaj între apăsarea butonului capacitiv şi declanşarea multitasking-ului. Widgeturile sunt cele stock, zona dropdown e neschimbată şi include notificări şi Quick Settings, iar Setările sunt şi ele stas.

Iată cum arată lista de aplicaţii preinstalate, din fericire fără bloatware:
  • Play Store
  • Bitdefender
  • Backup + Restore
  • Browser
  • Calculator
  • Calendar
  • Camera
  • Chrome
  • Clock
  • Contacts
  • Downloads
  • Drive
  • Email
  • File Manager
  • FM Radio
  • Gallery
  • Gmail
  • Google
  • Google Settings
  • Google+
  • Hangouts
  • Keep
  • Maps
  • Messaging
  • Music
  • Phone
  • Play Books
  • Play Games
  • Photos
  • Play Newsstand
  • Selfcare
  • Settings
  • Sound Rec
  • STK
  • Update OTA
  • Voice Search
  • YouTube

Nota pentru OS, UI şi aplicaţii este de 9.5 din 10. Şi acum e momentul pentru verdict!
 
Ecranul lui Allview E3 Living

Iată cum arată aspectele Pro:
  • design arătos
  • difuzoare stereo
  • numeroase opţiuni ale ecranului şi de acustică
  • surround bun
  • ecran luminos
  • fotografii OK şi selfie de calitate
  • interfaţa fluidă
  • fără bloatware

Şi cele Contra:
  • bateria putea fi mai bună
  • volumul putea fi mai ridicat
  • rezoluţia scăzută a ecranului
  • filmează doar 480p
  • benchmark-uri modeste
  • 2 blocaje pe parcursul testării

Şi iată şi notele:
  • Design: 9.2
  • Hardware: 8.5
  • Baterie: 7.8
  • Multimedia: 8.7
  • Display: 9
  • Camera: 7
  • Temperatura: 8.6
  • Conectivitate: 9.3
  • Benchmark: 8
  • OS, UI, aplicaţii: 9.5
  • Preţ: 10

Nota finală este de 8.69 din 10, iar acesta e un telefon pentru tineri, cu imitaţie de piele în spate, difuzoare stereo cu surround bun şi selfie-uri de calitate. Păcat de filmarea 480p şi de stocarea de câţiva GB, în rest telefonul se comportă adecvat cu preţul său. Şi acum hai să vedem cum îl puteţi câştiga!

Iată regulile concursului:
  1. Vizitaţi pagina de produs pe Allview.ro
  2. Daţi like la pagina de Facebook Allview
  3. Postaţi comentariu DOAR la articole de unboxing/review (NU POSTAŢI PE YOUTUBE) cu răspuns la întrebarea "Pe lângă acustica de top şi camera selfie bună,ce mai defineşte un telefon pentru tineri?"
  4. Share public pe contul personal de Facebook la articol unboxing/review

Cele 4 puncte de mai sus implică realizarea de screenshot-uri cu respectivele acţiuni, iar acele capturi trebuie trimise pe mail la adresa "concurs@mobilissimo.ro", cu subiect "Concurs Allview E3 Living", plus numele vostru real, număr de telefon şi adresa. Tragerea la sorţi va avea loc pe data de 24 ianuarie la ora 21, prin random.org.
 
Allview E3 Living Review
 
Allview E3 Living, prețuri actualizate:
Allview E3 Living Video Review
 

Lenovo Yoga Tab 3 Pro Review: tabletă multimedia cu proiector perfectă pentru consumul proaspăt localizatului Netflix (Video)

$
0
0

Cumva de-a lungul mulţilor ani de teste şi recenzii nu ne-am întâlnit cu prea multe device-uri Lenovo, dar încercăm să remediem acest lucru cu o tabletă foarte interesantă, pe care am avut-o în teste în această iarnă. E vorba despre Lenovo Yoga Tab 3 Pro, prima tabletă cu proiector pe care o testăm la Mobilissimo.ro.
 
 Lenovo Yoga Tab 3 Pro

Terminalul a fost lansat la IFA 2015, la începutul lunii septembrie a anului 2015 şi costă 2699 lei la eMAG.ro. Avem de-a face cu un model cu o construcţie solidă şi destul de masiv pentru o tabletă de 10 inch la prima vedere cel puţin. Şasiul său e o combinaţie între metal, sticlă şi plastic, iar aderența este bună.
 
Caracteristicile lui Lenovo Yoga Tab 3 Pro

Tableta e comodă la utilizare, chiar şi îndelungată, mulţumită acelui cilindri metalic, ce poate fi folosit ca mâner, când ţinem tableta în mod portrait şi ne vom putea odihni şi degetele în zona aceluiaşi cilindru în mod landscape. Yoga Tab 3 Pro măsoară 4.5 mm în grosime în cel mai subţire punct al său, evident fiind mai gros în zona bateriei. Greutatea sa este de 667 grame, deci cu 230 de grame mai mult decât un iPad Air 2, dar diferenţa e justificată de proiector şi celelalte dotări, mai ales bateria generoasă.
 
Difuzoare JBL Lenovo Yoga Tab 3 Pro

În spate se află o zonă ce imită pielea ca textură, dar e de fapt material plastic, iar în rest şasiul e fabricat din aluminiu. Lenovo oferă protecţie IP21 aici, contra stropirii, deci tableta poate fi folosită şi în bucătărie, când gătiţi. Trecem acum la o analiză mai atentă a designului, descoperind în zona frontală 4 difuzoare JBL sub ecran, dar şi o cameră frontală. Ecranul are muchii nici foarte late, nici foarte înguste, numai bune pentru a ţine degetele pe ele la sesiuni lungi de gaming.
 
Standul lui Lenovo Yoga Tab 3 Pro

În spate avem acces la camera principală, proiectorul DLP rotativ integrat pe stand-ul rotativ din metal, ce se deschide cu un buton dedicat. Sub acea zonă metalică se află slotul microSD şi cel SIM, acoperite de un mic capac. Pe zona exterioară a stand-ului se află un orificiu, ce permite atârnarea tabletei de un suport, o agăţătoare sau cuier spre exemplu.
 
Designul lui Lenovo Yoga Tab 3 Pro

Designul este arătos şi liniile acestui model curg elegant dinspre baterie spre zona subţire. Nu avem elemente de design semnificative în zona superioară şi inferioară, iar în stânga găsim butonul pentru proiector şi jackul audio. În dreapta veți găsi butonul Power cel mare şi comod, înconjurat de un LED pentru încărcare şi notificări, plus butoanele de volum şi portul microUSB, dar şi un microfon.
 
Lenovo Yoga Tab 3 Pro

Tableta se poate utiliza în 4 moduri: tilt (cu stand-ul deschis şi sprijinind tableta), hang (atârnat folosind acel orificiu), vertical (pe stand) şi portret (ţinut de baterie). Lenovo Yoga Tab 3 Pro e o tabletă elegantă, comodă şi arătoasă, ce primeşte nota de 9.7 din 10 pentru design. Trecem acum la hardware, unde ne întâmpină un display IPS LCD Quad HD de 10.1 inch, însoţit de un procesor Intel Atom x5-Z8500, un CPU quad core tactat la 2.24 GHz.

Printre dotări se numără şi 2 GB RAM LPDDR3, 32 GB stocare eMMC, slot microSD cu suport pentru până la 128 GB, o cameră principală de 13 MP şi frontală de 5 MP. Pe partea de conectivitate avem portul microUSB, 4G LTE, Bluetooth 4.0, GPS, Glonass, WiFi dual bând A/B/G/N, iar senzorii includ G Sensor, cel de lumină ambientala şi busola digitală.
 
Lenovo Yoga Tab 3 Pro Review

La capitolul "altele" avem cele 4 difuzoare JBL şi proiectorul DLP de 50 lumen. Nota pentru hardware este de 9.3 din 10. Trecem acum la baterie, care combina 2 celule Li-Ion cu o celulă Li-Po, pentru o capacitate totală de 10.200 mAh. Primim şi un încărcător de 2A, ce suportă încărcare rapidă. Pe hârtie, tableta asigura 49 de zile de funcţionare în standby şi până la 18 ore de utilizare continuă.
 
Test baterie Lenovo Yoga Tab 3 Pro

La testul nostru, cel clasic de playback video HD în buclă, cu WiFi pornit şi luminozitate la 200 LUX am atins 11 ore, ceea ce e excelent. Suntem sub iPad Air 2 (11 ore şi 13 minute), Samsung Galaxy Tab S 8.4 (13 ore şi 33 de minute) sau iPad Mini (12 ore). Depăşim totuşi Samsung Galaxy Tab S2 9.7 (10 ore şi 45 de minute), Samsung Galaxy Tab A 9.7 (10 ore şi 13 minute) şi Xiaomi Mi Pad 7.9 (1o ore).
 
Lenovo Yoga Tab 3 Pro - Test baterie PCMark

Testul PCMark, cel care simulează utilizarea continua ne-a oferit o valoare de 8 ore şi 50 de minute, care e destul de bună. Suntem totuşi sub cea a lui Galaxy Tab A 9.7 (13 ore şi 9 minute), dar depăşim Nokia N1 (7 ore), ASUS ZenPad S 8.0 (4 ore şi 59 de minute) sau Samsung Galaxy Tab S2 9.7 (7 ore  şi 15 minute).
 
Cat dureaza incarcarea lui Lenovo Yoga Tab 3 Pro

Încărcarea durează 2 ore şi 42 de minute, ceea ce e excelent pentru o tabletă de 10 inch. Sunt şi modele care se încarcă mai rapid, dar ele au diagonală mult mai mică şi sunt mai compacte: ASUS ZenPad 7.0 (2 ore şi 30 de minute), Xiaomi Mi Pad (2 ore şi 30 de minute). Lenovo Yoga Tab 3 Pro se încarcă mai rapid decât iPad Air 2 (3 ore şi 40 de minute), Samsung Galaxy Tab A 9.7 (4 ore) şi Samsung Galaxy Tab S2 9.7 (4 ore şi 20 de minute).
 
Durata proiectie continua Lenovo Yoga Tab 3 Pro

În zona Settings găsim funcţia Battery Saver, care reduce performanta device-ului, vibraţiile şi sincronizarea pentru extra viaţa a bateriei. Tot aici avem şi un app manager. Am testat şi durata de playback cu proiectorul pornit şi am atins 5 ore şi 35 de minute de playback continuu la proiector, cu ecranul oprit şi proiecţie la luminozitate maximă. Rezultatul e excelent, însemnând că putem consuma lejer jumătate de sezon de serial pe Netflix.

Nota pentru baterie este de 9.4 din 10 şi din câte am înţeles, tableta poate avea şi rol de powerbank, încărcând alte device-uri. Trecem la acustică, aflând ce ne rezervă cele 4 difuzoare JBL. Primim şi tehnologie Dolby Atmos şi folosim Play Music că player muzical, dar egalizatorul său e de această dată o aplicaţie dedicată Dolby Atmos.
 
Experienta acustica a tabletei Lenovo Yoga Tab 3 Pro

Experienţa acustică e pur şi simplu perfectă, cu un surround fantastic, volum foarte ridicat, bas perfect şi voce fantastică. Puteţi lejer porni o petrecere doar cu această tabletă şi atât. Aplicaţia Dolby Atmos duce distracţia la un nou nivel, datorită opţiunilor sale. Avem acces la modurile principale acustice Movie, Music, Game, Voice şi moduri custom, în care noi facem reglajele. Visualizer-ul are şi rol de egalizare manuală, cu 20 de frecvenţe disponibile că slidere.
 
Lenovo Yoga Tab 3 Pro, test cu decibelmetrul

Există şi egalizare inteligentă, dar şi reglaje că Open/Rich/Focusat şi Manual. Alte opţiuni pe care le putem activa sau dezactiva sunt Surround Virtualizer, Dialogue Enhancer şi Volume Leveller. La testul cu decibelmetrul am atins 84.4 dBA, deşi la utilizarea de zi cu zi, tableta e mult mai "zgomotoasă". Am depăşit deci Xiaomi Mi Pad (83.3 dBA), Samsung Galaxy Tab S2 9.7 (83.8 dBA) şi ASUS Transformer Book T100 Chi (83.2 dBA).
 
Lenovo Yoga Tab 3 Pro, putere volum comparativ

Ne-am clasat totuşi sub Nokia N1 (89.8 dBA), Galaxy Tab A 9.7 (87.6 dBA) şi iPad Air 2 (86.3 dBA). Nota pentru multimedia e pur şi simplu un perfect 10 din 10. Să trecem acum la display şi să vedem dacă ne putem clăti ochi la fel de bine ca şi urechile.

Ecranul oferit de Lenovo este un IPS LCD de 10.1 inch, cu rezoluţie de 2560 x 1600 pixeli şi aspect 16:10. Acest panou oferă multitouch în 10 puncte şi vom consuma filmele via aplicaţia Video, care are o interfaţă minimalistă, funcţie de screenshot şi Pop Up Play. Ecranul este luminos, are unghiuri largi de vizualizare, dar culorile sunt puţin suprasaturate.
 
Lenovo Yoga Tab 3 Pro, test cu luxmetrul

Contrastul e OK şi comportamentul în bătaia soarelui e în regulă de asemenea. Pixelii sunt de tip RGB Stripe, iar la testul de luminozitate am observat un lucru ciudat. Partea stângă a ecranului este mai luminoasă (429 LUX), faţă de cea dreaptă (368 LUX) şi asta în mod vizibil. Luând în calcul luminozitatea cea mai mare depăşim Samsung Galaxy Tab A 9.7 (402 LUX), Nokia N1 (355 LUX) şi iPad Mini 2 (412 LUX).
 
Lenovo Yoga Tab 3 Pro, luminozitate ecran comparata

Suntem totuşi sub Nexus 7 2013 (500 LUX), Samsung Galaxy Tab S2 9.7 (460 LUX) şi Galaxy Tab S 8.4 (432 LUX). Ecranul e totuşi luminos, dar nu e constant. Zona de Setări legate de ecran ne aduce opţiunile Adaptive Brightness, Light Effect (iluminarea pentru notificări) şi font. Nota pentru display este de 8.7 din 10. Şi acum iată-ne ajunşi la punctul central al recenziei şi anume proiectorul.
 
Proiectii cu Lenovo Yoga Tab 3 Pro

Lenovo Yoga Tab 3 Pro integrează un proiector rotativ cu output de 50 lumeni şi capacitatea de a proiecta imagini cu rezoluţie 480p la diagonale de până la 70 inch. Puteţi face proiecţii pe tavan sau pereţi cu uşurinţă pe timp de noapte sau cu perdelele trase, în vreme ce o zi însorită vă va pune mari probleme, deoarece imagini nu va fi prea clară.
 
Proiectorul lui Lenovo Yoga Tab 3 Pro

Avem la dispoziţie un buton dedicat pentru proiector şi încă un buton (uşor de găsit pe întuneric), care detaşează standul şi permite rotirea mecanismului de proiecţie. Fasciculul creat e foarte luminos, astfel că luxmetrul nostru a dat eroare la măsurarea luminozităţii, în condiţiile în care el poate măsura până la 20.000 de LUX.

Odată pornită proiecţia din butonul dedicat, avem un mecanism de reglaj pentru focalizare şi încadrare. Proiecţia continuă şi cu ecranul oprit, iar această funcţie are şi o aplicaţie dedicată numită Projector. Ea include modurile Cinema, Pictures, Documents şi Story. În primul putem viziona filme, cu al doilea vedem fotografii, apoi documente şi în cele din urmă putem crea colaje, folosind fotografii, muzica text şi fişiere video.
 
Lenovo Yoga Tab 3 Pro Review Proiector

Se poate şi desena peste interfaţă cu un shortcut către aplicaţia Sketchpad şi există şi funcţia Split Screen, cu care putem proiecta doar o anumită fereastra din UI, în vreme ce ne continuăm lucrul cu restul interfatei tabletei. Avem la dispoziţie şi setări/opţiuni speciale pentru proiector, care includ luminozitate, îmbunătăţire în timp real a imaginii, orientare în landscape, auto screen off şi mai ales Keystone Correction.

Această funcţie corectează aspectul trapezoidal al imaginii (pentru că modulul de proiecţie e în formă de trapez) şi îl face dreptunghiular, fie manual, fie automat. Există şi opţiuni de mărire a fontului şi modificare a focalizării. Pico proiectorul DLP integrat pe tableă face o echipă excelentă cu difuzoarele şi primeşte nota de 8.7 din 10.
 
Camera lui Lenovo Yoga Tab 3 Pro

Nu putem uita de camere, cu un senzor de 13 MP în spate, cu autofocus şi unul frontal de 5 megapixeli, cu focalizare fixă. Aplicaţia Camera porneşte destul de lent şi include următoarele moduri de captură: Photo, Video, Panorama, Smart Capture (recunoaştere automată a textului, chiar şi din unghiuri laterale) şi Action Shot (capturarea mişcării în frame-uri).

În zona foto avem acces la un slider pentru luminozitate/expunere şi opţiuni de captură precum Auto, Action, Barcode, Fireworks, Landscape, Night, Portrait şi Sports. Putem regla şi rezoluţia la 13 MP în 4:3 sau 9.6 MP în 16:9 şi avem şi un timer, grilă şi opţiunea denoise. Captura video se realizează în Full HD, HD sau 480p, iar experienţa de captură implica o viteză OK de focalizare, zoom fluid şi am remarcat că durează multişor să realizăm captura şi să se proceseze, operaţiunea nefiind instanţă.
 
Camera lui Lenovo Yoga Tab 3 Pro

Cele câteva fotografii realizate cu camera de 13 MP au fost capturate la începutul lunii ianuarie din 2016, într-o zi înnorata şi cu vânt. Avem şi 2 capturi la interior, una cam neclară, iar trecând la exterior regăsim culori OK, dar şi o imagine cam "over sharpened" şi arătând artificial. Detaliile arată OK şi iluminarea este bună, iar focalizarea e la rândul său bună.
 
Mostra foto Lenovo Yoga Tab 3 Pro

Există puţin blur în fundal, dar la prim planuri textura acelui obiect din cauciuc a fost bine surprinsă. Selfie-urile arată rezonabil, iar calitatea e bună pentru o tabletă cu diagonală mare. Aş spune că stăm mai bine la claritate decât camera lui Galaxy Tab S2 9.7, în vreme ce suntem sub iPad Air 2.
 

Captura video a fost realizată în format 3GPP, la rezoluţie Full HD, cu bitrate de 15 Mbps şi frame rate de 30 FPS. Primul clip are o calitate bună, culori realiste, dar e puţin cam albastru şi imaginea e refocalizata des. Al doilea clip are probleme cu vântul, are luminozitate OK şi e destul de clar pentru o tabletă de 10 inch.
 
Jocuri pe Lenovo Yoga Tab 3 Pro

Pentru cameră nota este de 9 din 10 şi am remarcat că e foarte uşor să ţii mâna în fata ambelor camere, amplasarea lor nefiind chiar fericită. Editarea foto se face cu filtre, rame, funcţia crop şi rotate. Am testat şi temperatura, atingând 33.1 de grade Celsius, după ce am jucat titlul Riptide GP2 timp de 15 minute, deci nu există supraîncălzire aici.
 
Lenovo Yoga Tab 3 Pro nu se supraincalzeste

Notă pentru temperatură este de 10 din 10. Browserul web standard de pe device e Chrome, care nu e chiar rapid. Tastatura virtuală e comodă şi e cea stock din Lollipop. Pe partea de conectivitate avem Bluetooth 4.0, GPS, Glonass, LTE, WiFi a/b/g/n, iar nota pentru conectivitate este de 9.5 din 10. Să trecem la benchmark-uri!

Am comparat Lenovo Yoga Tab 3 Pro cu iPad Air 2 şi cu Samsung Galaxy Tab S2 9.7. Bătălia se da între un Intel Atom x5 + 2 GB RAM versus un Apple A8X + 2 GB RAM vs un Exynos 5433 + 3 GB RAM. Iată rezultatele:
 
Lenovo Yoga Tab 3 Pro benchmarks

Lenovo Yoga Tab 3 Pro câştiga 6 din 11 dueluri şi obţine scoruri foarte mari în anumite teste, mai ales Quadrant. Terminalul nu suferă de lag, are o interfaţă fluidă şi rulează Riptide GP2 şi alte jocuri fără probleme. Nota pentru benchmark este de 9.3 din 10.
 
Lenovo Yoga Tab 3 Pro Review

În ce priveşte experienţa software, acest model rulează Android 5.1 Lollipop, într-o variantă apropiată de cea stock, cu câteva mici modificări. Pentru multitasking folosim în continuare acel carusel şi este inclusă şi o opţiune ce permite curăţarea memoriei şi închiderea tuturor aplicaţiilor ce rulează în fundal.
 
Lenovo Yoga Tab 3 Pro, zona settings

În zona dropdown găsim notificările şi Quick Settings, printre acestea din urmă aflându-se şi opţiunea GPS, Auto Rotate, Projector şi Mulţi Windows. Dacă ţinem apăsat pe ecran putem vedea lista de widgeturi, wallpaper-uri şi setări. Widgeturile sunt în mare cele stock. Setările includ opţiuni legate de Notification Center, localizare, securitate şi Multi Window. Acest mod de funcţionare permite deschiderea a multiple ferestre minimizate cu aplicaţiile preinstalate şi utilizarea lor în acelaşi timp, pentru multitasking.
 
Aplicatii preinstalalte pe Lenovo Yoga Tab 3 Pro

Apoi avem Smart Sidebar, un soi de widget lateral care ne oferă acces la modurile de funcţionare ale tabletei (tilt, stând, hang), plus moduri ale ecranului (vibrant, standard, reading) şi moduri audio (movie, music, game), apoi opţiuni ale proiectorului şi 4 shortcut-uri către aplicaţii. Şi dacă tot am vorbit de aplicaţii, iată cum arată lista de softuri preinstalate, cu menţiunea că nu avem prea mult bloatware la bord:
  1. Calculator
  2. Calendar
  3. Cameră
  4. Chrome
  5. Clock
  6. Contacts
  7. Dolby
  8. Drive
  9. Email
  10. Evernote
  11. File Browser
  12. Gallery
  13. Gmail
  14. Google
  15. Google Settings
  16. Hangouts
  17. Lenovo eFrame (rama foto)
  18. Lenovo Sketchpad (aplicaţie de desenat şi schiţat)
  19. Maps
  20. Mcafee
  21. Messaging
  22. Netflix
  23. Photos
  24. Play Games
  25. Play Music
  26. Play Store
  27. Projector
  28. Settings
  29. Share It (partajare de conţinuturi cu utilizatori în aceeaşi reţea WiFi)
  30. Sound Recorder
  31. Sync It HD
  32. User Guide
  33. Video
  34. Voice Search
  35. WPS Office
  36. Yoga Tab 3 Pad
  37. YouTube

Lenovo Yoga Tab 3 Pro primeşte nota de 9.5 din 10 pentru OS, UI şi aplicaţii. Simt totuşi că am fi putut primi mai multe aplicaţii şi funcţii de productivitate, care să crească valoarea acestui model pentru mediul business/enterprise.  Şi acum să purcedem spre verdict!

Iată aspectele Pro:
  • construcţie solidă
  • design elegant şi comod
  • baterie excelentă şi încărcare rapidă
  • 4 moduri de utilizare
  • acustica perfectă şi opţiuni Dolby Atmos
  • proiector atractiv
  • camera OK
  • performanţa bună

Şi cele Contra:
  1. ecranul putea fi mai luminos, sau măcar constant în luminozitate
  2. ziua imaginea proiectată nu e prea clară
  3. camerele sunt amplasate neinspirat, vei avea mereu mana în faţa lor
  4. nu sunt destule funcţii/aplicaţii de productivitate la bord

Iată cum arată şi lista cu note:
  • Design: 9.7
  • Hardware: 9.3
  • Baterie: 9.4
  • Multimedia: 10
  • Display: 8.7
  • Proiector: 8.7
  • Camera: 9
  • Temperatura: 10
  • Conectivitate: 9.5
  • Benchmark: 9.3
  • OS, UI, aplicaţii: 9.5
  • Preţ: 8.8

Nota finală este de 9.32 din 10, iar tableta de faţă este perfectă pentru consumul în masă (binge watching) al unui serial pe Netflix, cum e cazul lui House of Cards. Şi asta mai ales cu proiectorul pornit. Încărcarea rapidă e un mare avantaj, ca şi performanţă, excelentă şi difuzoarele perfecte. Păcat de ecranul neconstant ca luminozitate, pentru că în rest avem un device de consum multimedia şi poate şi productivitate ideal.
Lenovo Yoga Tab 3 Pro Review
 
Lenovo Yoga Tab 3 Pro, prețuri actualizate:

Lenovo Yoga Tab 3 Pro Video Review
 

NVIDIA Shield TV Review: un set top box ideal pentru consumul 4K şi o consolă cu exclusivităţi şi ceva bug-uri (Video)

$
0
0

Probabil ştiţi că sunt mare pasionat de gaming, atât pe consolă şi pe mobil şi când am auzit că există un device care combină un set top box cu o consolă am devenit imediat interesat. E vorba despre NVIDIA Shield TV, pe care l-am testat timp de o săptămână la Mobilissimo.ro. Produsul costă 200 de dolari la nivel internaţional, în varianta cu 16 GB stocare, în vreme ce modelul cu HDD 500 GB a ajuns la noi la un preţ apropiat de 2000 lei mai degrabă.
 
NVIDIA Shield TV Review
 
NVIDIA Shield TV seamănă foarte mult cu un PlayStation 2 slim şi are un design angular artsy, în stilul unui monument post modernist. E un design plăcut şi care atrage privirea... dar şi praful, device-ul fiind glossy. Nu am apreciat faptul că la cea mai mică atingere a suprafeţei consolei ea intră în standby, având senzori dedicaţi.
 
Odată conectat device-ul la TV am avut acces la streaming Netflix, streaming de jocuri de pe PC, YouTube în 4K şi evident gaming. Ne putem conecta la Internet via WiFi pe acest model sau via Ethernet, primim şi porturi USB 3.0, un microUSB 2.0 pentru încărcare şi slot microSD. Evident avem şi port HDMI 2.0 pentru conectarea la TV.
 
NVIDIA Shield TV Review: un set top box ideal pentru consumul 4K şi o consolă cu exclusivităţi şi ceva bug-uri (Video)
 
La pachet cu NVIDIA Shield TV vine şi un joystick, care aminteşte de controllerul unui Xbox 360 şi e mai puţin ergonomic decât cel al unui PlayStation 4 spre exemplu. Butoanele capacitive specifice Android nu oferă un feedback clar şi prezenţa lor nu e bine delimitată în zona superioară. Un plus ar fi că avem butoane de volum pe controller şi ieşire audio astfel încât să nu deranjăm pe cei din jur când ne jucăm.
 
Aceasta este o consolă cu Android TV, adică o variantă de Lollipop adaptată pentru set top box. Primim un Google Play Store gol de aplicaţii, dar plin de jocuri, o secţiune NVIDIA unde găsim jocuri în exclusivitate şi opţiunea GameStream, cu care facem streaming direct de pe PC pe consola chiar şi cu GTA 5, dacă avem o placă GeForce performantă.
 
NVIDIA Shield TV
 
GeForce Now e un serviciu de streaming al jocurilor, cu preţ de 10 dolari pe lună şi vă oferă titluri premium şi clasice, inclusiv cele din seria Batman Arkham, Saints Row sau Witcher. NVIDIA Shield TV e un gadget puternic, cu procesor Tegra X1, ce oferă un GPU cu 256 de core-uri, deci poate duce lejer titluri care au rulat pe console şi PC-uri în ultimii ani, lucru cu care alte device-uri Android nu se pot lăuda.
 
Modern Combat 5
 
În schimb când am testat Asphalt 8 am sesizat un mic delay între mişcările mele de joystick şi ce vedeam pe ecran, iar în Modern Combat 5 arma se mişca la întâmplare uneori. Grafica arata excelent, nu se pierd frame-uri, dar texturile uneori joacă feste, nici măcar hardware-ul puternic NVIDIA neputând compensa limitele unor jocuri create totuşi pentru mobil.
 
NVIDIA Shield TV  - YouTube
 
De abia vizionarea de content Netflix 4K sau YouTube 4K dezvăluie că Shield TV e mai mult set top box şi mai puţin consola. Aici device-ul sta binişor, cu toate că trecerea la o rezoluţie şi claritate maximă se face puţin mai lent decât aş fi dorit. Avem parte şi de funcţie de Casting, ce transforma Shield TV în înlocuitor de Chromecast, primim şi suport Plex şi Google Play Music.
 
Pentru cei care vor ceva mai mult, există şi un stand special pentru produsul NVIDIA, dar şi o telecomandă, care costă câteva zeci de dolari în plus. NVIDIA Shield TV suportă şi comandă vocală cu microfonul integrat în joystick şi dacă sintagma "Mobilissimo" a fost recunoscută în căutarea vocală, alte cerinţe şi termeni au trecut pe lângă asistent fără vreo acţiune.
 
NVIDIA Shield TV Review: un set top box ideal pentru consumul 4K şi o consolă cu exclusivităţi şi ceva bug-uri (Video)
 
Ca set top box NVIDIA Shield TV îşi face treaba foarte bine, dar când vine vorba de gaming, am spus-o şi o repet: un Galaxy S5 mai bătrâior spre exemplu, cu un cablu HDMI conectat la TV oferă fix aceleaşi rezultate. E drept că nu primim exclusivităţi sau streaming de pe PC, dar personal nu mă ajută acestea. De ce? Pentru că nu pot realiza streaming-ul, având placă video AŢI, iar "exclusivităţile" sunt jocuri vechiuțe, încercate deja pe alte platforme şi puţin ciuntite pentru a rula pe Shield TV.
 
NVIDIA Shield TV
 
Cam aşa arată prezentarea lui NVIDIA Shield TV şi o recomanda doar dacă aveţi deja un PC cu placa GeForce, nu aveţi Chromecast şi nici un set top box modern şi vreţi să consumaţi Netflix şi jocuri Android pe TV.

​Puteți comanda produsul de pe Amazon.

NVIDIA Shield TV Video Review
 

HTC One A9 Review: metalul şi "bezeaua" fac echipă bună pe un midranger elegant (Video)

$
0
0

HTC One A9 a debutat anul trecut în rolul de revanşa pentru HTC One M9, care a dezamăgit atât jurnaliştii, cât şi presa primăvara trecută. One A9 s-a lansat în toamna trecută şi este un model midrange cu ecran de 5 inch şi unele funcţii high end. Mai jos puteţi citi recenzia sa, dar şi să aruncaţi o privire asupra unui mega video review.
 
HTC One A9 Review

Telefonul costă sub 1.800 de lei dacă veţi căuta cu atenţie ofertele de preţuri pe Compari.ro şi e perceput de mulţi ca un "iPhone cu Android". Telefonul este arătos şi e fabricat din materiale premium, precum metal şi sticlă. E oarecum greşit să spui că acest model seamănă cu un iPhone, de vreme ce formatul actual de iPhone şi mai acele dungi pe spate sunt inspirate de la HTC One M7.
 
HTC One A9 privit din spate

Mai bine zis ar fi ca HTC One A9 aduce mult cu HTC One M8. Telefonul măsoară 7.26 mm în grosime şi cântăreşte 143 de grame, fiind deci mai gros şi mai greu decât un iPhone 6 (6.9 mm şi 129 grame). Acest model este şi cu 0.56 mm mai gros şi cu 20 de grame mai greu decât Samsung Galaxy A5. Smartphone-ul da senzaţia că este uşor în mâna utilizatorului şi e comod, deşi e şi un pic alunecos.
 
HTC One A9 privit din lateral

Fabricat din aluminiu, handsetul e uşor de utilizat cu o singură mână, nefiind exagerat de lat. Remarcăm aici faptul că muchiile curbate se întâlnesc cu o zonă angulară în faţă şi spate, pentru o aderență sporită. În ciuda faptului că avem de-a face cu un telefon ce cântăreşte 143 de grame, greutatea e foarte bine echilibrată aici şi telefonul pare mult mai uşor în realitate.

HTC One A9 vine pe gri, argintiu, auriu şi vişiniu, iar în zona frontală descoperim un panou 2.5D din sticlă uşor curbată pe margini. Sub ecran se află un buton touch Home cu scanner de amprente integrat, iar tot în față avem camera selfie, difuzorul pentru convorbiri, senzorii şi LED-ul pentru notificări. Am remarcat şi că muchiile ecranului nu sunt chiar atât de înguste pe cât solicita pretenţiile lui 2016 sau 2015.
 
HTC One A9

În spate se află dungile din plastic pentru antene, o cameră care iese în relief şi e protejată de sticlă de safir, un microfon şi blitzul dual tone. În zona superioară am găsit o zonă mata din plastic, posibil menită tot pentru acoperirea de antene, în vreme ce în partea inferioară au fost integrate următoarele elemente: portul microUSB (care nu e centrat), microfonul şi jackul audio. Am remarcat şi că se conectează cam greu cablul microUSB şi nu intra toată mufa în port.
 
HTC One A9

Aruncând o privire spre stânga acestui handset putem vedea slotul microSD şi pe cel nano SIM, care se pot accesa folosind o cheiţă metalică. În cele din urmă, în partea dreaptă sunt integrate butoanele de volum şi cel Power, cu feedback OK, mai ales cel Power, ce are zimţi pe el pentru a fi simţit mai uşor. HTC One A9 este un telefon elegant şi comod de folosit, uşor alunecos şi primeşte nota de 9.2 din 10 pentru design.

Trecem la hardware, unde ne întâmpină un ecran de 5 inch, cu panou AMOLED şi rezoluţie Full HD, însoţit de un procesor cota core Qualcomm Snapdragon 617 (64 bit), cu 4 core-uri la 1.5 GHz şi 4 core-uri la 1.2 GHz. Dotările includ şi 2 sau 3 GB RAM şi 16 sau 32 GB stocare, plus slot microSD cu suport pentru stocare externă de până la 2 TB.
 
Camera lui HTC One A9

Noi testăm varianta cu 2 GB RAM şi 16 GB stocare, în cazul în care vă întrebaţi. În spate se află o cameră de 13 MP, în faţă una Ultrapixel de 4 MP, iar când vine vorba de conectivitate, toate opţiunile clasice sunt bifate: Bluetooth 4.1, WiFi 802.11 a/b/g/n/ac în benzi de 2.4 şi 5 GHz, microUSB 2.0, GPS, Glonass, 4G LTE Categoria 7 (300 MBps download) şi NFC. Senzorii sunt următorii: lumină ambientală, proximitate, mişcare, busolă, giroscop, magnetic, sensor hub şi de amprente. Dotările se încheie cu acustica Dolby, iar nota pentru hardware este de 9 din 10.
 
HTC One A9, test baterie video playback

Bateria lui One A9 este o unitate de 2150 mAh, cu suport pentru Quick Charge 2.0, care pe hârtie asigura 12 ore de playback video, 60 ore de muzică, 16 ore de convorbiri via 3G sau 18 zile de standby în 3G. La testul nostru, care implică playback video HD în buclă, cu WiFi pornit şi luminozitate de 200 LUX, am atins 8 ore şi 29 de minute de playback, ceea ce e bine, dar nu bate recorduri.
 
HTC One A9 - Test baterie PCMark

Suntem peste Huawei Mate S (8 ore şi 8 minute), ASUS ZenFone 2 (7 ore şi 30 minute) sau Sony Xperia M5 (6 ore şi 34 minute). În acelaşi timp suntem depăşiţi de Samsung Galaxy A5 (9 ore), iPhone 6 (11 ore şi 30 de minute) şi HTC One M8 (10 ore şi 15 minute). În PCMark, testul care simulează utilizarea continua am atins 6 ore şi 17 minute, ceea ce iar e OK şi atât.
 
HTC One A9, timp de incarcare baterie

Depăşim Sony Xperia M5 (5 ore şi 48 de minute), ASUS ZenFone 2 (5 ore şi 45 de minute) sau Huawei P8 (5 ore şi 31 minute), dar suntem sub Galaxy A5 (6 ore şi 51 minute), LG AKA (6 ore şi 22 minute) sau ASUS ZenFone Selfie (6 ore şi 47 de minute). Încărcarea durează 1 oră şi 55 de minute, acel Quick Charge nefăcându-se simţit prea clar.

Totuşi încărcarea e mai rapidă decât pe un iPhone 6 (2 ore şi 10 minute), HTC One M9 (2 ore şi 20 minute) sau LG G3 (2 ore). Există şi terminale high end sau midrange care se încarcă mai rapid: Samsung Galaxy A5 (1 oră şi 45 minute), OnePlus One (1 oră şi 15 minute), Samsung Galaxy Note 4 (1 oră şi 40 de minute). În zona de Setări avem funcţia Battery Optimization, care va permite să alegeţi ce aplicaţii au voie să acceseze procesorul şi conectivitatea şi practic de aici activaţi sau dezactivaţi funcţia Doze.
 
HTC One A9 Review

Ea vine cu Android 6.0 şi îi permite unui telefon care e în standby, cu ecranul închis şi fără să fie mişcat să treacă la o funcţionare low power. În acel mod aplicaţiile nu mai au acces full la CPU şi reţea. Apoi avem şi Power Saver, care reduce la rândul său utilizarea chipset-ului, vibraţiile şi serviciile de localizare. Extreme Power Saving Mode este şi el inclus, permiţând doar accesul la funcţii de bază, precum mesagerie, mail, calendar, calculator, ceas, cu notificări dezactivate şi o interfaţă minimalistă pe bază de tile-uri. Nota pentru baterie este 8.2 din 10 şi simt că se putea mai bine aici.
 
HTC One A9 pe partea acusitca (difuzor)

În ce priveşte acustica, HTC One A9 integrează un DAC (Digital Audio Converter), care converteşte melodiile 16 bit în unele 24 bit. Nu mai avem parte de difuzoare BoomSound, ci doar de un singur difuzor în zona inferioară. Output-ul către căşti a primit şi un amplificator special. Google Play Music e playerul muzical de pe acest device şi surprinde că HTC nu a inclus propriul player Sense.

E oferit suport aici pentru playback 24 bit la 192 kHz lossless şi cu înaltă rezoluţie audio. Am fost miraţi şi că lipseşte egalizatorul, chiar şi cel stock din Google Play Music. Experienţa de ascultare la difuzor implică un volum destul de ridicat, dar sub modelele HTC One M, sunet clar, bas bun şi voce caldă. Aş compara volumul mai degrabă cu un iPhone, dar unul puţin mai vechi.
 
Castile lui HTC One A9

Căştile oferite la pachet sunt în schimb perfecte. Ele aduc cu cele ce veneau cu HTC One M8, sunt foarte comode, au un fir plat şi au volum foarte ridicat. Sunetul este curat şi clar, basul perfect şi acest accesoriu depăşeşte căştile oferite de Samsung şi Apple Earpods. Setările includ opţiuni BoomSound pentru căşti, cu profiluri pentru diferite tipuri de căşti.
 
Putere volum HTC One A9

Avem parte şi de radio FM, cu o interfaţă minimalistă a aplicaţiei, dar cu foarte puţine posturi găsite. Difuzorul e uşor de acoperit la gaming şi video, atunci când ţinem terminalul în mod landscape, degetele acoperindu-l puţin. Am realizat şi un test cu decibelmetrul, atingând 80.6 dBA în faţă şi spate, ceea ce nu e chiar fantastic.
 
HTC One A9, putere volum comparativ cu alte telefoane

Am depăşit totuşi HTC Deşire 820 (79.3 dBA în spate), Samsung Galaxy A5 (77 dBA) şi Karbonn Sparkle V (80 dBA). Sunt şi modele superioare la acest capitol, precum Huawei P8 Liţe (82.9 dBA), Xperia M5 (85.4 dBA) şi LG AKA (86.4 dBA), iar nota pentru aspectul Multimedia este de 8.5 din 10.
 
Ecranul lui HTC One A9

Să vedem ce ne rezervă ecranul! După multe modele cu panou LCD, HTC a decis să aleagă un AMOLED pentru HTC One A9. Astfel avem de-a face cu un display de 5 inch Full HD, cu densitate de 441 PPI şi protecţie Gorilla Glass 4. Acesta e un panou 2.5D, iar ca player video primim doar aplicaţia Gallery. Experienţa de vizualizare a adus puţină suprasaturare, luminozitate ridicată şi claritate a ecranului, plus unghiuri largi de vizualizare.
 
Test luminozitate ecran HTC One A9

Albul este mai artificial decât pe un LCD, iar contrastul este aşa şi aşa în bătaia soarelui, aşa cum s-a văzut şi în Mobicast 100. Pixelii acestui ecran sunt de tip Pentile Matrix, iar luminozitatea la testul nostru a fost de 505 LUX, adică foarte bună. Depăşim deci OnePlus 2 (465 LUX), HTC One 8 (463 LUX) sau LG G4 (432 LUX).
 
HTC One A9, test luminozitate ecran comparativ cu alte telefoane

Suntem totuşi sub iPhone 6 (570 LUX), iPhone 6S (618 LUX) sau Samsung Galaxy A5 (574 LUX la soare). În zona de Setări avem modul de utilizare cu mănuşi, opţiuni pentru mărimea fontului, luminozitate şi profil de culoare, ce poate fi setat pe AMOLED (optimizat pentru acest telefon), SRGB (alb mai prietenos cu ochiul utilizatorului), culoare mai rece sau mai caldă.

Tot aici găsim şi o colecţie de gesturi de folosit pe handset, inclusiv dublu tap pentru activare sau închidere a ecranului şi swipe-uri din lockscreen. Nota pentru display este de 9.2 din 10. Să analizăm şi camera, un potenţial punct forte al terminalului. În spate se află un senzor de 13 megapixeli, cu protecţie din sticlă de safir, autofocus, BSI, deschidere F/2.0 şi stabilizare optică.
 
Camera lui HTC One A9

Camera are un aspect 4:3 şi vine cu blitz dual tone, în vreme ce cameră selfie este o unitate de 4 megapixeli (UltraPixel), cu deschidere F/2.0 şi focus fix, dar şi aspect 16:9. Aplicaţia Camera nu porneşte prea rapid, iar interfaţa este cea tipică HTC, cu iconuri şi fonturi albe şi abordare minimalista, fără abuz de opţiuni.

În stânga se află opţiunile pentru blitz, HDR, shortcut pentru camera frontală şi captura mulţi frame. Setările includ rezoluţie (13 MP în 4:3, 10 MP în 16:9 sau 8.9 MP în 1:1). Avem şi Auto Smile Capture, Voice Capture, Touch to Capture, self timer şi opţiuni pentru rezoluţie video (Full HD sau HD). Apoi există şi grila, geotag şi în dreapta găsim modurile principale de captură: Selfie, Cameră, Panorama, Pro, Hyperlapse şi Slow Mo.
 
Setarile camerei lui HTC One A9

Modul Selfie include un slider pentru înfrumuseţarea în stânga ecranului şi funcţie Live Makeup, iar modul Pro oferă captura RAW, cu opţiunea de a îmbunătăţi calitatea imaginii. Tot modul Pro aduce şi opţiuni extra pentru contrast, saturare şi claritate, dar şi slidere aplicate pe ecran, ce permit reglarea balansului de alb (până la 7500 Kelvin), expunere (de la minus 2 la plus 2), ISO (până la 1600), shutter speed (de la 1/8000 secunde la 2 secunde) şi focalizare (de la macro la landscape).

Hyperlapse permite realizarea unui Time Lapse filmat din mers, cu extra stabilizare şi feeling cinematic. HTC oferă şi opţiunea de a schimba viteza clipului, până la 12X. Experienţa în sine de utilizare a camerei a implicat focalizare rapidă, zoom fluid şi dacă ţinem apăsat pe ecran se afişează auto exposure/auto focalizare blocate pe o anumită zonă.
 
Mostra foto HTC One A9

Viteza de captură e la nivel mediu aş spune. Am realizat o galerie foto folosind camera acestui smartphone într-o zi rece şi însorită de ianuarie. Am început cu o panoramă wide şi clară, cu rezoluţie de 8910 x 920, care se descurcă bine cu combinaţia soare-umbră. Avem şi un HDR cu acel pod roşu, care e cam albicios.
 
Mostra foto HTC One A9

Focalizarea la prim planuri şi macro-uri se face cam greu pe acest handset şi nu iese din prima. Selfie-urile arată rezonabil, dar nu excepţional, mai ales că pielea are textura artificială, iar fundalul e foarte neclar. Revenind la captura camerei principale, ea livrează culori realiste, expunere bună, oferă şi focalizare bună şi detalii clare chiar şi la zoom în pe cadrele landscape.
 
Mostra foto HTC One A9

Am apreciat textura gheţii de pe lac şi faptul că această cameră nu a avut probleme cu soarele, zăpadă şi gheaţă în faţă. De-a lungul galerii de peste 150 de cadre nu am avut parte de prea multe ezitări şi fotografii ratate cu HTC One A9, ceea ce ne pune în aceeaşi ligă cu iPhone 6. Nuanţele de verde au arătat foarte bine şi pentru a realiza prim planuri reuşite a trebuit să fim la câţiva inch de subiect.
 
HTC one A9 are una dintre cele mai bune camere de 13 megapixeli de pe piaţă

Conul acela de brad a ieşit excelent, că detalii. La umbră, jucăriile glossy au arătat şi ele foarte bine şi culorile au fost atât de realiste încât m-au dus cu gândul la LG G4. HTC one A9 are una dintre cele mai bune camere de 13 megapixeli de pe piaţă, mai ales printre modelele midrange. E chiar peste HTC One M9 la unele aspecte şi poate fi comparată uşor cu iPhone 6.
 
Mostra foto low light HTC One A9

Este sub Galaxy S6 şi LG G4, dar nu cu atât de mult pe cât aţi crede. În mod clar HTC One A9 face fotografii mai bune decât modelele ASUS sau Huawei ale anului trecut, chiar şi flagship-uri. Depăşim şi Galaxy A5. Pe timp de noapte (la minus 20 de grade Celsius) am realizat o serie de capturi low light ce au fost clar peste HTC One M9.
 
HTC One A9, mostra foto low light

Nu am avut halo-uri mari la sursele de iluminare, imaginile au fost clare, dar am avut şi câteva cadre spălăcite. Stabilizarea optică face o treabă bună aici, iar iluminarea e bună pentru cadre nocturne. Din nefericire opţiunea Shutter Speed nu a iluminat prea mult fotografiile, în modul Pro, în întuneric complet. Aş spune că la captura nocturnă suntem puţin sub iPhone 6, dar peste modelele Huawei şi ASUS, sau cam orice midrange LG spre exemplu.

Când vine vorba de captura video, am filmat Full HD la 30 FPS, în format MP4 şi cu bitrate de 20 Mbps. Nu există suport pentru captură 4K aici sau Full HD la 60 FPS. Avem un prim clip, cu o claritate OK şi culori realiste, dar puţin cam tremurat. Al doilea clip are probleme cu vântul şi cu schimbările bruşte de expunere, întunecându-se brusc.

Clipul 3 e cel Hyperlapse, care are cu adevărat un feeling cinematic, aşa cum ni s-a promis. Clipul 4 suferă de refocalizare ce are loc des şi el a fost cel care a indicat în sfârşit ce e în neregulă cu filmarea. E ca şi cum ne-am afla pe vapor şi suferim de mişcare de tangaj, partea inferioară a imaginii balansându-se către dreapta şi stânga, ca şi cum un element circular al camerei ar pluti sau s-ar deplasa pe o axă orizontală.
 

Clipul 5 e cel slow motion şi arata OK, iar al şaselea e filmat cu camera selfie şi nu arată prea impresionant. Am testat şi stabilizare optică prin clipul 7, care nu a impresionat, fiind chiar sub stabilizarea digitală a lui iPhone 6. Ultima filmare aduce o imagine albăstrie şi refocalizare. Pe timp de noapte lucrurile sunt şi mai rele, cu imagine spălăcită şi mult grain mai ales în colţurile imaginii.

Sursele de iluminare au halo-uri mari, dar culorile arată OK şi claritatea e rezonabilă. Aş spune că filmarea e sub aşteptări şi sub performanta foto a lui HTC One A9, dar şi sub filmarea excelentă a lui Galaxy A5, iPhone 6 şi chiar HTC One M9. Nota pentru cameră este de 7.8 din 10, fiind media între 9.1 pentru fotografii şi 6.5 pentru video.
 
HTC One A9 Review

Aplicaţia Gallery are câte un clip Highlight în zona superioară a fiecărui album, un fel de mic Zoe ce rezuma toate capturile foto/video recente. El e complet editabil, cu muzică de fundal, temă şi conţinuturi incluse diferite. Puteţi vedea fotografiile şi ca un timeline, cu zona şi ora/dată la care au fost realizate.

Editarea se realizează cu filtre, rame foto, efecte, posibilitatea de a desena peste, retuşări faciale şi îmbunătăţire de cadre RAW. Zoe va permite să realizaţi un clip-rezumat, cu opţiuni de teme/filtre, muzica de fundal, titlu şi fotografii/clipuri alese. Putem crea şi o temă pentru telefon în zona Themes, preluând culorile de bază dintr-o fotografie. Se creează astfel un wallpaper, iconuri noi şi alte elemente vizuale.
 
One A9 gaming

Am trecut apoi la testarea temperaturii, atingând 35.4 grade Celsius după 15 minute de jucat Riptide GP2, ceea ce înseamnă că acest model nu suferă de supraîncălzire. Nota pentru temperatura este de 10 din 10. Trecem şi la conectivitate, unde ne declarăm încântaţi de opţiunile oferite. Ele includ LTE Categoria 7, cu viteza de download de până la 300 Mbps, quad bând GSM, WiFi a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.1, GPS, NFC şi DLNA.
 
HTC One A9 nu se supraincalzeste

Difuzorul mare pentru convorbiri e apreciat, el oferind volum ridicat şi claritate bună. Zgomotul de fond e bine anulat, iar semnalul este bun. Conexiunea WiFi aduce viteza de download de 22 Mbps şi upload de 17 Mbps, deşi de obicei depăşim 20 Mbps cu telefoanele testate. Nota pentru conectivitate este de 10 din 10.
 
HTC One A9

Acum ar trebui să trecem la Benchmark, dar am decis să schimbăm formatul şi să unificăm această zonă cu Browserul, în vreme ce în recenzia video nu va mai plictisim cu cifre, ci vorbim strict despre performanţă. Astfel, la capitolul browser am folosit Chrome, care nu e foarte rapid. Tastatura virtuală folosită aici este cea HTC şi nu cea stock din Marshmallow.

Browserul obţine rezultate slabe în benchmark-uri: 1241 puncte în Sunspider şi 1500 în Browsermark, în condiţiile în care mai toate modelele performante sunt la nivel de sute de puncte în Sunspider (mai puţin e mai bine) şi peste 2000 în BrowserMark. La utilizare de zi cu zi, se simte un mic lag la deschiderea fiecărei aplicaţii, câteva milisecunde în plus mai mult faţă de cât ar trebui.
 
HTC One A9 benchmarks

Jocurile rulează OK, precum Riptide GP2 sau Ultimate Tennis, iar interfaţa e destul de fluidă. Testele benchmark au comparat HTC One A9 cu Sony Xperia M5, Huawei Honor 6 şi iPhone 6. Telefonul a fost undeva între Xperia M5 şi Honor 6, dar fără a depăşi iPhone 6, în afară de unul din testele GeekBench 3.

Rezultatele sunt OK pentru un midrange, dar procesorul e sub Kirin 920 de pe Huawei Honor 6. În schimb întrecem MediaTek Helio X10. Nota pentru benchmark-uri şi browser este de 7 din 10. Am trecut apoi la OS, UI şi aplicaţii, cu menţiunea că HTC One A9 e primul telefon cu Android 6.0 Marshmallow pe care îl testăm, ocazie cu care am realizat şi un soi de recenzie pentru acest sistem de operare.

Prezentat în mai 2015 sub numele de Android M, acest OS a fost lansat în octombrie 2015. E practic un Lollipop îmbunătăţit, care aduce suport nativ pentru scannere de amprente şi port USB Type C. Funcţia Doze a fost deja detaliată, iar o noutate o reprezintă modul de administrare a permisiunilor. Astfel, ni se cer permisiunile în aplicaţie, de fiecare dată când o aplicaţie doreşte acces la contacte, GPS, camera etc.
 
Setari HTC One A9

Putem administra aceste permisiuni din Settings/Apps/Configure Apps. Unele cer acces la senzori legaţi de fitness, altele la localizare sau calendar şi avem acum mai mult control asupra lor. Noi folosim Android 6.0 cu HTC Sense 7.0 aplicat peste, iar app drawer-ul nu e cel stock din Android Marshmallow, ci cel din HTC Sense, cu scroll vertical şi fără căutarea Google sus.

Multitasking-ul e acum pe format carusel şi nu o serie de thumbnail-uri, cum era de obicei pe modelele HTC. Zona dropdown a rămas în mare neschimbată faţă de Lollipop, cu Quick Settings, slider pentru luminozitate şi notificări. Google Now on Tap e probabil cea mai mare inovaţie din OS, activându-se prin ţinerea apăsat a butonului Home virtual sau prin rostirea cuvintelor "OK Google".

Utilitatea sa e variată şi spre exemplu Google Now on Tap poate citi ce se afla pe ecran şi oferi informaţii contextuale. Astfel, in Play Music putem întreba "what's has real name" când ascultăm o formaţie şi să aflăm numele real al solistului. În Gmail activează lui Google Now on Tap într-un mail în care un prieten ne invită la un restaurant va aduce o fereastră cu meniul, preţurile şi rezervări la acel restaurant.

La fel şi o invitaţie la film va declanşa o fereastră contextuală cu rezervări şi ore de rulare. On Tap poate rula în tandem cu multiple aplicaţii, inclusiv Chrome, adunând cuvinte cheie de pe site-ul citit pe ecran şi afişând informaţii relaţionate. Din păcate pe HTC One A9 nu a funcţionat aceasta utilitate, din motive necunoscute, dar potenţialul e imens.
 
HTC One A9 Review

Marshmallow mai aduce şi suport pentru Android Pay, utilizarea cardului microSD ca memorie internă şi opţiunea Explore pentru stocare în Setări, dar şi funcţia Memory, o noutate în Setări. Ea are legătură cu consumul de RAM. Selecţia de text e acum îmbunătăţită şi mai intuitivă, iar opţiunile sunt mai compacte (Select All, Copy, Share).

Putem seta ce se întâmplă cu linkurile ce pornesc din aplicaţii, iar modul Silent a revenit, faţă de Lollipop. Mai trebuie menţionat şi că acum Chrome poate afişa ferestre popup personalizate pentru fiecare aplicaţie în parte. Cam acesta e Android 6.0 pe scurt, un update mic, dar binevenit şi util pentru Lollipop. HTC Sense 7.0 a rămas cum l-am lăsat pe HTC One M9, cu o iconuri şi teme sobre, cu mult gri, alb şi negru şi BlinkFeed că homescreen opţional în stânga.
 
HTC One A9 Review

El afişează informaţii din diferite surse de socializare, site-uri de ştiri, agregatoare şi oferă şi indicii de restaurante la ora prânzului. Şi Mobilissimo.ro se afla pe lista de feed-uri. Putem edita multiple aspecte ale temei folosite pe telefon, de la culori la iconuri, meniuri, widgeturi, fonturi şi fundaluri.
 
Interfaţa e minimalista şi fluidă, iar app drawer-ul are setări de 3x4 și 4x5 pentru aranjarea aplicaţiilor. Lockscreen-ul afişează 4 shortcut-uri, iar Sense Home widget e o funcţie integrată în homescreen-ul principal, destul de utilă zic eu. Ea concentrează 8 shortcut-uri, 6 către aplicaţii şi 2 către foldere. Ele se modifica automat în funcţie de oră şi locul în care vă aflaţi, având preseturi pentru Casa, Muncă şi Out.
 
HTC One A9, scanner de amprente

Acel widget învaţă comportamentul vostru şi schimbă selecţia de aplicaţii puse la îndemână. Am testat şi scannerul de amprente, care e precis şi rapid, dar are foarte mele defect că atunci când renunţaţi la vreo modalitate de securizare a ecranului va şterge automat amprenta salvată în memorie. În plus, mecanismul touch oferă un feedback haptic slab, sub cel al unui buton fizic apăsat.

Iată cum arată lista de aplicaţii preinstalate, fără prea mult bloatware din fericire:
  1. Calculator
  2. Calendar
  3. Camera
  4. Chrome
  5. Clock
  6. Docs
  7. Downloads
  8. Drive
  9. File Manager
  10. Flashlight
  11. FM Radio
  12. Gallery
  13. Gmail
  14. Google
  15. Hangouts
  16. Help
  17. HTC Dot View
  18. Keep
  19. Mail
  20. Maps
  21. Messages
  22. News + Weather
  23. News Republic
  24. People
  25. Phone
  26. Photo Editor
  27. Photos
  28. Play Games
  29. Play Music
  30. Play Store
  31. Settings
  32. Setup
  33. Sheets
  34. Slides
  35. Themes
  36. Voice recorder
  37. Voice Search
  38. Weather
  39. YouTube
  40. Zoe Video Editor

Nota pentru OS, UI şi aplicaţii este de 9.6 din 10 şi în afară de uşorul lag şi redundanţa faptului că avem 2 butoane Home, nu avem ce reproşa.

Iată acum şi verdictul, începând cu aspectele Pro:
  • design premium şi construcţie solidă
  • căşti perfecte
  • ecran luminos
  • fotografii bune, inclusiv low light
  • experienţa software excelentă
  • fără supraîncălzire
  • performanţă bună pentru model midrange

Şi aspectele Contra:
  • uşor alunecos
  • bateria putea fi mai bună
  • fără egalizator
  • volum nu prea ridicat
  • captură video nu face o impresie bună
  • uşor lag
  • stabilizarea optică nu impresionează
  • redundanţa butoanelor Home
HTC One A9 Review

Şi iată şi o recapitulare a notelor primite:
  • Design: 9.2
  • Hardware: 9
  • Baterie: 8.2
  • Multimedia: 8.5
  • Display: 9.2
  • Camera: 7.8
  • Temperatura: 10
  • Conectivitate: 10
  • Benchmark: 7
  • OS, UI, aplicaţii: 9.6
  • Preţ: 7

Nota finală este de 8.68 din 10, iar în câteva moduri acest model e mai bun decât HTC One M9, deci obiectivul principal HTC a fost atins. HTC mai bifează şi un rival solid pentru iPhone 6, cu Android, mai ales prin prisma asemănării celor 2 ca design. Păcat de captură video, baterie şi difuzor, pentru că altfel acest smartphone putea face valuri mai mari. O scădere de preţ cu 200 de lei îl va face un hit instant, asta e sigur. [FORUM]
 
HTC One A9, prețuri actualizate:
HTC One A9 Video Review
 

ASUS ZenFone MAX Review: cel mai puternic battery phone testat la Mobilissimo, vine cu o cameră "Laser" (Video)

$
0
0

În ultimele săptămâni am avut ocazia să testăm la Mobilissimo.ro telefonul ASUS ZenFone MAX în varianta ZC550KL, una dintre multele variante de phablet ZenFone din portofoliul ASUS. Acesta este un battery phone veritabil, cu capacitate de 5.000 mAh a bateriei şi vine după ce am testat deja modele ca ASUS ZenFone 2, ZenFone Laser şi ZenFone Selfie anul trecut.
 
ASUS ZenFone MAX Review

ASUS ZenFone MAX a fost lansat în această lună în România şi costă sub 1.000 de lei. Terminalul măsoară 10.55 mm în grosime şi cântăreşte 202 grame, fiind deci mai gros decât Allview P8 Energy (8.5 mm), dar şi mai uşor, de vreme ce handsetul Allview cântăreşte 212 grame. Acesta este un terminal masiv şi solid şi nu da senzaţia că ar fi foarte greu în mâna utilizatorului.
 
ASUS ZenFone MAX privit din spate

În spate avem o textură ce imită pielea, iar ZenFone MAX oferă o aderență bună şi nu e foarte uşor de utilizat cu o singură mână. Designul zonei frontale e tipic pentru un ZenFone, iar în ciuda faptului că avem o rama din plastic şi nu metalică, corpul e destul de solid. În zona din față găsim difuzorul pentru convorbiri, camera selfie, LED-ul pentru notificări, senzorii, 3 butoane capacitive, iar ecranul are muchii destul de groase.
 
ASUS ZenFone MAX, cu spatele inlaturat

În spate se află camera principală, blitzul dual LED, mecanismul de focalizare laser, un microfon şi difuzorul. Odată înlăturat capacul spate, ceea ce se face destul de greu dăm peste bateria neînlăturabilă, două slot-uri SIM şi unul microSD. În zona superioară avem la dispoziţie un jack audio, iar jos portul microUSB şi un microfon.
 
ASUS ZenFone MAX privit din lateral

ZenFone MAX nu include vreun element deosebit de design în stânga, iar în dreapta se află butonul Power şi cele de volum, care au feedback bun. De remarcat că spre deosebire de alte ZenFone-uri, acest device nu are butonul Power sus şi nici cele de volum în spate. Am observat şi că spatele tinde să scârţâie puţin. Nota pentru design este de 8.5 din 10.

Trecem la hardware, unde acest phablet pune la dispoziţie un ecran IPS de 5.5 inch, cu rezoluţie de 1280 x 720 pixeli, un procesor quad core Qualcomm Snapdragon 410 de 1.2 GHz, 2 GB RAM LPDDR3, GPU Adreno 306 şi 16 GB stocare. Slotul microSD extinde stocarea cu până la 64 GB şi primim şi 5 GB stocare în cloud prin ASUS WebStorage.
 
Camera lui ASUS ZenFone MAX

Camera principală are o rezoluţie de 13 MP, cea frontală de 5 MP, iar trecând la conectivitate, cam aşa arată lista cu opţiuni: WiFi 802.11 b/g/n, microUSB, Bluetooth 4.0, două slot-uri micro SIM, suport 4G LTE cu viteza de download de până la 150 Mbps, WiFi Direct, GPS şi Glonass.
 
Bateria lui ASUS ZenFone MAX

Senzorii sunt următorii: accelerometru, busola digitală, senzor de proximitate şi de lumină ambientala, plus hall sensor. Nota pentru hardware este de 9 din 10. Punctul central al dotărilor e totuşi bateria, cu capacitate de 5.000 mAh, o unitate Li-Po care pe hârtie asigura 914 ore de funcţionare în standby sau 37.63 ore de convorbiri.
 
Testa baterie ASUS ZenFone MAX - Video Playback

La testul nostru obişnuit de playback video HD, cu WiFi pornit şi luminozitate la 200 LUX am atins un excelent timp de 19 ore şi 35 de minute. Suntem sub Allview P8 Energy, care oferă 22 ore şi 24 de minute de convorbiri şi cam atât, întrecând orice alt model testat. Depăşim spre exemplu Nokia Lumia 1520 (17 ore), iPhone 6S Plus (15 ore şi 8 minute) sau Allview P6 Energy (12 ore şi 9 minute).
 
ASUS ZenFone MAX, test baterie PCMark

În PCMark, testul care simulează utilizarea continuă, am atins 16 ore şi 24 de minute de funcţionare, ceea ce e fantastic, depăşind absolut toate telefoanele testate de noi vreodată. Depăşim astfel şi Allview P8 Energy (16 ore şi 20 de minute), Allview P6 Energy (11 ore şi 24 de minute) sau ASUS ZenFone 2 Laser (8 ore şi 16 minute).
 
ASUS ZenFone MAX, test incarcaare baterie

Încărcarea durează 4 ore şi 40 de minute, o durată foarte lungă pentru un phablet, dar merită efortul. Totuşi, acesta e handsetul cu cea mai lungă încărcare testat de noi vreodată. El se încarcă chiar mai greu decât Philips Xenium i908 (4 ore şi 25 minute), Allview P6 Energy (4 ore) şi Lumia 640 XL LTE (4 ore). În zona de Setări avem Power Management cu următoarele moduri de setare:
  1. Performance: utilizare la maxim a procesorului, cu luminozitatea la maxim
  2. Normal: ajustare inteligentă a procesorului şi luminozităţii
  3. Power Save: dezactivarea reţelei în mod Sleep
  4. Super Saving: doar acces la telefonie, mesagerie, alarmă şi fără conexiune la reţele
Apoi avem opţiunea Custom, în care putem regla utilizarea chipset-ului, a luminozităţii, reţelei şi să extindem standby-ul. Există şi funcţia Smart Switch cu care alegem la ce procentaj de baterie să activăm un anumit mod să să programăm între anumite ore modurile de mai sus. Aflaţi şi că ASUS ZenFone MAX are şi funcţie de Power Bank, putând alimenta alte telefoane sau chiar tablete. Nota bateriei este de 9.7 din 10 şi în afară de încărcarea foarte lungă avem un battery phone mai mult decât perfect aici.
 
Difuzorul lui ASUS ZenFone MAX

Trecem la acustică, cu menţiunea că nu am primit şi căşti în această versiune de test. Avem la dispoziţie un difuzor de mici dimensiuni în spate, iar aplicaţia Music are interfaţă tipică pentru Zen UI. Setările includ un Sleep Timer, temă, egalizator pentru volum, bas, treble şi amplificare a dialogului.
 
Putere volum ASUS ZenFone MAX

Există şi 5 canale custom de reglat în diferite frecvente. Putem alege fie egalizatorul AudioWizard, fie pe cel stock din Android. Experienţa acustică implica un volum ridicat, bas nu prea puternic şi există şi puţină distorsionare la volum maxim. Chitara sună bine şi chiar dacă plasăm phablet-ul pe o suprafaţă plată, nu e acoperit prea tare difuzorul. Primim şi radio FM, iar decibelmetrul a indicat o valoare de 86.6 dBA în faţă şi 87 dBA în spate, deci stăm bine.
 
Putere volum ASUS ZenFone MAX, comparat cu alte dispozitive

Astfel depăşim LG AKA (86.4 dBA), Samsung Galaxy Note 4 (85.6 dBA) şi ASUS ZenFone Selfie (85.5 dBA), dar suntem sub Galaxy S6 (89 dBA), ASUS ZenFone 2 (89.1 dBA) sau OnePlus One (90.5 dBA). În aplicaţia AudioWizard găsim modurile de funcţionare Movie, Music, Gaming, Vocal şi Smart. Nota pentru multimedia este de 8.8 din 10.
 
Ecranul lui ASUS ZenFone MAX

Să analizăm acum ecranul. Avem aici un ecran IPS LCD cu diagonală de 5.5 inch, rezoluţie de 1280 x 720 pixeli, protecţie Gorilla Glass 4 şi strat special anti amprente. Display-ul oferă unghiuri de vizualizare de 178 de grade şi vine cu tehnologie pe bază de laminare completă. Panoul foloseşte tehnologie Sharp şi oferă o densitate de 267 PPI.
 
Luminozitate ecran ASUS ZenFone MAX

Playerul video este Gallery aici, iar experienţa de vizualizare implica o luminozitate ridicată, imagine clară, culori vii şi contrast bun, chiar şi în bătaia soarelui puternic. Unghiurile de vizualizare sunt largi, iar pixelii sunt de tip RGB Stripe. Am realizat şi testul cu luxmetrul, atingând 304 LUX, ceea ce după o serie de modele ZenFone cu luminozitate slabă e considerată o valoare bună.
 
Test luminozitate ecran ASUS ZenFone MAX

Depăşim ASUS ZenFone Selfie (285 LUX), ASUS ZenFone 2 Laser (274 LUX) şi LG G Flex 2 (266 LUX), dar suntem sub ASUS ZenFone 2 (323 LUX), Huawei P8 (346 LUX) şi Allview P8 Energy (471 LUX). Ecranul are şi setări speciale precum luminozitate, font (mărime şi stil), LED şi moduri de culoare (slider pentru temperatura culorii, Balance, Blue Light Filter, Vivid şi Custom). Ultima opţiune oferă slidere pentru nuanţa şi saturare. Nota pentru display este de 9 din 10.
 
Camera lui ASUS ZenFone MAX

ASUS ZenFone MAX împrumută camera de la ASUS ZenFone 2 Laser şi foloseşte tehnologie PixelMaster. În spate se afla o cameră de 13 MP, cu deschidere F/2.0, focalizare laser, senzor Toshiba şi focalizare în doar 0.03 secunde, plus blitz dual LED dual tone. Pentru selfie folosim o cameră de 5 MP cu lentila wide angle de 85 de grade şi deschidere F/2.0.

Aplicaţia Camera se deschide rapid, iar interfaţa camerei e cea tipică pentru Zen UI, cu foarte multe opţiuni şi moduri de captură. De data asta primim în plus un shortcut pentru modul Manual lângă shutter. În stânga găsim opţiunile pentru blitz, shortcut pentru camera frontală şi Setări. Acestea includ balans de alb, ISO, expunere, optimizare (manual sau auto), rezoluţie (13 MP în 4:3, 10 MP în 16:9), Anti Shake, calitate a imaginii, Time Stamp, Touch Shutter, Self Timer şi captura în rafală.
 
Setarile camerei lui ASUS ZenFone MAX

Focalizarea poate fi reglată pe Smart, Continuu şi Infinity şi avem şi opţiuni pentru metering şi captura video (balans de alb, expunere, rezoluţie Full HD sau HD, stabilizare digitală), touch auto exposure, preferences: performance sau quality). În dreapta găsim modurile principale de captură: Auto, Manual, HDR, Beauty, Super Resolution, Low Light, Night, Depth of Field, Effect, Selfie, G F, Panorama, Miniature, Time Rewind, Smart Remove, All Smiles, Slow Motion, Time Lapse.

Cu Super Resolution facem capturi de 52 MP prin alipirea a 4 cadre, iar modul manual include multe funcţii extra de personalizare a experienţei de captură. Beneficiem de histograma, aliniere a imaginii cu un boloboc digital şi slidere pentru balans de alb, expunere, ISO (până la 800), shutter speed (de la 1/1000 secunde la 1/2 secunde), focalizare (de la macro la infinit).
 
ASUS ZenFone MAX, camera selfie

Dacă apelăm la camera frontală putem face reglaje de tip Beauty, precum subţierea obrajilor, adăugarea de blush, şi mărire a ochilor. Putem face şi panoramă selfie. Experienţa de captură ne-a adus focalizare rapidă, dar captura foto în sine nu a fost prea rapidă. Zoomul are puţin lag, iar dacă ţinem apăsat pe ecran, se activează mecanismele AF, AWB, AE şi slider-ul pentru expunere.
 
Mostra foto ASUS ZenFone MAX

Fotografiile cu ASUS ZenFone MAX au fost realizate într-o zi însorită de februarie, iar primul cadru a fost blurat, apoi a urmat o fotografie HDR cam albicioasă. A urmat apoi captura Super Resolution de 52 de megapixeli, cu rezoluţie de 8192 x 4608, cu nivel ridicat de detalii. În galeria noastră foto avem cadre ce au culori realiste şi detalii excelente în capturile landscape.
 
Mostra foto ASUS ZenFone MAX

Fotografiile au arătat bine şi în bătaia soarelui şi nu am avut prea multe imagini blurate din fericire. Există anumite zone albicioase în fotografii, dar din nou cantitatea e neglijabilă. Prim planurile sunt clare şi au detalii excelente, iar selfie-urile arată şi ele bine, doar că au un feeling prea artificial şi prea multe efecte de înfrumuseţare. Fundalul unui selfie e rezonabil pe lângă ce am văzut pe alte telefoane cu pretenţii.
 
Mostra foto ASUS ZenFone MAX

Panorama e wide, cu rezoluţie de 9600 x 880 pixeli, clară şi detaliată. Am apreciat şi expunere, balansul de alb şi focalizarea de-a lungul realizării capturii. Veţi vedea în galerie şi capturi de aproape cu ghinde, un lacăt şi altele cu texturi excelente, semn al focalizării excelente laser. Deşi avem aici aceeaşi cameră ca pe ZenFone 2 Laser, au fost momente când acest modul foto părea chiar mai bun.
 
ASUS ZenFone MAX, mostra foto low light

La captura low light nocturnă avem halo-uri rezonabile ale iluminării stradale şi capturi cu blitz realizate cam ca ziua. Claritatea e bună şi fără blitz şi culorile sunt realiste. Modurile Night şi Low Light nu ajută deosebit captură, făcând-o mai degrabă grainy. Aş spune că această cameră se poate bate uşor cu un iPhone 6 pe timp de noapte, dar la low light e puţin sub ZenFone 2 Laser, ce obţinea rezultate foarte bune anul trecut.

Trăgând linie la captura foto, ASUS ZenFone MAX e peste ASUS ZenFone 2 şi se bate cu campionii Huawei de anul trecut de la egal. Captură video se realizează în format MP4, la rezoluţie Full HD, 30 FPS şi cu bitrate de 20 Mbps. Avem un prim clip cu imagine cam tremurată şi microfonul nu se descurcă prea bine cu vântul. Clipul e uşor întunecat, are culori OK şi e destul de clar.
 

Am realizat apoi un clip ce are culori perfecte, imagine clară şi puţină refocalizare totuşi. A urmat apoi captura slow motion, puţin cam grainy şi un clip 4 cu focalizare OK, claritate şi culori bune şi am apreciat modul de schimbare manuală a focalizării chiar în timpul filmării, ceva ce nu am văzut la multe telefoane.

La filmarea nocturnă nu pot spune că am fost impresionat, imaginea fiind gălbuie fără blitz şi întunecată dar destul de clară când filmăm cu blitz. Per total captura video e peste câteva modele midrange destul de galonate, din seria HTC Desire, câteva Huawei-uri şi ASUS ZenFone 2 de exemplu, dar cam atât. Nota pentru cameră este de 9.2 din 10, cuvântul cheie de reţinut de aici fiind "focalizare", la un nivel excelent, mai ales pentru un handset sub 1000 de lei.
 
ASUS ZenFone MAX nu se supraincalzeste

Galeria foto de pe ZenFone MAX include organizare în Events, People şi opţiuni pentru Colaje şi Mini Movie, ultimul realizând un soi de clip rezumat în stil HTC Zoe, cu filtre şi muzica de fundal. Evident există şi opţiuni de editare foto, cu rame, filtre, crop, rotate şi opţiuni pentru selfie. Am testat şi temperatura, atingând 32.8 grade Celsius după ce am jucat 15 minute titlul Riptide GP2, deci acest model nu suferă de supraîncălzire. Nota pentru temperatură este de 10 din 10.

Trecem la conectivitate, unde beneficiem de WiFi 802.11 b/g/n, microUSB cu OTG, Bluetooth 4.0, două slot-uri micro SIM, WiFi Direct, LTE Categoria 4, cu viteză maximă de download de 150 Mbps, HSPA+, GPS şi Glonass. Dialerul pune la bătaie o funcţie Speed Dial, dar şi Block List şi înregistrare a apelurilor.
 
ASUS ZenFone MAX Review

Semnalul a fost bun, sunetul clar la convorbiri, dar volumul putea fi mai ridicat o idee. La testul de viteză WiFi, am atins 20 Mbps la download şi 22 Mbps la upload. Nota pentru conectivitate este de 9 din 10. Am trecut apoi la Browser şi Benchmark, începând cu analiza lui ASUS Browser, ce include funcţii că Speed Dial, Most Visited şi Trending Searches.
 
ASUS ZenFone MAX review Mobilissimo.ro

Viteza browser-ului e undeva la un nivel mediu şi sunt oferite aici opţiuni precum salvare pentru citire offline spre exemplu. Tastatura e comodă şi oferă şi rand numeric şi opţiunea Swype, iar la testele de browser am atins 1270 puncte în BrowserMark (rezonabil dar nu uriaş) şi 1574 în Sunspider, adică foarte slab. Am comparat apoi terminalul în benchmark-uri cu Samsung Galaxy A5 şi Allview P8 Energy. Iată rezultatele:
 
ASUS ZenFone MAX benchmarks

Am remarcat că ZenFone MAX câştiga doar câteva teste din cele aproximativ 20 realizate. Deşi rezultatele benchmark-urilor nu arată bine, acest model nu suferă de lag, are o interfaţă fluidă, dar totuşi bootarea să durează ceva mai mult decât am dori, din cauza multelor aplicaţii preinstalate ce trebuie pornite. Când vine vorba de jocuri, am rulat Riptide GP2 şi Real Racing 3 fără absolut nici o problemă. Nota pentru Browser şi Benchmark este de 7.5 din 10 totuşi.
 
ASUS ZenFone MAX Review: cel mai puternic battery phone testat la Mobilissimo, vine cu o cameră Laser (Video)

Pe partea de OS, UI şi aplicaţii avem Android 5.0.2 ca OS, cu Zen UI aplicat peste. E vorba despre o interfaţă colorată şi plată, iar multitasking-ul e pe bază de carusel, cu opţiuni afişate pe ecran pentru Pinning şi Close all. Dacă ţinem homescreen-ul apăsat apar o mulţime de opţiuni de personalizare, cu widgeturi unice ASUS, pachete de iconuri, wallpaper-uri, teme, aliniamente de iconuri, efecte de scroll, mărime de fonturi, tipuri de iconuri şi multe, multe altele.
 
ASUS ZenFone MAX

În zona dropdown se afla obişnuitele Quick Settings, sub formă de bule colorate şi asociate opţiunilor de conectivitate, printre altele, plus slider-ul pentru luminozitate şi notificările. Printre Setări se afla şi ZenMotion, cu o serie de gesturi touch clasice, precum dublu ţap pentru deblocare, utilizare cu o singură mână sau desenare de simboluri pentru a activa aplicaţii.
 
Aplicatii preinstalate pe ASUS ZenFone MAX

Avem la dispoziţie şi funcţiile Do Not Disturb, ASUS Cover, ASUS Custom Settings, Kids Mode şi Easy Mode. Iată-ne ajunşi la obişnuită şi foarte lungă listă de aplicaţii preinstalate, cu bloatware tipic pentru un ZenFone. Vestea bună e că avem o funcţie ce grupează automat şi inteligent aplicaţiile în foldere, iar vestea proastă e că atunci când telefonul realizează foarte multe actualizări simultan devine incomod de utilizat.

Iată lista cu aplicaţii preinstalate:
  1. Google
  2. Chrome
  3. Gmail
  4. Maps
  5. YouTube
  6. Drive
  7. Play Music
  8. Hangouts
  9. Photos
  10. Docs
  11. Sheets
  12. Slides
  13. CleanMaster
  14. Dr Safety
  15. Amazon Kindle
  16. ASUS Mobile Manager
  17. ASUS Support
  18. Audio Wizard
  19. Auto Start Manager
  20. Backup
  21. Browser
  22. Calculator
  23. Calendar
  24. Camera
  25. Clock
  26. Contacts
  27. Do It Later
  28. Email
  29. File Manager
  30. Flashlight
  31. FM Radio
  32. Gallery
  33. Google Settings
  34. Laser Ruler
  35. Messaging
  36. Mini Movie
  37. Music
  38. My ASUS
  39. Phone
  40. Photo Collage
  41. Play Store
  42. Power Saver
  43. Quick Memo
  44. Settings
  45. Sound Recorder
  46. System Update
  47. Themes
  48. Voice Search
  49. Weather
  50. Webstorage
  51. ZenCircle
  52. ZenTalk
  53. TripAdvisor
  54. Free Games
  55. ZenFlash Cameră
  56. Splendid
  57. Puffin
  58. Zinio

Nota pentru OS, Ui şi aplicaţii este de 7 din 10, acest model fiind penalizat pentru bloatware şi tonele de actualizări suferite. Şi acum către verdict!

Iată aspectele Pro:
  • preţ atractiv
  • design solid
  • baterie fantastică
  • funcţie de power bank
  • acustică bună
  • ecran uşor îmbunătăţit faţă de alte modele ZenFone
  • contrast bun
  • focalizare bună
  • captură low light de calitate pentru acest preţ
  • captură foto bună pentru un midranger
  • interfaţa fluidă şi rulează jocuri OK

Şi aspectele Contra:
  • benchmark-uri cu valori scăzute
  • încărcare foarte lungă
  • bloatware
  • actualizări lungi
  • capac spate greu de înlăturat
  • carcasa care scârţâie

Şi să recapitulăm şi notele:
  • Design: 8.5
  • Hardware: 9
  • Baterie: 9.7
  • Multimedia: 8.8
  • Display: 9
  • Camera: 9.2
  • Temperatura: 10
  • Conectivitate: 9
  • Benchmark: 7.5
  • OS, UI, Aplicaţii: 7
  • Preţ: 10
ASUS ZenFone MAX Review

Nota finala este de 8.88 din 10, acesta fiind cel mai bun battery phone testat de noi până acum. Ca bonus nici camera nu e rea deloc, ceea ce îl face ideal pentru concedii. Funcţia de power bank e binevenită, iar ecranul a evoluat puţin faţă de alte Zenfone-uri. Nu am încărcat decât o singură dată telefonul pe toată perioada cât l-am avut în teste şi asta spune multe. [FORUM]
 
Prețul actualizat al lui ASUS ZenFone MAX, îl puteți afla de mai jos:
ASUS ZenFone MAX Video Review
 

Prezentare Avantree Jogger Plus: căști Bluetooth stereo cu suport NFC şi design excelent pentru jogging (Video)

$
0
0

Iată-ne azi cu un nou accesoriu destinat pasionaţilor de sport, de această dată un headset Bluetooth stereo numit Avantree Jogger Plus. El costă 49.99 dolari, iar transportul către România ajunge la 6.99 dolari.
 
 Prezentare Avantree Jogger Plus: căști Bluetooth stereo cu suport NFC şi design excelent pentru jogging (Video)

El poate fi comandat de pe site-ul Avantree.com, cu menţiunea că trebuie să bifaţi UK pentru a nu vă complica inutil cu vama. Produsul soseşte în 15-20 de zile şi plata se poate face cu cardul sau prin PayPal. Avem de-a face cu un headset ideal pentru pasionaţii de jogging, care e rezistent la transpiraţie şi vă scapă de fire în plus de conectat la telefon.

Avantree Jogger Plus are un microfon HD integrat, deci poate fi folosit și pentru convorbiri telefonice. Beneficiem şi de un chip avansat CSR pentru reducere a zgomotului, iar headsetul vine cu o bandă elastică trecută în spatele capului care fixează ideal perechea de căşti. Veţi uita practic că le purtaţi după o perioadă mai lungă. Accesoriul e uşor şi comod, iar volumul său e ridicat şi sunetul e clar.
 

Căştile nu intră chiar în ureche, ci stau mai degrabă la intrare, ceea ce nu scade din comoditate. Bateria asigura 12 ore de playback muzical, sau 13 ore de convorbiri şi se încarcă în 2.5 ore. Avem parte şi de pairing one touch NFC, prin atingerea unui telefon ce suportă această tehnologie. Se poate face pairing Bluetooth simultan cu 2 terminale mobile ce suportă Bluetooth 4.1, după cum vedeţi şi în prezentarea noastră video.

Căştile oferă acustică stereo Hi-Fi şi funcţionează fără probleme în tandem cu modele Android sau iOS şi Windows Phone. Pentru setup trebuie să ţinem apăsat butonul cel mare de pe cască dreapta timp de 5 secunde, până ce LED-ul de deasupra sa face flash-uri roşu/albastre. Apoi activăm Bluetooth pe telefon, detectăm headsetul şi începe sincronizarea.
 
 Prezentare Avantree Jogger Plus: căști Bluetooth stereo cu suport NFC şi design excelent pentru jogging (Video)

Nu există delay sesizabil la playback şi folosim butoanele de pe cască dreaptă pentru forward şi back în playlist, iar cele de pe cască stânga pentru volum jos şi sus. Există şi un port microUSB discret utilizat pentru încărcarea acestui device. Avantree Jogger Plus e compatibil cu toate mărcile de telefoane, tablete, PC şi laptopuri, cu condiţia să aibă suport Bluetooth sau NFC.
 
 Prezentare căști Bluetooth stereo Avantree Jogger Plus

Pentru resetare trebuie ţinut apăsat butonul din dreapta al căştii drepte timp de 6 secunde. Acest produs e perfect pentru cei care vor să facă sport fără să li se lipească de gât firul căştilor sau să trebuiască să aibă grijă la crengi şi vegetaţie din cauza acestuia. E un headset comod, ergonomic şi cu volum ridicat şi acustica HiFi pe care îl recomandăm!

Îl puteți achiziționa de aici.
 
 Prezentare video Avantree Jogger Plus
 

Avantree HS102 Review: Prezentare suport căşti Avantree, cu stand din metal solid (Video)

$
0
0

Azi e rândul încă unui accesoriu să fie prezentat la Mobilissimo.ro, de această dată un suport special pentru căşti, pe numele său Avantree HS102. El costă 39.99 dolari şi în clipul de mai jos vedeţi atât unboxingul, cât şi prezentarea sa, la pachet cu montarea produsului.
 
Avantree HS102 Review: Prezentare suport căşti Avantree, cu stand din metal solid (Video)

HS102 poate fi cumpărat direct de pe Avantree.com, iar cei care cumpără de acolo trebuie să aleagă opţiunea UK din meniul din dreapta sus, astfel nu vor mai trece pe la vamă. Plata pentru produs se face prin PayPal sau cu cardul, iar transportul către România costă 6.99 dolari şi durează aproximativ 2 săptămâni. Scheletul accesoriului Avantree e fabricat din metal solid, iar baza e din silicon moale, ca şi porţiunea în formă de semicerc de sus, pe care e plasată "banda" căştilor.
 
Avantree HS102

Veţi elibera astfel mult loc în jurul monitorului, pe birou, scăpând de firul cel lung al căştilor, care e ţinut în acel suport circular. Avantree HS102 e un accesoriu universal pentru căşti, suportând modele Bose, Panasonic, Pioneer, Sennheiser şi multe altele. Diametrul bazei este de 15 cm, iar înălţimea stand-ului este de 25 cm.
 
Avantree HS102 prezentare suport pentru casti

Greutatea e de 360 de grame, iar montajul se face cu porţiunea metalică trecută printr-o fantă a bazei şi ataşată la un decupaj special. Apoi amplasăm acea zonă semicerc în două decupaje pentru a o fixa sus. Baza lui HS102 e stabilă, astfel că nu va fi prea uşor de dărâmat şi îl putem ţine oriunde pe birou sau lângă laptop, fără să ne verse cafeaua.
 
Avantree HS102

Dispare cablul încurcat al căştilor şi accesoriul se montează în câteva zeci de secunde, fiind foarte intuitiv. Am testat două perechi de căşti pe acest suport, ambele stând excelent pe zona dedicată. Vă recomandăm produsul şi îl găsiţi pe aici și vă puteți folosi de acest cupon pentru a obține o reducere de 10%: HS102J5GOO7XXY0E3.

Prezentare video suport pentru căști Avantree HS102
 
;

Xiaomi Mi Pad 2 Review: tabletă excelentă pentru gameri, cu design premium şi un MIUI ce începe să convingă (Video)

$
0
0

Xiaomi Mi Pad 2 este o tabletă de 7.9 inch pe care am testat-o luna trecută, pornind de la ideea că ar putea fi un rival foarte solid pentru iPad Mini 4. Terminalul a debutat în noiembrie 2015 şi e văzut drept una dintre cele mai bune tablete ale anului 2015. Am primit produsul de la GearBest.com, unde costă 186 dolari în varianta de 16 GB, sau 258 dolari în versiunea de 64 GB.
 
Xiaomi Mi Pad 2 Review

Există 2 variante pentru transport: Hungary Post la zero lei şi apoi vama de 50 lei (metodă mai lentă) sau DHL, care implică o sumă de 43 de USD pentru transport, vama de 50 lei şi taxa de procesare de 100 de lei. Avantajul e că produsul ajunge acasă într-o săptămână. Noi am testat deja Xiaomi Mi Pad 1 anul trecut şi am apreciat tableta la acea vreme. Hai să vedem ce ne rezervă succesorul.
 
Xiaomi Mi Pad 2

Menţionez din start că noi am testat varianta cu 16 GB stocare, iar ea măsoară 7 mm în grosime şi cântăreşte 322 grame. Asta înseamnă că e mai groasă decât cei 6.1 mm ai lui iPad Mini 4 şi mai grea decât acel model, care cântăreşte 299 grame. În schimb e o evoluţie faţă de primul Mi Pad (8.5 mm în grosime şi 360 grame greutate).
 
Grosime Xiaomi Mi Pad 2

Am remarcat şi că Mi Pad e cu 2 sau 3 mm mai lungă şi mai lată decât predecesorul. Şasiul sau e fabricat din aluminiu şi adoptă un design unibody solid şi familiar. Aderența este bună, carcasa e mată şi se simte foarte uşoară, tableta fiind uşor de manevrat cu o singură mână. Mi Pad 2 vine pe auriu sau argintiu şi are colţuri şi muchii rotunjite. Evident, aduce cu iPad Mini şi Nokia N1, nu vom nega asta.
 
Xiaomi Mi Pad 2

În zona frontală se află o cameră, ecranul cu muchii destul de groase, senzorii şi 3 butoane capacitive. Un lucru bun e că ecranul nu prea atrage amprentele. În spate găsim camera principală, microfon lângă şi microfon şi sus, plus difuzoarele duale. Sus e integrat jackul audio, iar jos portul USB Type C.
 
Xiaomi Mi Pad 2 finisaj

În stânga nu avem nimic, iar în dreapta accesăm butoanele de volum şi cel Power, toate cu feedback excelent. Evoluţia e clară faţă de modelul Mi Pad 1 fabricat din plastic, asta e sigur. Am remarcat şi că atunci când mă joc pe tableta şi o ţin în landscape, finisajul dur al portului USB Type C se simte cam tăios la mână. Nota pentru design acordată lui Mi Pad 2 este de 9.3 din 10.

Trecem la hardware, unde întâmpina un display de 7.9 inch, un IPS LCD cu rezoluţie de 2048 x 1536 pixeli, iar procesorul e un Intel Atom X5-X8500 (14 nm) quad core de 2.24 GHz. Că GPU primim Intel HD Graphics şi alte dotări includ 2 GB RAM, 16 GB stocare şi trebuie precizat că tableta de faţă nu are slot microSD, deşi Mi Pad 1 avea.
 
Specificatii Xiaomi Mi Pad 2

Camerele sunt de 8 MP (spate), 5 MP (față), iar în ce priveşte conectivitatea, lista de opţiuni sună astfel: WiFi 802.11 a/b/g/n/ac dual bând, WiFi Direct, Bluetooth 4.1, USB Type C, în vreme ce senzorii arată astfel: accelerometru, giroscop, busolă. Încheiem lista hardware cu cele două difuzoare şi acest model primeşte nota de 8 din 10 pentru hardware, pentru că nu are NFC, GPS, nu există slot microSD şi nici varianta 3G/LTE. O variantă de pornire cu 32 GB stocare ar fi fost binevenită, dar şi mai mult RAM.
 
Xiaomi Mi Pad 2, test baterie video playback

Bateria este o unitate Li-Po de 6190 mAh, care pe hârtie asigura 100 ore de playback muzical, 12 ore de playback video şi 648 ore de funcţionare în standby. Este oferită aici şi încărcare rapidă, la 5V/2A, aparent. La testul nostru video obişnuit în bucla am atins 6 ore şi 5 minute de playback, ceea ce e uşor dezamăgitor.
 
Xiaomi Mi Pad 2, test baterie PCMark

Depăşim totuşi ASUS ZenPad 7.0, care atinge 4 ore şi 32 minute, Chuwi Vi8, cu ale sale 5 ore şi 58 minute şi Cube i7 Remix, cu 3 ore şi 57 minute. Suntem totuşi multişor sub Nokia N1 (8 ore şi 32 minute), Mi Pad 1 (10 ore) şi Galaxy Tab S 8.9 (13 ore şi 32 minute). În PCMark, am atins 7 ore şi 43 de minute, rezultat rezonabil.
 
Durata de incarcare a bateriei lui Xiaomi Mi Pad 2

Suntem peste Nokia N1 (7 ore), Galaxy Tab S2 9.7 (7 ore şi 15 minute) şi ASUS ZenPad S 8.0 (4 ore şi 59 minute). Ne-au depăşit în mare doar modele cu diagonală mai mare în acest test, precum Lenovo Yoga Tab 3 Pro (8 ore şi 50 de minute) şi Samsung Galaxy Tab A 9.7 (13 ore şi 9 minute). Încărcarea durează 2 ore şi 11 minute, ceea ce e rezonabil, din nou.

Stăm mai bine decât Xiaomi Mi Pad 7.9, cu ale sale 2 ore şi 30 de minute şi ASUS ZenPAd S 8.0, cu 3 ore şi 24 de minute, dar şi ASUS ZenPad 7.0, care se încarcă în 2 ore şi 30 minute. Există şi tablete mai rapide la încărcare, precum Evolio Go Fun 3G (1 oră şi 45 de minute) sau Utok Hello 7Q LTE (1 oră şi 45 de minute).
 

În zona de Setări avem opţiunea Battery Use, care include Battery Saver, ce reduce performanţă, limitează vibraţiile şi restricţionează accesul aplicaţiilor la baterie. Apoi există şi modurile bateriei, Performance şi Balanced şi putem alege să ascundem sau arătăm animaţiile de sistem. Nota pentru baterie este de 7.8 din 10 şi deşi rezultatul din PCMark e OK, 6 ore de playback video e mult prea puţin, pe jumătate faţă de iPad Mini 1 de exemplu.

Am testat şi acustica, punând la treabă cele două difuzoare din spate. Am folosit Play Music, egalizatorul stock şi am obţinut o experienţă cu volum ridicat, sunet clar şi bas foarte puternic. Percuţia s-a auzit excelent şi tableta poate acoperi o conversaţie într-o cameră mică. Pe o suprafaţă plată difuzoarele sunt acoperite puţin.
 
Putere volum Xiaomi Mi Pad 2

Am făcut şi testul cu decibelmetrul, unde Mi Pad 2 a ajuns la 80.8 dBA în faţă şi 82.5 dBA în spate, rezultate OK pentru o tabletă. Depăşim deci ASUS ZenPad S 8.0 (79.3 dBA), ASUS FonePad 7 (80.6 dBA) şi Allview Viva H7 Xtreme (74.3 dBA, dar suntem sub Nokia N1 (89.8 dBA) şi Mi Pad 1 (84.2 dBA). Dacă folosim căşti accesăm extra opţiuni în zona de Setări, precum un egalizator MiSound, şi funcţia Enhance. Nota pentru Multimedia este de 8 din 10.
 
Display-ul lui Xiaomi Mi Pad 2

Trecem la display, un panou IPS LCD de 7.9 inch, cu rezoluţie de 2048 x 1536 pixeli, în mare acelaşi ecran pe care îl tot vedem pe iPad Mini 2, 3, 4 Mi Pad 1 şi Nokia N1. Aplicaţia video aduce atât clipuri online, cât şi cele locale, cu opţiuni pentru volum, luminozitate, aspect şi enhance audio. Experienţa de vizualizare e tipică formatului, 4:3 nefiind ideal pentru vizualizarea de filme.
 
Luminozitate ecran Xiaomi Mi Pad 2

Ecranul e clar, luminos, are unghiuri largi de vizualizare şi culori vii şi realiste. Contrastul este OK şi pixelii sunt de tip RGB Stripe. În ce priveşte luminozitatea, la testul cu luxmetrul am atins 353 LUX, ceea ce poate fi numit doar OK. Măcar am depăşit Mi Pad 1, cu ai săi 310 LUX sau ASUS ZenPad 7.0, cu 274 LUX.
 
Luminozitate ecran Xiaomi Mi Pad 2

Campion rămâne tot Nexus 7 2013, cu 500 LUX, dar şi Nokia N1 sta un pic mai bine, cu 355 LUX, sau iPad Mini 2, cu 412 LUX. În zona de setări găsim opţiunea de  a optimiza luminozitatea în funcţie de iluminarea din jur, dar şi un Reading Mode, care reduce glare-ul. Putem selecta şi ce aplicaţii folosesc acest mod şi regla culorile şi săturarea, dar şi mărimea textului. Ecranul e bunicel, dar nu e peste cel de pe iPad Mini 2, de exemplu. Nota pentru display este de 8.7 din 10.
 
Camera lui Xiaomi Mi Pad 2

Trecem la cameră, cu o unitate de 8 MP în spate cu deschidere F/2.0 şi captura video Full HD. În fată avem o cameră de 5 MP, iar aplicaţia Camera nu porneşte prea rapid, trebuie să recunosc. Focalizarea este rapidă, iar expunerea se schimbă de asemenea rapid.
 
Camera lui Xiaomi Mi Pad 2

Interfaţa camerei e ultra minimalistă şi include doar opţiuni că audio on/off, reglaje legate de tonul pielii selfie-ului şi multe filtre. Putem da zoom până la 4X (cam sacadat), iar captura foto nu se realizează prea rapid. Galeria foto a fost realizată într-o zi însorită de februarie, rezultatul fiind fotografii clare, culori realiste, iar focalizarea a fost bună.
 
Mostra foto Xiaomi Mi Pad 2

Am apreciat expunerea şi balansul de alb, dar şi prim planurile arătoase. Selfie-urile nu au arătat cine ştie ce, iar camera a fost per total puţin peste cea de pe Nokia N1 şi Xiaomi Mi Pad 1, dar sub cea de pe iPad Mini 2, 3 şi 4. Captură video e realizată în format MP4, la 30 FPS şi bitrate de 16 Mbps. Primul clip e puţin cam tremurat şi neclar, suferă de refocalizare, dar are culori OK.
 
Xiaomi Mi Pad 2 nu se supraincalzeste

Al doilea e cam ars, dar culorile arată bine şi avem focalizare OK. Am remarcat că această tabletă face captura acustica excelentă. Rămâne totuşi sub modelele iPad şi primeşte nota de 8.5 din 10 pentru cameră. Editarea se face cu obişnuitele funcţii rotate, crop, adjust, fisheye, doogle, filtre şi rame. La testul de temperatură am atins 34.5 grade Celsius, după 15 minute de jucat Riptide GP2, deci nu există supraîncălzire. Nota pentru temperatura a fost de 10 din 10.

În ce priveşte conectivitatea, vă reamintesc că primim WiFi 802.11 a/b/g/n/ac dual bând, WiFi Direct, Bluetooth 4.1, USB Type C şi avem şi viteze de download de 18 Mbps şi upload de 18 Mbps, ceea ce e destul de OK via WiFi. Nu există GPS sau NFC, nici o variantă 3G/LTE a tabletei. Nota pentru conectivitate este de 8.7 din 10 şi am remarcat că aspect secundar că acest model nu are feedback prin vibraţii spre deosebire de Mi Pad 1.
 
Xiaomi Mi Pad 2 Review

Trecem la Browser + Benchmark, cu un browser MIUI care afişează conţinutul în mod foarte lent şi necalibrat bine pe ecran. Practic Chrome devine obligatoriu de folosit pentru că browserul MIUI e foarte slab şi se blochează mereu. La testele în Chrome rezultatele au fost bune, cu 2087 puncte în BrowserMark, 749 în Sunspider şi 4022 în Vellamo HTML 5.
 
Xiaomi Mi Pad 2 benchmarks

Tableta are interfaţa fluidă, nici urmă de lag, dar bootează cam lent. Rulează Riptide GP2 şi Order & Chaos 2 fără probleme (joc MMO de 2 GB). Performanţa e bună, iar testele benchmark au fost făcute în comparaţie cu Mi Pad, Nokia N1 şi iPad Mini 2. Menţionez că pe Mi Pad 1 nu funcţionau benchmark-urile Quadrant, GeekBench 3 şi Slingshot.

Scorul ar fi cam de 14 la 4 pentru Mi Pad 1 faţă de Mi Pad 2, deci rezultatele lui Mi Pad 2 nu prea impresionează. În ciuda acestui fapt, tableta mai nouă se mişca excelent, clar mai bine decât predecesor şi au dispărut problemele de compatibilitate cu jocurile din Play Store pe care le avea modelul cu CPU Tegra. Nota pentru browser şi benchmark este de 8 din 10.
 
Xiaomi Mi Pad 2

Trecând la OS, UI şi aplicaţii, avem la dispoziţie aici Android 5.1 cu MIUI 7 aplicat peste. Interfaţa e foarte simplă, minimalistă, baza pe meniuri şi iconuri plate şi semitransparente. E ca şi cum ai vedea o schiţă a lui EMUI şi iOS. Nu avem app drawer la dispoziţie, iar toate aplicaţiile se află pe homescreen-uri.

Interfaţa e fluidă, iconurile arată bine, culorile sunt deschise şi am observat câteva contururi inestetice de aplicaţii non stock. Multitasking-ul se face sub forma unei pleiade orizontale de thumbnail-uri, în stilul abordării iOS mai vechi. De remarcat că pe Mi Pad 2 primim homescreen-uri dedicate pentru widgeturi şi unele pentru aplicaţii.
 
Xiaomi Mi Pad 2 Review: tabletă excelentă pentru gameri, cu design premium şi un MIUI ce începe să convingă (Video)

Trebuie să recunosc şi că MIUI are unele dintre cele mai arătoase widgeturi pe care le-am văzut. Dacă ciupim homescreen-ul apar opţiuni că Move Apps, Widgets, Wallpaper şi Effects. Porţiunea dropdown e transparent şi include notificări, Quick Settings şi slider-ul pentru luminozitate. Setările includ Child Mode, Do Not Disturb şi Privacy că opţiuni ce merită menţionate.

O veste bună e ca pe lista de aplicaţii preinstalate nu prea avem mult bloatware. Iată listă:
  1. Play Store
  2. Mi Account
  3. FM Radio
  4. Weather
  5. Clock
  6. Calendar
  7. YouTube
  8. Calculator
  9. Play Music
  10. Notes
  11. Gmail
  12. File Manager
  13. Downloads
  14. Contacts
  15. Video

Şi cele 4 aplicaţii Dock: Settings, Gallery, Camera şi Browser. Un bonus binevenit e că putem alege să cumpărăm tableta în varianta de 64 GB cu Windows 10 la bord în loc de MIUI/Android. Mai trebuie amintit şi că tableta mi s-a închis singură de 3-4 ori fără să anunţe nimic înainte şi pornind foarte greu după, ceea ce mi s-a părut ciudat. Nota pentru OS, UI şi aplicaţii este de 9 din 10. Iată şi verdictul acum!

Începem cu aspectele Pro:
  • preţ accesibil
  • design arătos
  • comodă şi puternică
  • display şi difuzoare OK
  • camera de calitate
  • fără lag
  • interfaţa excelentă
  • fără bloatware

Şi cele Contra:
  • bateria sub predecesor şi rivali
  • benchmark-uri slabe
  • browser oribil
  • unele resetări din senin
  • fără slot microSD
  • fără varianta 3G/LTE şi GPS
  • fără varianta de 32 GB

Xiaomi Mi Pad 2 Review

Şi iată şi notele recapitulate:
  • Design: 9.3
  • Hardware: 8
  • Baterie: 7.8
  • Multimedia: 8
  • Display: 8.7
  • Camera: 8.5
  • Temperatura: 10
  • Conectivitate: 8.7
  • Browser, benchmark: 8
  • OS, UI, aplicaţii: 9
  • Preţ: 10

Nota finală este de 8.72 din 10 şi trebuie remarcate aici 3 aspecte esenţiale: preţul, designul şi interfaţa ca puncte forţe. Tableta e şi excelentă pentru gaming, are o cameră bunicică, dar concurenta are baterii mai bune şi... faima mai mare a brandului. În concluzie acesta este un rival solid pentru iPad Mini 4 şi care reuşeşte să îl scoată în faţă pe MIUI cu o interfaţă solidă. [FORUM]
 
Preț tabletă:
 
Xiaomi Mi Pad 2 Video Review
 

Huawei Mate 8 Review: cel mai puternic phablet pentru care puteţi 8a (Video)

$
0
0

Huawei Mate 8 este un phablet de 6 inch, care la ora actuală e cel mai bine dotat smartphone de la Huawei şi cel mai puternic phablet disponibil pe piaţa din România, până la invazia flagship-urilor din 2016. Lansat global la CES 2016 în ianuarie, acest device primeşte o recenzie detaliată în următoarele rânduri.
 
Huawei Mate 8 Review

El costă 2.649 lei la eMAG.ro, unde va aduce la pachet şi o brăţară Huawei Band B0, în vreme ce la Marketonline.ro îl găsiţi la suma de 2798 lei. Noi am testat versiunea cu 3 GB RAM şi 32 GB stocare a terminalului, în cazul în care vă întrebaţi. Acest model vine cu un ecran de 6 inch, corp metalic şi are un design similar cu al lui Huawei Mate S, doar că mai mare.
 
Huawei Mate 8

Şasiul adoptă format unibody şi e fabricat din aluminiu, iar handsetul măsoară 7.9 mm în grosime şi cântăreşte 185 de grame. Evident este mai gros decât Mate S (7.2 mm) şi mai greu (156 grame), dar în acelaşi timp rămâne fix la aceeaşi greutate şi grosime ca predecesorul, Huawei Mate 7. Mate 8 dă senzaţia că e mai uşor decât ne arată specificaţiile, atunci când îl ţinem în mână, în special pentru un model de 6 inch.

Aderența sa este foarte bună şi în ciuda diagonalei veţi ajunge cu degetele în toate zonele ecranului. Se remarcă şi o curbură subtilă a spatelui, care are o textură mată. Acest phablet vine pe argintiu, gri, auriu şi maron, iar în zona frontală se afla LED-ul de status, difuzorul pentru convorbiri, camera frontală, senzorii, panoul din sticlă 2.5D prelucrat "diamond cut", cu muchii înguste.
 
Huawei Mate 8

În spate găsim camera principală cu blitz dual LED, scannerul de amprente şi decupajele pentru antene, foarte discrete şi bine camuflate. Sus e integrat microfonul şi jackul audio, iar jos avem portul microUSB şi difuzorul, cel ascuns după grila din dreapta. Cea din stânga ascunde probabil încă un microfon. În stânga Huawei a amplasat SIM tray-ul, pe care îl accesăm cu o cheiţă metalică.
 
Huawei Mate 8 Review

Pe acest tray se află două slot-uri, unul putând găzdui fie un nano SIM, fie un card microSD. În partea dreaptă avem butoanele de volum şi cel Power, cu feedback excelent. Huawei Mate 8 este un telefon elegant, compact pentru diagonală uriaşă şi arătos. Nota pentru design este de 9.5 din 10. Pe partea de hardware primim un ecran de 6 inch Full HD, dar şi un procesor Huawei Kirin 950, un octa core 64 bit de 16 nm cu tehnologie FinFET+.

Acest chipset foloseşte 4 core-uri Cortex A72 la 2.3 GHz şi 4 core-uri Cortex A53 la 1.8 GHz şi integrează şi un coprocesor i5, utilizat pentru serviciile de localizare în timp real şi modul Always Sensing, toate cu consum redus. Mai primim şi 3 sau 4 GB RAM, 32 sau 64 GB stocare şi avem la dispoziţie şi slotul microSD, cu suport pentru carduri de până la 128 GB.
 
Huawei Mate 8

În spate există o cameră de 16 MP, în faţă una de 8 MP, iar pe partea de conectivitate primim GPS, Glonass, WiFi dual bând a/b/g/n/n/ac, WiFi Direct, Bluetooth 4.2, port microUSB, NFC, conectivitate 4G LTE Categoria 6 şi două slot-uri SIM. Senzorii sunt următorii: scanner de amprente, G Sensor, giroscop, busola digitală, senzor de lumină ambientala, senzor de proximitate, hall sensor şi barometru. Nota pentru hardware este de 9.2 din 10.

Trecem la baterie, o unitate de 4000 mAh, o capacitate excelentă în condiţiile în care Galaxy Note 5 şi LG V10 au doar 3000 mAh de exemplu. Pe hârtie, bateria lui Huawei Mate 8 promite să asigure 17 ore de playback video, 20 ore de navigare pe web sau 22 de zile de funcţionare în standby.
 
Huawei Mate 8, test baterie, playback video

Încărcarea se realizează la 9V/2A şi e promisă încărcare rapidă în 2.5 ore. Cu o încărcare de 30 de minute ar trebui să primim cam o zi de utilizare, aparent. La testul nostru obişnuit de playback video în bucla cu WiFi pornit şi luminozitate la 200 LUX am atins 9 ore şi 51 de minute, ceea ce e un rezultat bun, dar sub flagship-urile din 2015.
 
Huawei Mate 8, test baterie PCMark

Depăşim totuşi Samsung Galaxy S6 (9 ore şi 49 de minute), Lumia 640 XL LTE (9 ore şi 49 de minute) şi Huawei Nexus 6P (8 ore şi 48 minute). Este totuşi sub iPhone 6S Plus (15 ore şi 8 minute), Samsung Galaxy Note 5 (11 ore şi 39 minute) şi ASUS ZenFone 2 Laser (11 ore şi 11 minute). În PCMark, test care simulează utilizarea continua am atins 9 ore şi 3 minute, ceea ce e excelent.

Am depăşit ASUS ZenFone 2 Laser (8 ore şi 16 minute), Galaxy Note 5 (8 ore şi 6 minute), dar şi Samsung Galaxy S6 Edge+ (7 ore şi 52 minute). Doar battery phone-uri că ASUS ZenFone Max, Allview P8 Energy sau Allview P6 Energy ne-au întrecut la acest capitol, sărind binişor de 11 ore.
 
Huawei Mate 8, test baterie, incarcare

Încărcarea durează 2 ore şi 11 minute, ceea ce iar e bine pentru capacitatea bateriei şi diagonală. Stăm mai bine decât cele 2 ore şi 20 de minute ale lui HTC one M9, cele 2 ore şi 13 minute ale lui OnePlus 2 sau 2 ore şi 30 de minute de care are nevoie HTC One M8. Evident recordurile de încărcare rămân la Samsung, cu 1 oră şi 5 minute la Galaxy S6 Edge+ şi 1 oră şi 10 minute la S6.

În zona Settings găsim Battery Manager, cu optimizare one touch, care caută problemele cu consumul şi le rezolva, dar şi Power Plan. Aici putem alege opţiunea Performance, cu uşoare ajustări la utilizarea de CPU şi reţea (ideal pentru gaming), Smart (ajustare automată de CPU şi reţea, ideal pentru utilizarea de zi cu zi) şi Ultra, care oferă o interfaţă minimalista şi doar opţiunile de bază: apelare, SMS şi un UI pe bază de tile-uri. Avem şi Protected Apps, care au permisiunea de a rula şi după ce ecranul e oprit şi funcţia Power Use Firewall. Există şi opţiunea WiFi on în Sleep Mode. Pentru baterie Huawei Mate 8 primeşte nota 9 din 10.
 
Huawei Mate 8 pe partea audio

Trecem la acustică, unde primim doar difuzorul din dreapta-jos şi un player cu interfaţa tipică EMUI. Asta înseamnă minimalism şi foarte puţine opţiuni, inclusiv lipsa unui egalizator. Primim totuşi un timer. Experienţa de ascultare face corpul handsetului să vibreze, iar volumul e la nivel mediu aş spune. Basul e şi el mediu, iar claritatea e OK. Aş spune că acustica e sub flagship-urile anului trecut.
 
Castile lui Huawei Mate 8

Căştile oferite la pachet sunt fix la fel cu cele ale lui Huawei P8 şi Mate S. Au un corp alungit din plastic, telecomanda mare şi nu prea stau bine în ureche. Ele au volum ridicat, bas OK şi izolează bine sunetul din exterior. Aplicaţia radio FM are un UI arătos, dar scanează cam lent posturile de radio. În afară de opţiunea DTS On/Off nu avem din păcate nici o egalizare aici.
 
Putere volum Huawei Mate 8

La testul cu decibelmetrul am atins 83.3 dBA şi difuzorul nu va fi acoperit când ţinem telefonul în landscape pentru vizionare video şi jocuri. Cu decibelii anterior menţionaţi depăşim LG G Flex 2 (82.9 dBA), OnePlus 2 (82 dBA) şi Huawei Mate S (80.7 dBA). Suntem totuşi sub HTC One M9 (86.9 dBA), Samsung Galaxy S6 (89 dBA) şi LG G4 (87.8 dBA). Nota pentru multimedia este de 8 din 10, iar neajunsurile sunt căştile incomode, lipsa de egalizator şi faptul că volumul putea fi mai ridicat.
 
Ecranul lui Huawei Mate 8

În ce priveşte ecranul, Mate 8 pune la bătaie un display Full HD de 6 inch, cu panou produs de JDI, un IPS Neo LCD. El are densitate a pixelilor de 368 PPI, contrast de 1500:1 şi săturarea culorilor de 95% (NTSC). Avem de-a face cu un ecran 2.5D aici, iar aplicaţia video vine cu puţine reglaje (viteza playback şi DTS).
 
Luminozitate ecran Huawei Mate 8

Atunci când am vizionat clipuri pe ecranul terminalului am remarcat că muchiile negre sunt deranjante, dar şi că avem parte de culori vii, un display luminos şi unghiuri largi de vizualizare. Contrastul este bun, iar comportamentul în bătaia soarelui e OK. Negrul e mai adânc decât la un IPS LCD obişnuit. Pixelii sunt de tip RGB Stripe iar la testul cu luxmetrul am atins 423 LUX, deci stăm bine la luminozitate.
 
Luminozitate ecran Huawei Mate 8, comparata

Depăşim deci OnePlus One (404 LUX), Nokia Lumia 930 (420 LUX) şi Huawei Honor 6 (383 LUX), dar ne clasam sub OnePlus 2 (465 LUX), HTC One A9 (505 LUX) şi Huawei Mate S (455 LUX). În zona de Setări avem reglaje pentru temperatura culorii (default, warm, cold) şi o paletă întreagă de culori de ales. Apoi avem View mode (Small, Medium şi Large), pentru dimensiunea elementelor de UI, mărimea fontului şi opţiuni de luminozitate. Pentru display nota este de 9.3 din 10.
 
Camera lui Huawei Mate 8

Trecând la cameră, ne întâmpină senzorul principal de 16 megapixeli, cu deschidere F/2.0, stabilizare optică, senzor BSI CMOS şi blitz dual tone. E vorba de un senzor IMX298, care măsoară 1/2.8 inch şi oferă pixeli de 1.12 microni. Camera frontală aduce un senzor Sony IMX179 de 8 megapixeli, de 1/3.2 inch şi cu pixeli de 1.4 microni. Deschiderea să este F/2.4.
 
Huawei Mate 8

Aplicaţia Camera se deschide rezonabil de rapid, iar interfaţa camerei e minimalista. În stânga avem opţiunile de captură HDR, Watermark, Document Readjustment, Super Night, All Focus, Audio Note, Panorama, Professional şi Slow Mo. Modul Professional aduce extra opţiuni de captură, precum balans de alb (preseturi şi un slide pentru grade Kelvin), focalizare (AFS, AFC şi AF cu slider), expunere, shutter (de la 1/4000 secunde la 8 secunde), ISO (până la 1600) şi metering.
 
Setarile camerei lui Huawei Mate 8

Avem şi o grilă şi opţiuni precum un mecanism de echilibrare orizontală, autofocus auxiliary light, iar pe partea de captură video primi opţiuni de balans de alb, focalizare, expunere şi metering în modul Pro. Setările camerei oferă posibilitatea de a opta pentru o rezoluţie de 16 MP în 4:3, 12 MP în 16:9 sau 12 MP în 1:1. Avem şi GPS tagging, funcţia Perfect Selfie, cu preseturi legate de mărimea ochilor, pomeţilor şi textura pielii.

Timer, touch to capture, audio control, capture smiles, object tracking şi funcţii ale butoanelor de volum întregesc listă, dar există şi reglaje pentru saturare, contras şi luminozitate. Camera frontală operează în tandem cu un slider cu diferite gradaţii ale nivelului de înfrumuseţare artificială. În partea dreaptă se afla modurile principale de utilizare ale camerei: Time Lapse, Video, Beauty, Light Painting, Video.

Light Painting trasează dungi de lumină în urma farurilor automobilelor, creează efecte speciale pentru apa curgătoarea fotografiată şi pentru cerul înstelat cu stele căzătoare. Super Night oferă un timp de expunere de 20 de secunde, în care încearcă să captureze o imagine cât mai bine iluminată. All Focus permite refocalizarea după realizarea capturii.

Putem filma în Full HD la 30 sau 60 FPS, dar nu avem şi 4K. Există şi o funcţie de stabilizare a imaginii şi în dreapta interfatei găsim şi efectele (filtrele). Experienţa de utilizare a camerei ne-a adus un zoom digital de până la 4X, nivel mediu de viteza a focalizării şi zoom fluid. Dacă ţinem apăsat pe ecran, apar 2 frame-uri pentru metering şi focalizare, pe care le putem muta pe display.
 
Mostra foto Huawei Mate 8

Captură foto se realizează rapid, iar acum trecem la galeria foto, realizată la mijlocul lunii februarie într-o zi însorită. Avem o serie de capturi din Bucureşti, care au culori vii şi sunt clare, chiar şi în bătaia soarelui. Nivelul de detaliu e excelent, iar panorama arata foarte bine, având o rezoluţie generoasă de 13440 x 2240 pixeli.
 
Mostra foto Huawei Mate 8

Captură landscape a surprins excelent norii şi detaliile, în vreme ce selfie-urile au scos în evidenţă o textură mai bună decât de obicei a părului, mai realistă. La fel şi pentru piele şi fundalul a arătat OK. Aş spune că stă mai bine acest model decât Mate S la captura foto. Cu zoom in la maxim pe un anumit element (acea poartă cu Sector 3 forjată din metal) am remarcat că nu se pierd prea multe detalii.
 
Huawei Mate 8, zoom in

Prim planurile arată excelent şi în general textura capturilor noastre a fost foarte bună. Aş plasa Mate 8 la egalitate cu cele mai noi iPhone-uri la capitolul claritate, dar culorile sale nu sunt la fel de realiste că la LG G4, de exemplu, sau cu acea "super claritate" a lui Galaxy S6 şi modelelor înrudite totuşi.
 
Mostre foto Huawei Mate 8

Avem apoi şi o galerie foto realizată în județul Timiș, la Chevereșul Mare, la apus. Aceste cadre sunt la rândul lor clare, avem un balans de alb şi expunere foarte bune, dar HDR-ul e cam spălăcit. Din nou, detaliile au fost foarte bune la captură de la distanţă, în landscape. De abia în condiţii low light, pe timp de noapte ne-am dat seama cu ce cameră avem de-a face de fapt aici.
Selfie Huawei Mate 8

Huawei Mate 8 se descurcă Fantastic, cu F mare în aceste condiţii. El este noul reper la captura foto low light şi de la Xperia Z2 încoace nu m-a mai surprins la acest capitol un telefon mobil. Totul arata perfect, e ideal iluminat, culorile sunt geniale şi iluminarea stradală nu are halo-uri mari. Nu există grain, blitzul e excelent, detaliile arată bine, iar prim planurile sunt fantastice.
 
Mostra foto Huawei Mate 8

În condiţii low light, Mate 8 e peste orice telefon Samsung, LG sau iPhone la ora actuală. Când vine vorba de filmare. Huawei Mate 8 realizează captura în format MP4, la rezoluţie Full HD, cu frame rate de 30 sau 60 FPS şi bitrate de 24 sau 47 Mbps. Primul clip are culori artificiale, e cam tremurat şi pierde detalii la zoom în, dar claritatea e OK per total.

Clipul 2 un slow motion destul de reuşit, iar al treilea e filmat la 60 FPS şi e clar, cinematic, cu ceva refocalizare totuşi, dar claritate bună. E şi puţin cam întunecat... Al patrulea e clipul de test al stabilizării optice, care a ieşit OK, în ideea că nu am pierdut focalizare sau claritate în vreme ce coborâm pe scări. Totuşi parcă modelele iPhone stabilizează mai bine.
 

Clipul 5 are iar culori artificiale, unele zone tremurate şi claritate bună. În clipul 6 am filmat iar puţin din mers, cu stabilizare OK şi un roşu mult prea aprins faţă de cel din realitate la acel parc de jucării pentru copii. Imaginea a fost clară şi expunerea şi balansul OK. Clipul 7 a adus refocalizare şi claritate OK.
 
Huawei Mate 8, fotografii low light

În condiţii low light nu avem halo-uri prea mari pentru luminile stradale şi nici grain prea mult din fericire. Cu blitzul pornit avem o pierdere gravă a focalizării la un moment dat, dar când imaginea se vede OK detaliile arată excelent. Anul trecut telefoanele Huawei au avut camere excelente la fotografiere, dar nu prea excelau la captura video.

Mate 8 aduce o mică îmbunătăţire, dar tot nu excelează la filmare. Aş spune că acest phablet e cu 50% superior lui Mate S la capitolul cameră, dar e sub Galaxy S6 sau iPhone 6S Plus, luat ca întreg în zona foto. Evident, pe secţiunea low light Mate 8 rămâne campion şi reper pentru următorul an. Nota pentru cameră este de 8.8 din 10 (9.5 foto şi 8 video), rotunjind de la 8.75.
 
Huawei Mate 8 nu se supraincalzeste

Galeria afişează fotografiile fie pe o hartă, fie pe timeline, dacă alegeţi acest lucru. Editarea foto se face cu opţiunile obişnuite: crop, rotate, filter, dar şi noutăţi ca splash sau illusion. Există şi editare avansată prin intermediul lui Photos. Am testat apoi temperatura, atingând 33.3 grade Celsius, după ce am jucat 15 minute din titlul Riptide GP2, deci nu există supraîncălzire aici.

Am remarcat totuşi că după o utilizare îndelungată a camerei, phablet-ul devine puţin cam prea cald. Nota pentru temperatură este de 9.3 din 10. Trecem la conectivitate şi aflaţi că Huawei Mate 8 vine cu suport pentru 5 benzi 2G, 10 benzi 3G şi 18 benzi 4G. Sunt oferite aici două slot-uri nano SIM, suport WiFi 802.11 a/b/g/n/ac dual bând, WiFi Direct, Bluetooth 4.2, NFC, GPS şi Glonass, dar şi microUSB 2.0.
 
Huawei Mate 8 Review

În zona de apelare avem la dispoziţie un filtru anti hărţuire, funcţia Quick Call, Virtual HD Call, Pocket Mode şi Speed Dial. Apelurile au volum ridicat, sunet clar şi microfoanele sunt excelente. WiFi-ul atinge 20 Mbps la download şi 27 Mbps la upload, fiind deci la nivel de top. Nota pentru conectivitate este de 10 din 10 şi acest model vine şi cu funcţia WiFi+, care îi permite să se conecteze la hotspot-urile deja ştiute, dar şi Signal+, care îmbunătăţeşte conectivitatea în trenurile în mişcare.
 
Huawei Mate 8

În secţiunea Browser şi Benchmark, îl avem pe Chrome la dispoziţie ca browser, cu viteza medie de încărcare a păgânilor, dar şi scrolling destul de fluid. Tastatura virtuală e comodă, oferă suport Swype, dar butoanele pare să fie cam prea mari, chiar şi pentru aceasta diagonală. Testând browserul am atins 5662 puncte în Vellamo în testul HTML5, 2484 în BrowserMark şi 609 puncte în Sunspider.

Terminalul nu suferă de lag, are o interfaţă fluidă, rulează jocuri de 2 GB fără probleme şi e foarte performant, deci future-proof. Jocuri că WWE Immortals şi Riptide GP2 rulează fără probleme şi arăta foarte bine. Procesorul Kirin 950 e sursa puterii terminalului şi avem aici doar versiunea cu 3 GB RAM, deci cea cu 4 GB e şi mai şi.
 
Comparatie benchmarks Huawei Mate 8

Am realizat o comparaţie a benchmark-urilor lui Mate 8 cu cele ale lui Mate S, iPhone 6S Plus şi Galaxy Note 5. Aflaţi că Mate 8 iese câştigător din această comparaţie, depăşind în mai toate testele concurenţii şi fiind total peste Mate S. Totuşi la GPU mai câştiga şi iPhone-ul câteva runde. Chipset-ul de la bord e produs de TSMC pe baza procesului 16 nm FinFET+.

Saltul de la Kirin 935 e semnificativ. Nota pentru browser şi benchmark este de 10 din 10. În ce priveşte sistemul de operare, interfaţa şi aplicaţiile, avem la dispoziţie Android 6.0 Marshmallow cu EMUI 4.0 aplicat peste. Nu se schimbă foarte multe de la EMUI 3.1 şi e păstrat minimalismul interfatei, semitransparentă şi abordarea plată.
 
Huawei Mate 8 UI & OS

Inspiraţia de la iOS rămâne prezenta şi nu avem app drawer, aplicaţiile aflându-se cu toate pe homescreen-uri. Ţinând apăsat pe homescreen, putem accesa zona de wallpaper, widgeturi, tranziţii şi schimbă layoutul aplicaţiilor în aceste moduri: 4x4, 5X5, 5x4. Putem auto alinia iconurile, activa home screen loop şi rotirea ecranului în homescreen.
 
Huawei Mate 8, scanner de amprente

Multitasking-ul afişează aplicaţiile ce rulează sub formă de thumbnail-uri mari ordonate orizontal în stilul unui iOS puţin mai vechi. Zona dropdown e semi transparentă şi include notificări sub formă de timeline, Quick Settings şi slider pentru luminozitate. Setările vă permit să reglaţi stilul Homescreen-ului (standard sau simplu) şi aici avem şi funcţiile asociate scannerului de amprente.

Acesta e foarte, foarte rapid când vine vorba de setup, are acurateţe excelentă şi poate fi folosit şi pentru a realiza fotografii în viewfinder, a răspunde la apeluri şi a accesa anumite zone sau aplicaţii blocate pe telefon. Tot în zona de Setări găsim Smart Assistance, unde putem schimba butoanele virtuale din josul ecranului, activa un widget plutitor cu butoane virtuale sau umblă la funcţiile Motion Control.
 
Huawei Mate 8 Review: cel mai puternic phablet pentru care puteţi 8a (Video)

Cu acestea putem întoarce telefonul invers pentru a-l trece pe mut, sau să îl ridicăm la ureche pentru a răspunde la un apel. Gesturile realizate cu încheieturile degetelor au rămas la posturi: dublu tap pentru screenshot, tap şi tinere apăsată pentru a realiza un contur decupat din imagine sau două ciocăniri cu două încheieturi de degete pentru captura video de pe ecran.

Dacă desenăm pe ecran o literă sau un simbol putem activa o anumită aplicaţie şi dacă desenăm o linie pe mijloc activăm split screen-ul (activabil şi dacă ţinem apăsat butonul Recents). În acest model folosim simultan 2 aplicaţii pe care jumătate de ecran. Alte opţiuni sunt One Hand UI, Voice Wakeup, Smart Cover, Smart Headset Control, Glove Mode şi Schedule Power On/Off.
 
Huawei Mate 8

Nu pot să nu mă întreb ce s-a întâmplat cu Force Touch şi swipe-urile pe scannerul de amprente pe care le primeam pe Huawei Mate S şi care pe Mate 8 nu mai există...

Şi acum să vedem lista de aplicaţii preinstalate! Ea include şi ceva bloatware şi arata astfel:
  1. Google
  2. Gmail
  3. Maps
  4. Youtube
  5. Drive
  6. Play Music
  7. Hangouts
  8. Photos
  9. Google+
  10. Play Books
  11. Play Newsstand
  12. Play Games
  13. Play Store
  14. Calendar
  15. Settings
  16. Gallery
  17. Music
  18. Video
  19. Themes (multe posibilităţi de personalizare)
  20. Email
  21. Clock
  22. Files
  23. Phone Manager
  24. Health (aplicaţie nouă, număra paşii parcurşi, etaje urcate şi calorii consumate)
  25. Weather
  26. Calculator
  27. Notepad
  28. Recorder
  29. FM Radio
  30. Flashlight
  31. Mirror
  32. Compass
  33. Backup
  34. Downloads
  35. SIM Tooklit
  36. WPS Office
  37. Facebook
  38. Twitter
  39. Keep
  40. Docs
  41. Sheets
  42. Messenger
  43. Google Now Launcher
  44. Slides
  45. Clock
  46. News and Weather
  47. Calendar
 
Huawei Mate 8 Review

Pe final de recenzie v-am prezentat şi husa oferită la pachet, dar şi shortcut-urile tipice Huawei din lockscreen. Nota pentru OS, UI şi aplicaţii este de 9.5 din 10 şi acum să trecem la verdict!

Iată aspectele Pro:
  • phablet elegant şi comod, dar şi arătos
  • rezultat excelent în PCMark
  • timp de încărcare OK
  • ecran luminos şi clar
  • fotografii de calitate pe timp de zi
  • captură low light perfectă
  • performanţa excelentă
  • rulează orice joc OK şi e future proof pe încă 2-3 ani
  • fără supraîncălzire exagerată
  • conectivitate şi benchmark excelente
  • interfaţa arătoasă

Şi cele Contra:
  • captură video putea fi mai bună
  • volumul putea fi mai ridicat
  • fără egalizator
  • muchii negre ale ecranului
  • captură video sub cea foto
  • bloatware la bord
  • au dispărut funcţiile interesante de pe Mate S
Huawei Mate 8 Review

​Şi iată şi notele recapitulate:
  • Design: 9.5
  • Hardware: 9.2
  • Baterie: 9
  • Multimedia: 8
  • Display: 9.3
  • Camera: 8.8
  • Temperatura: 9.3
  • Conectivitate: 10
  • Benchmark: 10
  • OS, UI, aplicaţii: 9.5
  • Preţ: 9.5

Nota finală este de 9.28 din 10 şi acest model rămâne un etalon de captură low light şi cel mai performant phablet de pe piaţa din România. E ideal pentru gameri, cei care fac poze pe timp de noapte la concerte şi are un preţ care îl face mai atractiv decât un flagship Samsung sau iPhone de nouă generaţie.
 
Huawei Mate 8, prețuri actualizate:
Huawei Mate 8 Video Review​

iHunt X200 Review: "Telefonul Revenant" cu design deosebit, volum ce sperie ursul (Video)

$
0
0

iHunt X200 e prezentat în următoarele rânduri în mai mult decât un review obişnuit, el inaugurând noul format de recenzie de la Mobilissimo.ro. Am decis să trecem la recenzii mai concise şi compacte, pentru că o oră de vorbărie şi detalii riscau să plictisească publicul. Asta nu înseamnă că detaliile esenţiale nu rămân! Revenind la telefonul de faţă, aflaţi că iHunt e un brand românesc, care se ocupă cu terminale rugged, gadgeturi şi echipamente de vânătoare.
 
iHunt X200 Review
 
- Design -

iHunt X200 costă 850 de lei şi e destinat oamenilor activi. El are un design solid şi aduce cu un Vertu, fiind cu siguranţă un handset cu design inedit. Şasiul e ranforsat cu metal dur şi avem şi inserţii din cauciuc sus, sub formă de capace pentru jack audio şi port microUSB. Inserţiile de jos sunt mai degrabă cu rol decorativ.
 
iHunt X200 din spate

Deşi acest model nu e certificat oficial pentru rezistenţa la apă, praf şi impact dur, suntem siguri că poate supravieţui unei ploi, contactului cu praful şi unei scăpări pe jos, datorită ramei solide. E un telefon masiv, dar comod şi până la urmă totul e o chestiune de gusturi, când vine vorba de aprecierea sa. El are aderență bună şi stă OK în mâna utilizatorului.
 
iHunt X200 din lateral
 
iHunt X200

Deşi are o diagonală de doar 5 inch, el are dimensiuni demne de un phablet: greutate de 207 grame şi grosime de 12.5 mm. Capacul spate are o textură ce imită pielea de crocodil. Trecem la Hardware, care a devenit scheletul recenziei noastre şi vorbim despre Display întâi.
 
- Display -
 
Luminozitate ecran iHunt X200

Avem de-a face cu un panou IPS LCD produs de către LG, cu diagonală de 5 inch şi rezoluţie 720p. Pixelii sunt de tip RGB Stripe, iar la testul cu luxmetrul am atins 441 LUX, ceea ce e excelent pentru un telefon cu preţ sub 1000 lei. El depăşeşte astfel LG G4 (432 LUX), Sony Xperia M5 (430 LUX) şi Huawei Mate (423 LUX). Se află sub Amazon Fire Phone (458 LUX), Allview X3 Soul (462 LUX) şi HTC One M8 (463 LUX).
 
Luminozitate ecran iHunt X200, comparata

Vizibilitatea în bătaia soarelui nu pune nici o problemă, contrastul e OK, dar există şi puţină suprasaturare.
 
- Performanţa -
 
iHunt X200

Procesorul este un quad core MediaTek MT6735, tactat la 1 GHz şi e însoţit de 2 GB RAM şi 16 GB stocare, plus slot microSD. Terminalul nu suferă de lag, are un UI fluid şi jocuri că Riptide GP2 şi Lost în Harmony rulează fără pic de problemă. După 15 minute de jucat Riptide GP2 am atins 33.7 grade Celsius, deci nici temperatura nu e o problemă aici.
 
iHunt X200 benchmarks

Am realizat şi benchmark-uri pe acest model, modest la acest capitol şi plasat undeva deasupra lui Huawei P8 Lite în Quadrant, deasupra lui ASUS PadFone 2 în AnTuTu şi puţin sub Samsung Galaxy A5 în GeekBench 3.
 
- Audio -

iHunt X200, putere volum

Nu primim căşti la pachet, iar difuzorul din spate are volum ridicat, dar nu oferă un bas prea deosebit. Există şi ceva pierdere de decibeli pe o suprafaţă plată. Am atins 85.1 dBA în faţă şi 90.8 dBA în spate, acesta fiind al doilea cel mai "gălăgios" telefon după BlackBerry Passport, care stabilea recordul de 95 dBA cu ceva vreme în urmă.
 
iHunt X200 putere volum

Depăşim modele galonate că OnePlus One (90.5 dBA), Samsung Galaxy S6 (89 dBA) şi ZenFone 2 (89.1 dBA).
 
- Camera -

Camera lui iHunt X200

În spate se află o cameră de 8 megapixeli, capabilă de captură de 13 MP (interpolare), în vreme ce pentru selfie avem un senzor de 5 MP. Interfaţa camerei e învechită şi seamănă cu cea de pe modelele Allview cu KitKat spre exemplu. Focalizarea şi captura e destul de lentă, iar fotografiile au o uşoară tentă sepia. Detaliile sunt bune, texturile monumentelor fotografiate arată bine, iar la prim planuri de flori camera nu sta rău deloc. Puteți viziona galeria foto aici.
 
Mostra foto iHunt X200
 
Mostra foto iHunt X200

Am apreciat şi felul în care arată panorama, clar şi fără artefacte. Există câteva cadre blurate printre zecile de fotografii şi per total calitatea e sub cea a lui Huawei P8 Lite şi Samsung Galaxy A5 spre exemplu. Depăşim totuşi un Leagoo Lead 1. Filmarea se face în format 3GP, e tremurată, dar are culori realiste, iar microfonul capturează excelenta ambianţă.
 

Claritatea fluctuează de-a lungul filmării, împreună cu expunerea. Focalizarea e rezonabilă, aş spune.
 
- Browser, Conectivitate, Senzori -

Browserul preinstalat are un nivel mediu de viteză, iar tastatura virtuală e destul de comodă şi e cea stock din Lollipop. Faptul că browserul nu e chiar performant e indicat şi de scorul de 1045 puncte din BrowserMark sau cel de 2025 din Sunspider, nu foarte convingătoare. În ce priveşte conectivitatea, iHunt X200 vine cu două slot-uri SIM, suport LTE, Bluetooth 4.0, WiFi 802.11 b/g/n şi radio FM.
 
iHunt X200

Avem parte de apeluri cu volum ridicat, sunet clar şi izolare bună a zgomotului. Semnalul este bun, iar la testul WiFi am atins 24 Mbps la download şi 22 Mbps la upload. În zona superioară a terminalului se afla LED-ul pentru notificări, dar şi senzorii de luminozitate şi proximitate. Avem şi senzor gravitaţional la bord.
 
- Baterie -

Bateria lui iHunt X200

iHunt X200 vine cu o baterie de 3500 mAh, generoasă pentru un handset de 5 inch. Timpul de playback atins cu această baterie este de 7 ore şi 25 de minute, care ne clasează peste Amazon Fire Phone, Huawei P8 şi Lumia 930 cu câteva zeci de minute. Galaxy A5 sta mai bine, la 9 ore cu aceeaşi diagonală. În PCMark am prins 8 ore şi 5 minute, iar aici stăm bine din start, prin simplul fapt că am depăşit cele 7 ore şi 52 de minute ale lui Samsung Galaxy S6 Edge+.
 
Bateria lui iHunt X200

Încărcarea e foarte lungă, 4 ore şi 35 de minute, deci probabil veţi vrea să lăsaţi handsetul să se încarce peste noapte, înainte să porniţi la drumeţie. În mare veţi prinde o zi şi jumătate de utilizare medie, poate chiar două.
 
- OS, UI, Aplicaţii -

iHunt X200

Android 5.1 este platforma software pe iHunt X200, cu iconuri custom şi sincer să fiu, această interfaţă nu arată bine deloc. E un skin care nu e nici modern, nici abstract, nici artistic, e pur şi simplu învechit, mă duce la Windows 98 parcă. Primim widgeturi stock Lollipop, multitasking carusel şi zona de notificări şi Quick Settings de asemenea stock.
 
iHunt X200

Nu avem app drawer, astfel că toate aplicaţiile se afla pe homescreen-uri. Având în vedere că sunt 27 de aplicaţii, nu putem spune că e cazul de bloatware aici. Printre setări găsim şi suport pentru gesturi şi Smart Motion, cu posibilitatea de a răspunde la telefon ducându-l la ureche sau de a naviga prin galeria foto sau homescreen-uri, fluturând mâna în faţa ecranului.

Putem şi să desenăm simboluri pe ecran pentru a activa anumite aplicaţii. Şi acum am ajuns şi la verdict, împărţit că de obicei în păreri Pro şi Contra.

Cele Pro sunt:
  • telefon rezistent, cu sasiu metalic ranforsat
  • volum foarte ridicat
  • ecran luminos
  • captură foto OK pentru preţ
  • fără lag
  • fără supraîncălzire
  • baterie bună la utilizare continuă
  • fără bloatware

Şi cele Contra:
  • încărcare de lungă durată
  • masiv şi greu
  • basul dezamăgitor şi se pierd decibeli pe o suprafaţă plată
  • interfaţa deloc arătoasă
  • captură video 3GP nu e la înălţimea celei foto
  • fotografii sepia
  • benchmark-uri neimpresionante
 
iHunt X200 Review

Iată şi notele lui iHunt X200:
  • Design: 8.7
  • Hardware: 9
  • Baterie: 9.3
  • Audio: 9.5
  • Display: 9.3
  • Camera: 8
  • Temperatura: 10
  • Browser, Senzori, Conectivitate: 9
  • Benchmark: 7
  • OS, UI, aplicaţii: 8.5
  • Preţ: 10

Nota finală este de 8.93 din 10 şi acest model se remarcă prin designul deosebit, dar totul depinde de gusturi. E clar un device midrange mai rezistent la impact, apă şi praf decât media şi are un ecran luminos şi difuzor cu volum foarte ridicat. El este destinat persoanelor active, de aici şi porecla de "Telefonul Revenant", pe care i-am dat-o fără prejudecăţi. Costă 850 lei şi e ideal pentru drumeţii.
 
iHunt X200 Video Review

Flymemo Hammer BH03: headset wireless Bluetooth sport pentru cei activi (Video)

$
0
0

La Mobilissimo.ro mai testam uneori şi accesorii, cum e cazul lui Flymemo Hammer BH03, pe care îl vedeţi analizat mai jos. E vorba despre un headset Bluetooth sport, destinat celor cu un stil de viaţă activ. El costă 29.99 dolari pe Amazon şi vine de la firma Flymemo, un brand sport al companiei mai mari Shenzhen Dezeweiye Technology.
 
Flymemo Hammer BH03: headset wireless Bluetooth sport pentru cei activi (Video)
 
Căştile ies în evidenţă prin design, ele având formă unui "ciocănel", dar şi prin culoarea verde aprins, care ca o întâmplare se asortează cu perechea mea preferată de adidaşi sport. Pe una dintre căşti se află portul microUSB pentru încărcare, iar la pachet cu acest accesoriu vin şi o serie de dopuri şi mecanisme flexibile de fixat pe ureche.
 
Flymemo Hammer BH03
 
Avem şi un cablu microUSB-USB pentru încărcare. Aflaţi că Hammer BH03 sta excelent fixat în ureche, oferă o izolare excelentă a zgomotului de fond, poate prea bună, pentru că nu se mai aude absolut nimic din exterior. Căştile sunt comode şi au o telecomandă alungită, ce include microfonul HD şi 3 butoane. Două au rol de forward/back şi volum jos/sus, iar cel central are multiple funcţii: Power On/Off, sincronizare, play şi pauză.
 
Flymemo Hammer BH03
 
Odată pornit headsetul se aude o voce în limba engleză care ne confirmă pornirea, dar şi sincronizarea, spre exemplu. Putem prelua apeluri telefonice cu acest accesoriu, compatibil cu terminale iOS şi Android. El se conectează via Bluetooth la telefon, iar pe iOS are propriul afişaj de baterie, în zona Today. Acoperirea este de 10 metri via Bluetooth, iar durata de funcţionare a bateriei de 8 ore.
 
Flymemo Hammer BH03: headset wireless Bluetooth sport pentru cei activi (Video)
 
Timpul de standby este de până la 180 de ore şi încărcarea durează 2 ore (5 V/ 200 mA). Căştile vin cu un an de garanţie, speaker de 10 mm şi 32 ohm, dar şi frecvenţa între 2.4 GHz şi 2.48 GHz. Există aici şi un LED care se iluminează pe albastru sau roşu pentru a semnala pornirea, oprirea sau pairing-ul device-ului.
 
Flymemo Hammer BH03
 
Sincronizarea e rapidă, iar fidelitatea acustică e excelentă, ca şi basul. Volumul e foarte ridicat şi acest produs e genial pentru cei care fac jogging sau ciclism şi nu vor să mai fie încurcaţi de un fir conectat la telefon. Puteţi trece micul cablu ce uneşte căştile între ele după gât sau să îl băgaţi la gulerul tricoului foarte uşor. Un accesoriu pentru cei sportivi pe care îl recomandăm! Îl găsiți aici!
 
Prezentare video Flymemo Hammer BH03
 

Lenovo PHAB Plus Review: ca un iPhone 6 Plus Plus Lite, un mega phablet pentru gameri, cu luminozitate nu prea impresionantă (Video)

$
0
0

 
Lenovo PHAB​ Plus este cel mai mare phablet ajuns vreodată pe masa de teste Mobilissimo.ro, un model cu ecran de 6.8 inch prezentat la IFA 2015. Terminalul poate fi descris cel mai bine prin sintagma "iPhone 6 Plus Plus", după cum afirma cineva care m-a văzut folosindu-l şi nu ştia ce device este. Eu aş spune că e mai degrabă un soi de "iPhone 6 Plus Plus Lite".
 
Lenovo PHAB Plus Review

Acest model costă 1.329 lei la evoMAG.ro, respectiv 1.299 lei la RCS & RDS.
 
- Design -

PHAB Plus este cel mai mare telefon testat până acum la Mobilissimo.ro şi el vine pe gri, argintiu şi auriu. Aduce cu un iPhone 6 Plus şi măsoară  7.6 mm în grosime, cântărind 229 grame. Asta înseamnă că e cu 0.3 mm mai gros decât un iPhone 6S Plus şi cu aproape 40 de grame mai greu. Dimensiunile sunt şi foarte similare faţă de Huawei P8 Max, care cântăreşte 228 de grame, dar e mult mai subţire, la 6.8 mm în talie.
 
Lenovo PHAB Plus privit din spate
 
Lenovo PHAB Plus

Phablet-ul e imposibil de folosit cu o singură mână, dar e excelent de utilizat în mod landscape, pentru vizualizare de video sau gaming. Primim un șasiu metalic unibody aici, cu aderență bună şi construcţie solidă. Aflaţi şi că acest model e cu 20 mm mai lat decât un iPhone 6s Plus, ca să vă faceţi o idee despre dimensiunile sale.
 
- Display -
 
Luminozitate ecran Lenovo PHAB Plus

În ce priveşte ecranul, terminalul oferă un panou IPS LCD Full HD de 6.8 inch, care afişează imagini cu culori realiste şi are unghiuri largi de vizualizare. Am observat că ecranul nu e prea luminos şi nici contrastul nu e prea bun, el fiind inutilizabil în bătaia soarelui puternic. Pixelii sunt de tip RGB Stripe, iar la testul cu luxmetrul am atins 248 unităţi LUX, care ne plasează undeva între LG G Flex 1 şi G Flex 2.
 
Luminozitate ecran Lenovo PHAB Plus

Suntem şi sub modelele ASUS ZenFone din 2015, care nu au impresionat la capitolul ecran. Display-ul rămâne totuşi bun pentru gaming şi video la interior.
 
- Hardware -

Lenovo PHAB Plus are hardware midrange, dar un midrange la nivel de an 2014 şi început de an 2015. Pentru 2016 specificaţii similare cu HTC Desire 820 sunt de ajuns pentru Lollipop şi Marshmallow, dar în perspectiva lui Android N şi a unor jocuri cu cerinţe mari, 2017 ar putea aduce lag serios şi incompatibilitate. Ecranul este rezonabil pentru segmentul acoperit, iar cantitatea de stocare e generoasă, chiar şi fata de alte phablet-uri, completată de stocarea microSD ca punct pozitiv.
 
Lenovo PHAB Plus

Camerele se încadrează în standardele midrange, adecvate preţului plătit, iar conectivitatea e de asemenea la un nivel rezonabil. Simt ca bateria putea fi mai generoasă, având în vedere faptul că acest model se apropie foarte mult de a fi o tabletă, mai degrabă decât un phablet. Au trebuit făcute sacrificii pentru preţul accesibil totuşi...

Iată cum arată lista de specificaţii a acestui terminal:
 
Lista specificatii Lenovo PHAB Plus
 
- Baterie -

Lenovo PHAB Plus aduce o baterie de 3.500 mAh (Li-Po), care asigură 8 ore şi 58 de minute de playback video HD în buclă, cu WiFi pornit şi luminozitate la 200 LUX, conform testului nostru. Rezultatul e modest pentru un device ce are aproape 7 inch în diagonală şi e sub modele de 5 inch că Galaxy A5 sau LG AKA. În PCMark stăm puţin mai bine, cu 6 ore şi 31 de minute, fiind puţin sub Huawei Nexus 6P şi Samsung Galaxy S6 Edge.
 
Lenovo Phab Plus - Test Baterie PCMark

Lenovo Phab Plus - Test Baterie Video Playback

Lenovo Phab Plus - Test Baterie Incarcare

Încărcarea durează 2 ore şi 49 de minute, ceea ce nu e rău deloc pentru un model atât de masiv. Sunt şi handset-uri mult mai mici ce ajung şi la 3-4 ore încărcare lejer.
 
- Conectivitate -

Lenovo PHAB Plus Review

Acest mega phablet oferă două slot-uri SIM, unul nano SIM şi unul micro SIM şi aduce şi suport LTE. El pune la dispoziţie conectivitate WiFi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.0 şi GPS. La convorbiri avem parte de semnal bun, volum ridicat şi claritate OK. Totuşi formatul de design al acestui terminal e bizar pentru că el să fie ţinut la ureche fără probleme. Aflaţi şi că la testul de viteză WiFi am atins 23 Mbps la download şi 22 Mbps la upload, valori în media normală a unui device performant.
 
- Multimedia -

Nu primim căşti la pachet, iar Lenovo PHAB Plus are un volum destul de scăzut. Difuzorul său este integrat în zona din spate-sus, în porţiunea cu camera, părând destul de generos la prima vedere. Playerul muzical are un UI foarte învechit, ce aminteşte de Android Gingerbread mai degrabă decât de noile variante de Android.
 
Putere volum Lenovo PHAB Plus

Difuzorul din spate e uşor de acoperit pe o suprafaţă plată şi a atins sub 80 dBA la testul cu decibelmetru, deci nu impresionează. Totuşi sunetul a fost clar şi basul a fost bun. Avem la dispoziţie şi aplicaţia Dolby, cu un egalizator special ce include opţiuni că Movie, Game, Voice, Music şi Custom, cu reglaje pentru amplificarea dialogului spre exemplu.
 
- Camera -
 
Camera lui Lenovo PHAB Plus

În spatele phablet-ului se află o cameră de 13 megapixeli, cu blitz dual LED (dual tone), iar în faţă o cameră de 5 MP pentru selfie. Interfaţa e puţin confuză, oferind moduri de captură atât în zona superioară, cât şi declanşate din zona laterală (landscape, night, sports, flowers, candlelight, sunset, Action Shot, Smart capture etc).
 
Mostra foto Lenovo PHAB Plus
 
Selfie cu Lenovo PHAB Plus

Captura foto şi focalizarea au o viteză medie pe acest model. Trecând la galerie, am observat că fotografiile selfie au arătat destul de bine, atât la interior, cât şi la exterior. Panorama a ieşit cam blurată, având ca circumstanţă atenuantă faptul că a fost realizată într-o zi ploioasă. PHAB Plus are un blitz puternic, lucru remarcat în acele cadre la interior.
 
Mostra foto Lenovo PHAB Plus la soare
 
Mostre foto Lenovo PHAB Plus la interior

Calitatea este bună şi în bătaia soarelui, după cum se vede din mostrele realizate în zona Mall Băneasa. Acolo culorile arată bine şi claritatea este bună. În schimb în parc, pe ploaie am avut şi destul de multe capturi blurate. Prim planurile au arătat bine în orice condiţii, iar HDR-ul a făcut imaginea prea albicioasă. Ideea este că dacă aveţi răbdare să focalizaţi cum trebuie, capturile foto vor ieşi OK.
 

Aş spune că pentru un telefon de 1.200 de lei, camera se comportă chiar bine, fiind cam pe acelaşi palier cu HTC Desire 820, la captura foto. În ce priveşte filmarea, am realizat captura video în format MP4, cu bitrate generos, dar acustica oferea un ecou neplăcut. Claritatea e bună, chiar şi pe ploaie, iar culorile au fost realiste. Fundalul a fost cam blurat şi s-a pierdut serios calitatea imaginii la zoom în. Aş spune totuşi că Lenovo PHAB Plus filmează mai bine decât HTC Desire 820 sau ASUS ZenFone 2.
 
- Benchmark -

Terminalul dispune ce un CPU octa core 64 bit Snapdragon 615, în tandem cu 2 GB RAM, o dotare care îl pune la bătaie cu modele ca HTC Desire 820 spre exemplu. Ei bine, îl depăşim cu puţin pe acel phablet, deşi la capitolul GPU scorul a fost mai mic, cel puţin în 3DMark. În recenzia video aţi văzut jocul Dead Trigger 2 în acţiune, mişcându-se fără cusur, ca şi Riptide GP2, deci aspectul gaming e bifat OK.
 
Lanovo PHAB Plus benchmarks

Nu există lag în interfaţă, dar totuşi atunci când deschidem o aplicaţie durează aproape o secundă pornirea sa, ceea ce e foarte mult. Asta se aplică tuturor aplicaţiilor şi poate fi considerat totuşi lag. Depăşim şi modele ca Oppo Find 5 şi Xiaomi Mi 4i în testele 3DMark, în vreme ce în AnTuTu suntem sub Xperia Z1 şi HTC One M8.
 
Lenovo PHAB Plus Review Mobilissimo.ro

Browserul web preinstalat e Chrome, care e lent şi are scoruri modeste în Sunspider şi BrowserMark.
 
- Temperatura -
 
Lenovo PHAB Plus in jocuri

După ce am jucat jocul Riptide GP2 timp de 15 minute am atins temperatura de 35.1 grade Celsius, deci nu există supraîncălzire aici. Nici la Dead Trigger 2 nu am înregistrat o creştere deosebită a temperaturii.
 
Lenovo PHAB Plus nu se supraincalzeste
 
- OS, UI şi aplicaţii -

Pe partea de software, Lenovo PHAB​ Plus aduce experienţa lui Android 5.0.2, cu mici modificări. Widgeturile rămân cele stock din Android Lollipop, ca şi zona carusel de multitasking şi porţiunea dropdown, cu notificări, Quick Settings şi slider pentru luminozitate. Printre Setări găsim WLAN Binding, care ne permite să ne conectăm automat la un router ţinut minte.
 
Lenovo PHAB Plus Review: ca un iPhone 6 Plus Plus Lite, un mega phablet pentru gameri, cu luminozitate nu prea impresionantă (Video)

În porţiunea Quick Settings se afla şi opţiunea Screen Shrink, care micşorează spaţiul de pe ecran simulând o diagonală de 5 inch, dar şi Smart Shortcut, care oferă un widget plutitor pe ecran cu butoane şi shortcut-uri virtuale, destul de utile zic eu. Apoi avem şi One Hand Keyboard, care din nou simulează o diagonală mai mică, pentru tastatura de această dată.
 
Aplicatii preinstalate pe Lenovo PHAB Plus

În privinţa aplicaţiilor, există 36 de apps preinstalate aici şi nu avem prea mult bloatware. Se remarca prezenţa antivirusului McAfee, a aplicaţiei ShareIt, dar şi SyncIt HD, plus obişnuitele aplicaţii Google Play Newsstand, Play Music, Maps, YouTube, Gmail şi altele.
 
- Concluzie -

Iată aspectele Pro şi Contra pentru Lenovo PHAB Plus.

Cele Pro sunt:
  • phablet bun pentru gameri
  • construcţie solidă
  • performanţa OK la jocuri
  • tehnologia Dolby Atmos e binevenită
  • camera e OK pentru preţ, captura selfie arată bine
  • bateria e rezonabilă, bună chiar la utilizare continuă
  • fără bloatware, interfaţa curată

Şi cele Contra:
  • design masiv
  • nu e un format pentru oricine
  • ecranul nu e luminos, are contrast slab
  • lag la deschiderea aplicaţiilor
  • volumul putea fi mai ridicat
  • timpul de playback video e modest pentru dimensiuni
  • interfaţa camerei foto şi aplicaţiei Music e inestetica şi confuză
 
Lenovo PHAB Plus Review

Şi iată şi notele:
  • Design: 8.3
  • Hardware: 8.7
  • Baterie: 8
  • Audio: 7
  • Display: 7
  • Camera: 9
  • Temperatura: 10
  • Conectivitate: 9.5
  • Browser şi benchmark: 8
  • OS, UI, aplicaţii: 9
  • Preţ: 9

Nota finală este de 8.5 din 10, iar acesta este un mega phablet pentru gameri, după cum am tot repetat de-a lungul recenziei, dar şi pentru cei care vor să vadă filme, doar la interior, nu şi în bătaia soarelui. Camerele sunt OK, iar acustica putea să fie mai bună. Designul e solid şi materialele sunt premium, aici nefiind nimic de reproşat.

În concluzie, PHAB​ Plus îşi păstrează noţiunea de iPhone 6 Plus Plus Lite şi e că elevul acela de 2.2 metri din clasă, care nu e foarte bun la învăţătură, dar e excelent la sport, sportul aici fiind gamingul. [FORUM]
 
Lenovo PHAB Plus, prețuri actualizate:
Lenovo PHAB Plus Video Review
 

Huawei Nexus 6P Review: cel mai arătos model Nexus de până acum, superior în aproape toate privinţele lui Nexus 6 (Video)

$
0
0

Huawei Nexus 6P poate fi privit ca modelul flagship din gama Nexus cu Android 6.0 Marshmallow, prin prisma dotărilor sale. Terminalul şosea împreună cu LG Nexus 5X în septembrie 2015 şi a ajuns în sfârşit şi la noi la test cu câteva săptămâni în urmă. Acesta este primul telefon Google Nexus produs de către Huawei şi vine la preţul de 2.649 lei la eMAG.ro, sau 2.849 lei la RCS & RDS. Îl găsiţi şi la Marketonline.ro, contra sumei de 2.698 lei.
 
Huawei Nexus 6P Review

Avem de-a face aici cu un phablet metalic, cu ecran de 5.7 inch şi succesorul lui Motorola Nexus 6, care aducea un display de 6 inch. În ce priveşte designul, acest device este cu siguranţă cel mai arătos telefon Nexus de până acum. El vine pe auriu mat, "grafit", "aluminiu" şi "frost" ca nuanţe unice de culoare. Acest smartphone măsoară 7.3 mm în grosime şi cântăreşte 178 de grame, ceea ce îl face mult mai compact decât Nexus 6 (10.1 mm în grosime şi 184 de grame).
 
Huawei Nexus 6P

Grosimea este aceeaşi ca la iPhone 6S Plus, dar Nexus 6P e ceva mai uşor. O veste bună e şi că acest model e mai subţire decât Samsung Galaxy Note 5 de exemplu (7.6 mm). Fabricat din aluminiu cel mai nou Nexus are un șasiu unibody, cu sticlă curbată 3D în zona frontală. Aderența sa este excelentă, iar acesta e un telefon destul de lung, deci greu de folosit cu o singură mână.
 
Huawei Nexus 6P din lateral

Marginile sunt plate, iar protuberanța camerei îi dă conferă personalitate. Construcţia e solidă, iar în zona frontală regăsim difuzoarele duale, senzorii, camera frontală şi ecranul cu muchii nu foarte înguste faţă de trendurile actuale. În spate vom vedea acea zonă delimitată a camerei, acoperită cu sticlă, incluzând şi blitzul dual LED şi telemetru laser, apoi un microfon şi scanner de amprente.
 
Huawei Nexus 6P USB Type-C

Sus găsim obişnuitul jack audio şi remarcăm prezenta decupajelor discrete pentru antene, integrate de altfel spre colţurile acestui model. Jos accesăm portul USB Type-C, iar în stânga se găseşte slotul pentru SIM. În cele din urmă, în dreapta avem la dispoziţie butonul Power, cu o textură punctată şi cele de volum, cu feedback excelent la apăsare.
 
Huawei Nexus 6P din față

Huawei Nexus 6P are un spate uşor curbat şi se remarcă o atenţie excelentă la detalii în cazul său. Nota pentru design este de 9.5 din 10, iar acesta rămâne cel mai arătos model Nexus de până acum. El este şi cel mai performant din toată seria, cu un display AMOLED de 5.7 inch cu rezoluţie Quad HD şi aspect 16:9, însoţit de un procesor Qualcomm Snapdragon 810 v2.1 la 2 GHz (versiunea de pe OnePlus 2), GPU Adreno 430 şi 3 GB RAM LPDDR4.
 
Huawei Nexus 6P

Avem parte şi de 32, 64 sau 128 GB stocare, fără slot microSD, o cameră principală de 12.3 MP şi frontală de 8 MP. Conectivitate implica următoarele opţiuni: WiFi 802.11 a/b/g/n/ac dual bând, USB Type-C, Bluetooth 4.2, GPS, LTE, DLNA, NFC. Dotările se încheie cu difuzoarele duale, cele 3 microfoane de la bord, senzorii (scanner de amprente, accelerometru, giroscop, senzor de proximitate, busola, senzor de lumină ambientală).

Nota pentru hardware este de 9 din 10 şi cred că puteam totuşi vedea 4 GB RAM pe acest model şi eventual un CPU mai puternic decât Snapdragon 810. Bateria este o unitate de 3450 mAh (Li-Po), care pe hârtie asigura 440 de ore de funcţionare în standby, 23 de ore de convorbiri şi până la 100 de ore de playback video.
 
Huawei Nexus 6P, test baterie playback video

La testul nostru de playback în buclă am atins 8 ore şi 48 de minute, ceea ce e bine, dar e sub flagship-urile anului 2015. Am depăşit totuşi Samsung Galaxy Note 4 (8 ore şi 30 de minute), HTC One A9 (8 ore şi 29 de minute) sau Nexus 6 (8 ore şi 30 de minute). Ne-am clasat şi sub iPhone 6S Plus (15 ore şi 8 minute), Samsung Galaxy Note 5 (11 ore şi 39 de minute) sau Huawei Mate 8 (9 ore şi 51 de minute).
 
Huawei Nexus 6P, test baterie utilizare continua

În testul ce simulează utilizarea continuă, PCMark am prins 6 ore şi 39 de minute, depăşind OnePlus 2 (6 ore şi 25 de minute), Lenovo Phab Plus (6 ore şi 31 de minute) sau HTC One A9 (6 ore şi 17 minute). Ne plasăm totuşi sub Huawei Honor 4X (7 ore şi 30 de minute), ASUS ZenFone 2 Laser (8 ore şi 16 minute) sau Huawei Mate 8 (9 ore şi 3 minute), deci se putea mai bine la acest capitol.
 
Huawei Nexus 6P, durata incarcare baterie

Încărcarea se realizează în 2 ore şi 12 minute, dar reţineţi că am avut un încărcător neoficial în pachet. Totuşi am depăşit OnePlus 2 (2 ore şi 13 minute), HTC One M9 (2 ore şi 20 de minute) sau iPhone 6S Plus (2 ore şi 57 de minute). În schimb Nexus 6 se încarcă mai rapid (1 oră şi 50 de minute), iar Galaxy Note  5 în doar 1 oră şi 27 de minute.
 
Huawei Nexus 6P

Opţiunea Battery Saver e că de obicei la posturi, limitând performanţa şi traficul de date pentru un consum mai eficient. Apoi avem şi battery optimization, cu o listă de aplicaţii ce au voie să ruleze în modul Doze şi să acceseze reţeaua sau procesorul. Doze a sosit cu Android Marshmallow şi se activează odată ce telefonul a fost lăsat nemişcat în standby o bună perioadă de timp.  Nota pentru baterie este de 8 din 10.
 
Putere volum Huawei Nexus 6P

Trecem la acustică, unde se remarcă cele două difuzoare frontale şi menţionăm că nu am primit căşti la pachet. Google Play Music e playerul nostru muzical standard, care vine cu un egalizator stock, cu preseturi în funcţie de genuri muzicale, Bass Boost şi Surround Sound. Experienţa acustică a implicat un volum ridicat, sunet clar , bas excelent şi o chitară care se aude foarte bine.
 
Putere volum Huawei Nexus 6P, comparata

Suntem cam cu 10% sub un model cu BoomSound, cel puţin după urechea mea. La măsurătoarea cu decibelmetrul am atins 81 dBA în faţă şi 79.2 dBA în spate, ceea ce teoretic e neimpresionant. În viaţa reală telefonul se aude clar mai tare. Depăşim totuşi Huawei Mate S (80.7 dBA), HTC One A9 (80.6 dBA) sau Samsung Galaxy A5 (77.6 dBA), dar şi pe Nexus 6 (79.2 dBA). În schimb au volum mai ridicat OnePlus 2 (82 dBA), iPhone 6 (85.2 dBA) şi ASUS ZenFone 2 (87.6 dBA). Nu există radio FM aici iar nota pentru multimedia este de 8 din 10. Trecem acum la display.
 
Display-ul lui Huawei Nexus 6P

Primim un panou AMOLED de 5.7 inch aici, cu rezoluţie de 2560 x 1440 pixeli şi aspect 16:9, dar şi cu protecţie Gorilla Glass 4. E oferită o densitate de 518 ppi, iar ecranul e acoperit cu un panou rezistent la amprente şi grăsime. E vorba aici despre un panou 3D uşor curbat şi trebuie menţionat că şi predecesorul avea tot ecran AMOLED Quad HD, dar mai mare, la 5.96 inch în diagonală.
 
Huawei Nexus 6P, ecran vazut prin microscop
 
Luminozitate ecran Huawei Nexus 6P

Nu avem player video, aşa că am folosit aplicaţia Photos pentru a vedea clipuri. Experienţa de vizualizare a fost plăcută, în ideea formatului 16:9, iar ecranul e luminos, are culori vii, contrast OK şi unghiuri largi de vizualizare. Negrul este adânc. Pixelii sunt de tip Pentile Matrix Diamond Shapes, iar luminozitate a ajuns la 505 LUX.
 
Luminozitate cran Huawei Nexus 6P comparativ

Depăşim deci Nexus 6 (374 LUX) şi Samsung Galaxy S5 de exemplu (480 LUX), dar şi OnePlus 2 (465 LUX). Totuşi, un iPhone 6 e mai lumino (570 LUX), ca şi un Galaxy Note 5 (747 LUX). Setările pentru display includ luminozitate, Adaptive Brightness şi avem şi funcţia Ambient Display, care are un soi de rol "Glance", afişând notificări şi informaţii pe lockscreen fără a consuma prea multă energie şi fără a debloca handsetul. În zona Developer options putem activa şi modul de culoare SRGB pentru nuanţe mai realiste. Nota pentru display este de 9.3 din 10.
 
Camera lui Huawei Nexus 6P

Să trecem la cameră. Camera principală este o unitate de 12.3 MP, cu pixeli de 1.55 microni, blitz dual LED, telemetru laser şi deschidere F/2.0. E vorba despre un senzor Sony IMX377 aici, fără stabilizare optică şi cu modul 4:3. În zona frontală primim un senzor Sony IMX179 de 8 MP, cu deschidere F/2.4 şi pixeli de 1.4 microni.
 
Camera lui Huawei Nexus 6P

Menţionez că Nexus 6 avea o cameră de 13 MP cu stabilizare optică, deci la prima vedere am avea un downgrade. Aplicaţia Camera se deschide foarte rapid şi realizează cele mai rapide fotografii pe care le-am văzut până acum. Interfaţa e simplă, Marshmallow stock, iar în stânga găsim opţiunea Photo Sphere, Panorama, Lens Blur (schimbăm punctul de focalizare după captură) şi Setările.

Cu ele putem regla rezoluţia (12.2 MP în 4:3, 8.3 MP în 16:9 sau 7.7 MP în 4:3). Captură video se realizează la rezoluţie 4K, Full HD sau 720p. Şi camera frontală e capabilă de captură video Full HD. Putem seta stabilizarea digitală on sau off, iar rezoluţia panoramei se poate regla la High, Normal sau Low. Lista se încheie cu Location, Grid şi Burst Settings.

Sus în UI se află funcţia Timer, HDR+ (cu opţiunile ON, OFF sau Auto), dar şi blitzul. Cu un swipe accesăm funcţia de captură video, care se poate realiza şi în slow motion la 120 FPS sau 240 FPS. Camera focalizează foarte rapid, dar nu are un zoom chiar fluid. Dacă apăsam de două ori pe butonul Power ajungem direct în cameră foarte rapid.
 
Mostra foto Huawei Nexus 6P

HDR+ are rolul de a ajusta dynamic range-ul şi a combina fotografiile, fiind util în condiţii low light. Am realizat galeria foto cu acest model pe timp de zi, în Bucureşti. HDR-ul s-a dovedit foarte bun la scoaterea în evidenţă a detaliilor în medii mai întunecate, precum Muzeul de Istorie. Detaliile au arătat bine şi selfie-urile au fost excelente, deşi fundalul lor a fost cam ars.
 
Selfie facut cu Huawei Nexus 6P

Umbrele au arătat excelent, iar la nivelul maxim de zoom pe o statuie nu am pierdut pic de detalii. Culorile au fost realiste, chiar la nivel de LG G4 aş putea spune. Nu există nici un cadru blurat, iar expunerea şi focalizarea au fost perfecte. Soarele nu a ars capturile noastre, iar fotografiile landscape au avut detalii foarte bune.
 
Mostra foto Huawei Nexus 6P

E cam greu să focalizezi la prim planuri cu acest model, dar dacă eşti dispus să faci capturi de la 5 cm distanta vei fi mulţumit. Stau mărturie acele prim planuri cu flori, care arată excelent. Avem şi o serie de fotografii realizate la apus lângă tabăra de copii din Chevereșul Mare, pe malul râului Timiș. Se remarcă aici nuanţele foarte plăcute ale cerului şi vegetaţiei, din nou realiste şi cu o textură excelentă pentru acel muşchi pe copac.
 
Mostra foto Huawei Nexus 6P

E o abordare pragmatică de expunere şi culori, cu o cameră care ştie să redea exact ce vede şi ochiul uman. Sunt culori mai realiste decât la Huawei Mate 8, zic eu. Panorama e generoasă, cu o rezoluţie de 13.312 x 1830 pixeli şi e foarte clară. Aş spune că acest model capturează la fel de clar că iPhone 6s şi 6s Plus, e peste Nexus 6 per total, dar acel model avea prim planuri mai bune.
 
Huawei Nexus 6P, mostra foto low light

Aş plasa Nexus 6P şi cu doar 5% sub Galaxy S6 Edge, cu diferenţe în mare insesizabile faţă de LG G4, de exemplu. În condiţii low light am obţinut cadre foarte luminoase, având şi avantajul unui blitz puternic. Cu toate că imaginile arată bine, nu se ridică totuşi la înălţimea fantastică a capturii cu Huawei Mate 8. Culorile sunt OK noaptea, avem şi claritate bună, iar HDR-ul nocturn e fantastic.
 
Huawei Nexus 6P, mostra foto low light

Halo-urile luminilor stradale sunt în limitele normale şi pe timp de noapte simt că totuşi suntem un pic sub LG G4, dar pe aproape. Depăşim clar orice iPhone la captura low light. Apoi discutăm despre filmare. Avem captură video în format MP4, la rezoluţie Full HD, la 30 FPS şi 17 Mbps. Captură 4K a fost la bitrate de 42 Mbps.

Avem un prim clip cu claritate şi culori bune, puţin cam tremurat totuşi şi cu o schimbare de expunere bruscă. Al doilea este clipul 4K, care arată perfect, la nivel de detalii, claritate, culori şi focalizare. Clipul 3 se remarcă prin microfonul foarte bun, claritate şi focalizare bună, dar şi o schimbare nedorită de expunere.
 

Următorul e cam tremurat, dar plăcut privirii per total. Am testat şi zoomul la o filmare, fără a pierde deloc din calitate, ceea ce e excelent. La capitolul slow mo am fost însă surprins de cât de bine pot arăta filmările cu Nexus 6P. Multe telefoane neglijează aceasta captură, oferind rezultate grainy. Nu e cazul aici.

În condiţii low light, captura video a fost cam neclară, dar culorile au fost realiste. Iluminarea stradală nu a avut halo-uri exagerate şi reglajul de luminozitate a fost bun. Per total filmăm mai bine decât Huawei Mate 8 şi Mate S, dar şi modelele ASUS de anul trecut plus LG G4 şi cam orice telefon Huawei de anul trecut. Depăşim şi Nexus 6, poate minus captura nocturnă, unde acel model stătea chiar bine. Nota pentru cameră este de 9.2 din 10. Editarea se face cu aplicaţia Photos şi opţiuni Auto, Light, Color, Pop, Filters, Vignette şi altele.
 
Huawei Nexus 6P nu se supraincalzeaste

Am testat şi temperatura, obţinând 35.3 grade Celsius după 15 minute de jucat jocul Riptide GP2, deci nu există supraîncălzire. Nota pentru temperatura este de 10 din 10.
 
Huawei Nexus 6P

Analizăm acum şi conectivitatea, unde Nexus 6P se prezintă cu suport WiFi 802.11 a/b/g/n/ac dual bând, Bluetooth 4.2, USB Type C, LTE cu viteză maximă de download de 300 Mbps, GPS, DLNA şi NFC. La testul Speedtest am atins 27 Mbps la download şi 25 Mbps la upload via WiFi, deci stăm excelent şi avem şi un ping de 11 ms, care e bunicel. La apelare am remarcat o anulare a zgomotului de fond bună, volum ridicat şi sunet clar. Nota pentru conectivitate este de 10 din 10.
 
Huawei Nexus 6P, review Mobilissimo.ro

Trecem la browser şi benchmark-uri, avându-l pe Chrome în prim plan, cu o viteză medie spre lentă aş spune. Tastatura virtual e cea stock din Marshmallow, comodă şi cu Swype la pachet. Revenind puţin la browser, deşi l-am numit lent, rezultatele testelor sale arata binişor. Astfel, în Vellamo HTML 5 avem 4884 puncte, 2487 în BrowserMark şi 876 în Sunspider. Terminalul nu suferă de lag, are o interfaţă foarte fluidă şi animaţiile de sistem arata excelent.

Totul e foarte lin în funcţionare, clar peste orice handset Lollipop din 2015. Şi jocuri precum GTA Liberty City Stories rulează fără probleme. La benchmark-uri am comparat acest model cu OnePlus 2, Samsung Galaxy S6 Edge+ şi iPhone 6s Plus. Se vede totuşi că în acest caz Snapdragon 810 mişca un ecran Quad HD, iar rezultatele sunt sub rivalul cu Exynos 7420 în 70% din teste.
 
Huawei Nexus 6P benchmarks

Până şi OnePlus 2 cu acelaşi procesor îl întrece pe Nexus 6P în destule teste. Totuşi Nexus 6P se află pe locul 13 în baza noastră de date pentru testele AnTuTu, între HTC One M9 şi Huawei Mate S. Nota pentru browser şi benchmark este de 8.3 din 10.

Când vine vorba OS, UI şi aplicaţii, avem parte de Android 6.0.1 Marshmallow, complet stock. Asta înseamnă că primim Doze, ni se cer permisiuni în aplicaţii atunci când softul vrea acces la contacte, GPS, camera sau altele, iar în zona Settings/Apps/Configure Apps putem face reglaje de permisiuni. Avem un nou app drawer, pe fundal alb, cu scroll vertical, cu bară de căutare sus şi 4 dintre cele mai accesate aplicaţii plasate în capul listei.
 
Nexus 6P

Multitasking-ul şi zona dropdown au rămas la fel ca în Lollipop, iar Google Now on Tap e probabil cea mai mare inovaţie din Marshmallow. Ţinând apăsat pe butonul Home sau spunând "OK Google" veţi declanşa o "citire" a ecranului şi interpretare a informaţiilor la nivel contextual. Astfel, un mail cu o invitaţie la film va aduce programul cinematografelor, o citire a lui Play Music aduce detalii despre artişti şi tot aşa.

Din păcate funcţia nu a mers pe contul meu de Gmail asociat. Avem parte şi de Android Pay, funcţia Explore pentru stocare şi un nou RAM manager printre setări. Selecţia de text e acum simplă şi are opţiuni clare şi concise, iar modul Silent a revenit. Putem regla şi comportamentul linkurilor din aplicaţii şi Chrome are ferestre popup custom.
 
Huawei Nexus 6P Review

În zona de Setări am găsit şi opţiunile asociate scannerului de amprente. Acesta are un setup rapid, acurateţe excelentă şi permite deblocarea rapidă a ecranului. Avem şi funcţii de criptare la dispoziţie. Google Now primeşte în continuare propriul homescreen, iar trecând la aplicaţiile preinstalate, evident nu avem bloatware aici.

Lista arata astfel:
  1. Calculator
  2. Calendar
  3. Camera
  4. Chrome
  5. Clock
  6. Contacts
  7. Docs
  8. Downloads
  9. Drive
  10. Gmail
  11. Google
  12. Hangouts
  13. Keep
  14. Maps
  15. Messenger
  16. News & Weather
  17. Phone
  18. Photos
  19. Play Books
  20. Play Games
  21. Play Music
  22. Play Store
  23. Settings
  24. Sheet
  25. Slides
  26. YouTube

Ce lipseşte din Marshmallow? Mulţi regretă lipsa unei funcţii de tip multi window, a unor teme personalizabile şi eventual mai puţine swipe-uri pentru zona dropdown. Nota pentru OS, UI şi aplicaţii este de 9.5 din 10. Şi acum să vedem şi verdictul!

Iată aspectele Pro:
  • cel mai arătos Nexus
  • difuzoare de calitate la audiţia ascultătorului nu la testul cu decibelmetrul
  • ecran excelent
  • camera foarte rapidă
  • camera excelentă, inclusiv la captura video
  • interfaţa foarte fluidă
  • fără bloatware
  • scanner rapid de amprente

Şi aspecte Contra:
  • bateria putea fi mai bună
  • CPU sub Exynos 7420
  • benchmark-uri modeste
  • nivelul de decibeli nu e grozav
  • greu cu focalizarea de aproape a camerei
  • fără OIS
     
Huawei Nexus 6P Review

Şi iată şi notele:
  • Design: 9.5
  • Hardware: 9
  • Baterie: 8
  • Multimedia: 8
  • Display: 9.3
  • Camera: 9.2
  • Temperatura: 10
  • Conectivitate: 10
  • Browser + benchmark: 8.3
  • OS, UI, aplicaţii: 9.5

Nota finală este de 9.02 din 10, iar acesta este smartphone-ul Google Nexus cu designul cel mai atractiv şi premium de până acum. E aproape fără cusur pe partea multimedia, pe care o acoperă cu un ecran şi camera excelente şi difuzoare bunicele. Îl întrece pe Nexus 6 în mai toate aspectele şi doar bateria putea fi mai bună.
 
Huawei Nexus 6P, prețuri actualizate:
Huawei Nexus 6P Video Review
 

Allview X3 Soul Mini Review + Concurs: cel mai elegant şi arătos model Allview de până acum, cu selfie-uri bunicele, baterie peste medie (Video)

$
0
0

Allview X3 Soul Mini e unul dintre cele mai noi telefoane pe care le-am testat în ultima vreme, un model care vă este oferit şi la concursul detaliat mai jos.  Lansat la începutul lunii februarie, acest model da senzaţia unei combinaţii între iPhone 5 şi HTC One Mini la prima atingere. E incredibil de uşor şi cumva... feminin. Costă 749 lei şi mai jos îl analizăm pe îndelete.
 
Allview X3 Soul Mini Review
 
Design -

În ce priveşte designul, primim aici un corp metalic unibody compact, al cărui look aminteşte de un iPhone. Telefonul este foarte, foarte uşor, ca şi cum ar fi gol pe dinăuntru, dar are construcţie destul de solidă. Grosimea sa este de 7.2 m şi greutatea de 129 de grame, ceea ce înseamnă că e un pic mai greu şi mai gros decât un Samsung Galaxy A5 de exemplu (6.7 mm şi 123 grame).
 
Allview X3 Soul Mini

Terminalul e comod de ţinut în mână, elegant şi are aderenta bună, fiind foarte uşor de folosit cu o singură mână. Vine pe gri, argintiu sau auriu şi are muchiile uşor rotunjite. Aflaţi că X3 Soul Mini este cu 0.1 mm mai gros decât iPhone 6S, dar în acelaşi timp e mai uşor. Primim un panou 2.5D în zona frontală şi trebuie spus că acesta e cel mai arătos model Allview testat până acum de noi. El ar fi ideal pentru publicul feminin, dar asta nu îl face mai puţin tentant şi pentru masculi.
 
Display -
 

Display-ul lui Allview X3 Soul Mini
 
În ce priveşte ecranul, primim un IPS LCD de 5 inch, cu rezoluţie de 1280 x 720 pixeli. Ecranul este luminos, clar, are culori vii, dar nu suprasaturate şi unghiuri largi de vizualizare. Acele muchii negre de jur împrejurul imaginii ştirbesc din plăcerea de a privi clipuri pe acest display. Contrastul este bun, chiar şi în bătaia soarelui şi avem aici pixeli RGB Stripe şi o luminozitate de 405 LUX.
 
Luminozitate ecran

Rezultatul este excelent, mai ales în ideea că depăşim modele ca OnePlus One şi Sony Xperia Z3, cu pretenţii cu 2 ani în urmă. Ecranul este excelent şi poate fi şi personalizata funcţionarea sa, folosind setările speciale Miravision, legate de contrast, saturare, claritate, temperatura a culorii şi ajustare dinamică.
 
Hardware -
 
Specificatii Allview X3 Soul Mini

Dotările lui Allview X3 Soul Mini sunt unele midrange şi apreciem faptul că deşi are șasiu metalic, s-a găsit loc şi pentru includerea unui slot microSD, înlocuindu-l pe unul dintre cele SIM la nevoie. Nu cred totuşi că s-ar fi supărat nimeni dacă acest model aducea 2 GB RAM în loc de 1 GB, chiar dacă preţul ar fi sărit şi la 930 lei să zicem, sau ceva de gen.
 
Allview X3 Soul Mini Review
 
Dacă de ecran şi baterie sunt mulţumit, poate preferam nişte senzori de camere cu rezoluţie mai redusă, dar cu performanţa mai bună. Am văzut senzori de 8 MP care au performat în ultimii ani, iar camera de 13 MP de aici, deşi bunicică, simt că nu e la capacitatea maximă ce o atinge un senzor de 13 MP. E vorba de camera lui Samsung Galaxy S4 la urma urmei, care nu a făcut o impresie bună nici când a apărut prima oară. Prezenţa conectivităţii 4G LTE e evident un plus, ea fiind sacrificată pe un model ca Allview P8 Energy Mini în ultima vreme.
 
Baterie -
 
Allview X3 Soul Mini

Bateria este o unitate Li-Po de 2350 mAh, care asigură conform testului nostru 8 ore şi 19 minute de playback video HD, ceea ce pentru un device cu ecran de 5 inch este excelent. Întrece şi modele cu diagonală mai mare ca Huawei Mate S şi ASUS ZenFone 2, deci asta spune multe. În testul care simulează utilizarea continua PCMark am atins 6 ore şi 34 de minute, ceea ce iar e excelent, depăşind OnePlus 2 şi HTC One A9 spre exemplu.
 
Allview X3 Soul Mini test baterie video playback

Allview X3 Soul Mini test baterie PCMark

Allview X3 Soul Mini test baterie incarcare

Încărcarea a fost totuşi sacrificată, fiind nevoie de 3 ore şi 38 de minute pentru a ajunge de la zero la 100%, ceea ce e prea mult. Totuşi, nu e chiar o premieră în seria Soul, pentru că şi Allview X2 Soul Lite se încarcă în 3 ore şi 2 minute, o durată îndelungată.
 
Conectivitate -
 
Allview X3 Soul Mini Review

Acesta este un model dual SIM, cu un slot nano SIM şi unul micro SIM, dar şi cu suport pentru voce HD. El ofertă suport LTE, cu viteza de download de 150 Mbps şi aduce şi Bluetooth 4.0, WiFi 802.11 b/g/n, WiFi Direct şi microUSB 2.0. Semnalul este OK, dar volumul la convorbiri nu e chiar foarte ridicat. Totuşi sunetul e destul de clar.
 
Allview X3 Soul Mini, speedtest

Avem şi conectivitate WiFi cu viteză bună, de 24 Mbps la download şi 21 Mbps la upload, conform lui Speedtest.
 
Multimedia -
 
Putere volum Allview X3 Soul Mini

Avem 2 playere audio preinstalate pe Allview X3 Soul Mini, Play Music şi Music, cu egalizatoarele stock specifice Android. Doar grila dreaptă de jos ascunde un difuzor pe acest device, iar acel difuzor oferă un volum cu nivel mediu, dar claritate şi bas destul de OK. Notele înalte se aud foarte bine, iar la testul cu decibelmetrul experienţa a fost interesantă.
 
Allview X3 Soul Mini, putere volum

Astfel, am atins doar 78.6 dBA la testul unui sample muzical, dar am sărit la 88 dBA în jocul Riptide GP2. Astfel, diferenţa dintre jocuri şi muzica e de 10 decibeli şi e inexplicabilă, dar un aspect plăcut pentru gameri. În zona Settings avem opţiunile Enhance, pentru căşti, difuzor şi surround, care la drept vorbind nu prea îşi fac simţită prezenţa. 
 
Allview X3 Soul Mini, putere volum comparat

Nu primim căşti la pachet, dar avem radio FM pe acest model.
 
Camera -
 
Camera lui Allview X3 Soul Mini

În spatele acestui telefon se află o cameră de 13 megapixeli, cu acelaşi senzor ca Samsung Galaxy S4, iar în față avem o cameră  de 5 MP. În ce priveşte utilizarea camerei, Allview a promovat acest model prin prisma funcţiei Picture in Picture. Ea permite realizarea unei fotografii cu camera principală, incluzând într-o porţiune a ecranului şi o mini captura cu camera frontală.
 
Mostra foto Allview X3 Soul Mini

Mostra foto Allview X3 Soul Mini

În rest interfaţa e tipică Allview pentru această cameră. Fotografiile au fost realizate într-o zi ploioasă şi am remarcat că HDR-ul face imaginea prea albicioasă, dar culorile au fost foarte vii, spre suprasaturate chiar. În general capturile au o tentă magenta, am avut şi o panoramă reuşită şi în acea fotografie cu tonomatul de Coca Cola întreaga captură prinde o nuanţă roşie, ca şi tonomatul, ceea ce e ciudat.
 
Mostra foto Allview X3 Soul Mini

Mostra foto Allview X3 Soul Mini

Există şi câteva capturi neclare, dar pot spune că selfie-urile au arătat rezonabil, în ciuda faptului că fundalul era blurat. Prim planurile au fost şi ele bune calitativ şi destul de clare, deşi acest model de telefon necesită ceva timp pentru a focaliza cum trebuie. Pentru un model compact sub 1.000 de lei, el fotografiază rezonabil, dar e clar sub Samsung Galaxy A5 şi Huawei P8 Lite de exemplu.
 

Captura video se realizează în format 3GPP, cu bitrate de 17 Mbps şi avem clipuri tremurate, culori artificiale, dar claritate şi focalizare OK. Până şi expunerea este rezonabilă, iar acustica e chiar bună, microfoanele făcându-şi treaba bine. Nici Huawei P8 Lite nu filma cu mult mai bine, deci X3 Soul Mini e în grafic aici.
 
Benchmark-uri -

Allview X3 Soul Mini vine cu un procesor quad core MediaTek MT6735, tactat la 1.3 GHz. Acesta e un CPU 64 bit, însoţit de 1 GB RAM şi 16 GB stocare, iar terminalul nu suferă de lag, are interfaţa fluidă şi se descurcă OK în jocuri, fie că e vorba de Riptide GP2 sau Mortal Kombat X chiar.
 
Allview X3 Soul Mini benchmarks

În principiu în benchmark-uri întrecem Samsung Galaxy A5 şi Huawei P8 Lite, menţionate des de-a lungul acestei recenzii ca rivali pentru terminalul de faţă, atât ca design, cât şi ca preţ şi public ţintă. Scorurile sunt foarte similare şi cu ale lui Allview X2 Soul Lite, dacă mai vreţi un reper. Browserul web are o bară ciudată extra în zona superioară şi are o viteză OK, deşi rezultatele sale în Sunspider şi Browsermark sunt cam slabe. Tastatura stock e comodă.
 
Temperatura -
 
Allview X3 Soul Mini nu se supraincalzeste

După 15 minute de jucat Riptide GP2 am atins 34.6 grade Celsius, ceea ce înseamnă că nu avem supraîncălzire. Excelent deci din acest punct de vedere!
 
- OS, UI şi aplicaţii -
 
Allview X3 Soul Mini Review

Când vine vorba de OS, rulam aici Android 5.1 Lollipop în varianta stock, cu widgeturile standard, carusel pentru multitasking şi porţiunea dropdown neatinsă. Interfaţa e fluidă, iar numărul de aplicaţii preinstalate ajunge la 41. Nu avem prea mult bloatware şi se remarca aici includerea lui Bitdefender Mobile Security ca soluţie antivirus, o aplicaţie teme, una de update OTA şi 90% dintre aplicaţii sunt de fapt cele standard Google.

Iată-ne ajunşi la verdict şi hai să vedem care sunt aspectele Pro şi Contra.

Iată aspectele Pro:
  • design arătos
  • materiale premium
  • ecran luminos
  • baterie excelentă
  • fără lag
  • fără bloatware
  • rulează jocuri OK
  • selfie-urile arată bine

Şi cele Contra:
  • volum scăzut al muzicii
  • doar 1 GB RAM
  • încărcare de lungă durată
  • culori ciudate la captura foto şi video, nuanţă magenta
 
Allview X3 Soul Mini Review

Iată şi notele:
  • Design: 9.5
  • Hardware: 9.2
  • Baterie: 9.6
  • Audio: 8
  • Display: 9.8
  • Camera: 7.8
  • Temperatura: 10
  • Conectivitate: 9
  • Browser şi benchmark: 9
  • OS, UI, aplicaţii: 9.3
  • Preţ: 10

Nota finală este de 9.2 din 10, iar acesta e un telefon compact excelent, care are o tripletă de calitate ce trebuie ţinută minte: baterie + ecran + design. Asta înseamnă că modelul e bun pentru vizionare de filme din mers, pentru jocuri şi pentru cei cărora le pasă de lookul telefonului lor. Nu are lag, face selfie-uri bune şi în rest e păcat de încărcarea lungă şi nuanţele ciudate ale camerei principale.

Şi acum hai să vedem cum puteţi câştiga acest model la concurs.

Acestea sunt regulile concursului:
  1. Vizitaţi pagina de produs pe site-ul Allview
  2. Like la pagina de Facebook Allview
  3. Postaţi comentariu la articol de unboxing/review cu răspuns la întrebarea: "Menţionaţi 3 situaţii în care puteţi folosi funcţia picture în picture"
  4. Share public la articolul de unbox/review pe contul personal de Facebook

Cele 4 capturi sunt trimise la adresa concurs@mobilissimo.ro, cu subiect "Concurs Allview X3 Soul Mini", plus numele vostru real, număr de telefon şi adresa. Tragerea la sorţi va avea loc miercuri 9 martie la ora 21, prin random.org. [FORUM]
 
Prețuri actualizate:
Allview X3 Soul Mini Video Review
 

Sony Xperia Z5 Premium Review: doi paşi aurii în faţă pentru Sony, 1.5 paşi în spate... (Video)

$
0
0

De obicei când vrei să lauzi o companie pentru inovaţie, dar să îi şi critici problemele spui că face "1 pas în faţă şi 2 în spate", cam cum e HTC acum. Ei bine, Sony face 2 paşi în faţă şi doar 1.5 paşi în spate cu Sony Xperia Z5 Premiu, primul telefon cu ecran 4K de pe piaţă şi în continuare singurul astfel de handset din mainstream. Mai jos aflaţi ce e atractiv la acest model şi ce nu.
 
Sony Xperia Z5 Premium Review

El costă 3.003 lei la Quickmobile.ro şi a debutat la IFA 2015, surprinzând pe toată lumea. Noi testăm varianta aurie dual SIM a acestui model.
 
Design -

Avem de-a face aici cu un telefon cu ecran de 5.5 inch şi dacă în urmă cu câţiva ani l-am fi numit phablet, acum e doar un "telefon puţin mai mare". El cântăreşte 181 de grame şi măsoară 7.8 mm în talie, ceea ce îl face cu 0.5 mm mai gros decât un iPhone 6S Plus şi cu 11 grame mai uşor. Arată ca un lingou cel puţin în varianta aurie pe care am testat-o, iar cea Chrome are acea oglindă pe spate atât de iubită de publicul feminin.
 
Designul lui Sony Xperia Z5 Premium

Acesta este un device lung, masiv şi alunecos, cam greu de folosit cu o singură mână. El este elegant şi cu 30 de grame mai greu decât Sony Xperia Z5. Handsetul include un spate din sticlă şi o ramă metalică solidă, care la atingere dă senzaţia de textura de plastic totuşi. În mare formatul nu s-a schimbat prea mult de la Xperia Z3 şi Z4 şi primim şi acele colţuri ranforsate în caz de scăpare pe jos.
 
Sony Xperia Z5 privit din lateral

În plus, acest model e rezistent la apă şi praf, are un buton fizic pentru cameră şi o amplasare insolită a butoanelor de volum, mult mai jos decât de obicei. Ele sunt comode doar dacă ai mâna mică. Xperia Z5 Premium rămâne elegant şi atrage privirile, dar este şi masiv şi alunecos.
 
Display -
 
Ecranul lui Sony Xperia Z5 Premium

Ecranul e punctul central al acestui smartphone, un model cu diagonală de 5.5 inch şi panou IPS LCD cu impresionantă rezoluţie de 3840 x 2160 pixeli, adică 4K. Reţineţi că cele peste 8 milioane de pixeli sunt utilizați la potențialul maxim doar în aplicaţia Album sau Video, când avem conţinuturi 4K la dispoziţie. Putem beneficia de capacitatea acestui ecran şi în YouTube şi Netflix, care oferă suport 4K, cu toate acestea, în majoritatea timpului ecranul va afişa imagini la rezoluţie Full HD.
 
Sony Xperia Z5 Premium, unghi de vizualizare slab

În plus, nu se observă cu ochiul liber saltul de la un ecran Quad HD la 4K, sincer să fiu. În ce priveşte experienţa de vizualizare, imaginile arată fantastic, de parcă ar "curge" din ecran şi apreciem şi culorile foarte vii, dar realiste. Luminozitatea e OK la prima vedere, dar unghiurile de vizualizare au fost cam limitate.
 
Ecranul lui Sony Xperia Z5 Premium la microscop

Luminozitate ecran Sony Xperia Z5 Premium

Şi comportamentul în bătaia soarelui a lăsat de dorit şi deseori nu am înţeles mare lucru din ce se vedea pe display la soare, deci contrastul e slab. Pixelii sunt de tip RGB Stripe, iar la testul cu luxmetrul am atins un dezamăgitor 381 LUX, astfel că suntem sub Sony Xperia Z3 şi OnePlus One, ce depăşeau cu puţin 400 LUX.
 
Sony Xperia Z5 Premium luminozitate ecran comparata

În zona de Setări avem opţiunile Super Vivid, X Reality şi ajustare a balansului de alb cu slidere RGB, pentru cei care vor extra claritate, calibrare a culorilor şi culori mai vii. Ecranul arăta excelent până la urmă, dar la luminozitate şi unghiuri de vizualizare se mai putea umbla, iar conceptul de 4K nu convinge deocamdată.
 
Hardware -
 
Specificatii Sony Xperia Z5 Premium

Când vine vorba de hardware, se pare că Sony nu a dorit să împingă la maxim conceptul de flagship pe seria Xperia Z5. Nici măcar modelul premium nu trece la 4 GB RAM sau la un procesor mai nou şi mai bun decât Snapdragon 810. La Xperia M5 am văzut că se poate şi cu MediaTek la bord, dar aici avem problematicul Snapdragon 810.
 
Sanner de amprente Sony Xperia Z5 Premium

E deranjant că nu e vorba de versiunea Snapdragon 810 2.1 care scapă de supraîncălzire, ci de cea buclucaşa de pe Xperia Z3+, HTC One M9 şi LG G Flex 2, ca şi cum Sony nu ar fi învăţat lecţia. Bateria nu impresionează prin capacitate şi poate doar camera şi ecranul să scoată hardware-ul în evidenţă. Scannerul de amprente e binevenit şi poate fi deja considerat dotare standard.
 
Baterie -

La bordul lui Sony Xperia Z5 Premium se află o baterie de 3.430 mAh, care pe hârtie ne-ar asigura 2 zile de funcţionare medie. În realitate, la testul nostru de playback video HD în buclă am prins doar 7 ore şi 5 minute, destul de slab conform cerinţelor din ziua de azi. Ne clasăm chiar şi sub modelul entry level Xperia E4 sau Amazon Fire Phone cu acest rezultat.
 
Sony Xperia Z5 Premium, test baterie Video Playback

Sony Xperia Z5 Premium

Sony Xperia Z5 Premium, test baterie incarcare

În testul PCMark am atins 5 ore şi 19 minute, ceea ce e iarăşi slab. Suntem sub Huawei P8 şi Sony Xperia E4, acesta din urmă de exemplu atingând 5 ore şi 52 de minute. Încărcarea lui Sony Xperia Z5 Premium durează 2 ore şi 34 de minute, ceea ce e acceptabil. Ca de obicei Sony pune la dispoziţie obişnuitele funcţii Stamina Mode şi Ultra Stamina Mode, dar şi un Low Battery Mode, toate limitând accesul la funcţii, conectivitate şi procesor pentru a economisi baterie.
 
Conectivitate -
 
Sony Xperia Z5 Premium Review

Acesta este un model dual SIM, cu slot-uri nano SIM, suport LTE Categoria 6, GPS, Bluetooth 4.1 şi DLNA, dar şi MHL 3.0 şi NFC. Primim WiFi MIMO şi avem parte de apeluri cu volum ridicat, sunet clar şi semnal bun. La testul de viteză WiFi, am atins 26 Mbps la download şi 27 Mbps la upload. În "bună" tradiţie Sony slot-urile sunt greu accesat, dacă nu ai unghii lungi sau un instrument ca un cârlig să le scoţi afară.
 
Multimedia -
 
Castile lui Sony Xperia Z5 Premium

În ce priveşte acustica, beneficiem de două difuzoare frontale, foarte discret integrate prin decupaje deasupra şi sub ecran. Playerul muzical a ajuns din Walkmanul care îmi plăcea maxim un banal Music, care e doldora de opţiuni şi are un UI confuz. Avem funcţii de upgrade al muzicii la rezoluţie înaltă, DSEE HX, plus un egalizator foarte generos şi plin de opţiuni de extra bas, surround şi altele, care sincer nu prea se simt la ascultare.
 
Putere volum Sony Xperia Z5 Premium

Sony Xperia Z5 Premium, putere volum comparata
 
Experienţa acustică a implicat o claritate OK, bas bun şi un volum mediu. Căştile oferite la pachet sunt comode şi stau bine în ureche, având şi volum ridicat, bas excelent şi izolare excelent a zgomotului de fond. La testul cu decibelmetrul am atins 79.8 dBA în faţă, ceea ce e slab, mai ales că Xperia Z3 spre exemplu obținea 84.1 dBA cu ceva vreme în urmă.
 
Primim şi radio FM şi per total ne aşteptam la mai mult.
 
Camera -
 
Camera lui Sony Xperia Z5 Premium

În spatele lui Sony Xperia Z5 Premium se află o cameră de 23 de megapixeli, cu senzor de 1/2.3 inch şi autofocus hibrid de 0.03 secunde, dar şi zoom digital 8X. Camera frontală este de 5 MP, iar revenind la cea principală, ea nu are stabilizare optică, ci sistemul digital Steadyshot de la Sony, care compensează mişcarea telefonului şi utilizatorului cu ajustări din software și o face excelent!
 
Camera lui Sony Xperia Z5 Premium

Aplicaţia Camera oferă o captură rapidă, focalizare rapidă şi se deschide destul de repede. De la unboxing până la review, aplicaţia a primit o actualizare, care îi schimbă total meniurile. Acum trecem cu swipe între lista de aplicaţii asociate camerei, captura foto, video şi Auto. Ca de obicei primim foarte multe opţiuni, mai ales în modul Manual.
 
Sony Xperia Z5 Premium mostra foto

Sony Xperia Z5 Premium, mostra foto

Putem descărca multe aplicaţii pentru cameră, dar şi avem multe preinstalate, de la cele de Sticker, captură cu camera frontală şi principală simultan şi funcţii augmented reality. Am realizat o galerie foto pe timp de zi, în condiţii însorite şi am avut parte de prim planuri foarte arătoase. Culorile sunt realiste, focalizarea e excelentă şi apreciem textura acelor jucării din parc.
 
Sony Xperia Z5 Premium, mostra foto

Capturile landscape arată bine şi nu se pierde vreun detaliu, iar la prim plan fundalul se blurează şi scoate în evidenţă excelent ceea ce capturăm în mod principal. Din păcate selfie-urile nu prea m-au impresionat, fie că e vorba de textura pielii, claritatea imaginii sau a fundalului. Nu avem nici o captură blurată în 200 de fotografii, ceea ce ne pune pe acelaşi plan cu un iPhone sau un Galaxy S6.
 
Sony Xperia Z5 Premium, mostra foto low light

Şi fiindcă tot am menţionat rivali, claritatea cadrelor e la nivel de LG G4 şi Samsung Galaxy S6 Edge fără probleme, depăşind modelele iPhone 6S că detalii. În condiţii low light, blitzul a fost foarte bun, dar fără ele lucrurile nu au stat la fel de bine. A existat o nuanţă albăstrie de jur împrejurul fotografiilor de noapte, de care am scăpat doar activând modul Scenă nocturn şi asta doar la rezoluţii mici.
 
Sony Xperia Z5 Premium, mostra foto low light

Pe timp de noapte suntem clar sub recent testatele Huawei Mate 8 sau Nexus 6P de exemplu. Am remarcat şi că această cameră de 23 MP nu face faţă bine luminilor stradale, după cum se vede în galeria din Timişoara şi când vine vorba de unele neoane, nici nu se mai disting simbolurile luminoase de pe ele. Suntem şi sub LG G4 la captură de noapte, dar pe timp de zi Z5 Premium e acolo sus cu campionii din 2015.
 

Filmarea se realizează în format MP4, la rezoluţie Full HD (30 sau 60 FPS) sau 4K. Am avut clipuri cam tremurate, puţin arse în prima fază, dar apoi claritatea a fost OK. Steady Shot chiar îşi face treaba bine şi am fost plăcut impresionat de testul de stabilizare. Nu avem refocalizare în timpul filmării, ceea ce e bine, culorile sunt realiste şi singură obiecţie ar fi soarele care prinde marginile imaginilor şi le arde.

Pe timp de noapte captura video a fost foarte slabă, cu imagini gălbui sau albăstrui. Aş zice că ziua filmăm mai bine decât LG G4 şi multe flagship-uri de anul trecut, dar noaptea nu intrăm nici în liga lui ZenFone Laser.
 
Benchmark-uri -

Sony Xperia Z5 Premium are un procesor Snapdragon 810, un octa core cu 4 core-uri la 1.5 GHz şi 4 core-uri la 2 GHz. Primim şi 3 GB RAM şi 32 GB stocare, plus slot microSD cu suport pentru până la 200 GB. Terminalul nu suferă de lag, are interfaţa fluidă şi rulează orice joc fără ezitare, de la Asphalt 8 la FIFA şi de la Dead Trigger 2 la Rayman Adventures.
 
Sony Xperia Z5 Premium bechmarks

Există probleme cu supraîncălzirea din păcate, dar despre ele aflaţi în secţiunea Temperatura. În benchmark-uri am fost surprins să văd că acest model îl întrece pe Samsung Galaxy S6 în Quadrant, pe S6 Edge+ în 3DMark Ice Storm Unlimited şi pe HTC One M9 în AnTuTu, deci performanța este de top aici. Păcat că n avem versiunea 2.1 de Snapdragon 810.
 
Sony Xperia Z5 Premium

Browserul preinstalat e Chrome, care e lent, dar are rezultate bune în Sunspider, BrowserMark şi Vellamo HTML5.
 
Temperatura -
 
Sony Xperia Z5 Premium se supraincalzeste

Terminalul sare binişor de 40 de grade Celsius după 15 minute de jucat Riptide GP2 şi ajunge chiar la 45 de grade. Vă daţi seama dacă îl forjam cu un joc şi mai nou sau ţinem camera activată câteva minute bune, că temperatura va creşte şi mai mult, deci suferă serios de supraîncălzire.
 
- OS, UI, Aplicaţii -

Sony Xperia Z5 Premium rulează Android 5.1.1 Lollipop (între timp a primit Android 6.0 Marshmallow) cu skinul Xperia clasic, adică pe bază de transperanță, nuanţe de alb şi meniuri deschise lateral. E o experienţă coezivă cu alte produse Sony, precum cele PlayStation, playere media, Blu ray şi alte gadgeturi ale companiei. Widgeturile şi temele sunt foarte arătoase şi variate, iar pentru multitasking avem obişnuitul carusel şi aplicaţiile ce plutesc pe ecran şi pot fi folosite simultan.
 
Sony Xperia Z5 Premium Review
 
Zona dropdown e stock, iar setările ne aduc şi în zona Securitate, unde am testat scannerul de amprente. El este integrat în buton Home, veţi ajunge foarte comod la el, dar setup-ul e puţin mai lung decât ne place. Am remarcat şi că acum chiar trebuie să apăsăm pe acel buton pentru deblocare, în vreme ce alţi senzori pot fi doar atinşi şi atât pentru a debloca un device pe modele Huawei sau HTC de exemplu.
 
Interfata Sony Xperia Z5 Premium

Z5 Premium aduce 46 de aplicaţii preinstalate, fiind aproape de noţiunea de bloatware, dar nu chiar atât de deranjant totuşi. Se remarcă aici aplicaţia Lifelog, care e un adevărat jurnal ce reţine tot ce faceţi, primind informaţie de la aplicaţii dedicate. Va monitoriza cât vă jucaţi, cât faceţi sport, cât vă uitaţi la filme, dormiţi, mergeţi la teatru şi cam orice altceva faceţi. Avem şi Movie Creator, Sketch şi Track ID, dar şi Spotify preinstalate.

Iată acum şi verdictul şi începem cu aspectele Pro şi Contra.

Cele Pro sunt:
  • terminal elegant şi solid
  • imagine excelentă a ecranului
  • culori bine calibrate
  • fără lag şi cu performanţă de top
  • fotografiile arată foarte bine ziua
  • stabilizare SteadyShot de calitate
  • interfaţă arătoasă
  • scanner de amprente cu amplasare comodă

Şi cele Contra:
  • alunecos şi masiv
  • luminozitate scăzută
  • unghiuri modeste de vizualizare
  • supraîncălzire
  • volum scăzut
  • captură nu chiar bună low light, mai ales cu lumini din faţă
  • baterie slabă
     
Sony Xperia Z5 Premium Review

Şi iată şi notele:
  • Design: 8.9
  • Hardware: 9
  • Baterie: 6.5
  • Multimedia: 8
  • Display: 8.5
  • Camera: 9.2
  • Temperatura: 6
  • Conectivitate: 10
  • Benchmark şi Browser: 9.5
  • OS, UI, aplicaţii: 9.3
  • Preţ: 8.5

Nota finală este de 8.49 din 10, iar acesta este un smartphone foarte arătos, cu o cameră de calitate, performanță bună, peste rivali, dar cu sacrificii pe măsură. Bateria şi temperatura ies în evidenţă aici, ca şi luminozitatea ecranului, lucruri peste care nu se poate trece uşor. 4K rămâne un gimmick, în ideea că îl vom folosi prea rar, pentru că la urma urmei câte conţinuturi sau aplicaţii 4K avem?

Şi cât de bine facem streaming 4K fără buffering la urma urmei? Xperia Z5 Premium e ideal pentru fanii Sony, care îşi doresc "nivelul următor de tehnologie" ceva mai devreme, dar cu sacrificiile aferente, pe care ei sigur le vor tolera fără probleme.
 
Sony Xperia Z5 Premium Video Review
 

Lenovo Vibe X3 Review: midrange-ul care bate flagship-urile din 2015 (Video)

$
0
0

Există pe piaţa unele telefoane care se află chiar la graniţa dintre mid-range şi high-end, iar printre ele se numără şi Lenovo Vibe X3. El îşi depăşeşte cu mult condiţia, întrecând lejer flagship-uri de anul trecut. Dacă OnePlus scotea un astfel de device în loc de OnePlus 2, succesul lui One ar fi avut cotinuitate... X3 costă 1.898 lei la Marketonline.ro şi a fost lansat în luna decembrie a anului trecut.
 
Lenovo Vibe X3 Review

Terminalul se remarcă prin acustica Dolby Atmos şi un design masiv la prima vedere, dar per total comod la utilizare.
 
​Design -
 
Designul lui Lenovo Vibe X3

Lenovo Vibe X3 vine cu o ramă metalică solidă şi destul de masivă, iar acest model cu ecran de 5.5 inch are un spate din plastic plăcut la atingere. Măsoară 9.3 mm în talie şi cântăreşte 175 de grame, iar deşi are aceeaşi greutate ca OnePlus 2 e cu 0.6 mm mai subţire. De remarcat şi că acest model este mai gros, dar mai uşor decât un iPhone 6S Plus, plus că e şi mai scurt, deci mai comod de utilizat cu o singură mână.
 
Lenovo Vibe X3

Avem de-a face cu un device comod aici, cu construcţie solidă şi aderenţă excelentă. Muchiile metalice nu jenează palma şi avem şi decupaje foarte discrete pentru antene sus şi jos. Ecranul are margini cam groase pentru pretenţiile actuale şi e fascinant cât de masiv pare acest model de la distanţă, dar cât de comod e la utilizarea de zi cu zi.
 
Display -
 
Luminozitate ecran Lenovo Vibe X3

Ecranul lui Vibe X3 este un IPS LCD cu rezoluţie Full HD, iar pentru video folosim un player cu interfaţa destul de plăcută şi cu o funcţie în stil Pop up Play. Experienţa de vizualizare aduce o luminozitate ridicată, contrast bun, culori vii şi acest smartphone se comporta bine chiar şi în bătaia soarelui. Pixelii sunt de tip RGB Stripe, iar unghiurile de vizualizarea puteau fi mai largi.
 
Lenovo Vibe X3, luminozitate ecran comparata

Am testat luminozitatea cu luxmetrul şi am atins 460 unităţi LUX, ceea ce e excelent. Astfel depăşim modele ca Huawei Mate S, LG G4 şi chiar şi recent testatul Huawei Mate 8. În zona de Setări se află opţiunea Display Color Balance, ce aduce reglaje precum Default, Confort (mai blând cu ochii, ideal pentru citit), Super Bright şi Custom (cu reglaje pentru ton şi saturare).

Există şi funcţia Smart Brightness, care adaptează luminozitatea la mediul din jur şi avem şi suport pentru utilizare cu mănuşi.
 
Hardware -
 
Lenovo Vibe X3 pa partea de hardware

Nu e nici un aspect hardware unde Lenovo să nu fi livrat componente excelente pe Vibe X3. Dacă Snapdragon 808 pare o soluţie de compromis vă invit să vă uitaţi peste benchmark-uri, unde între chiar şi modele cu Snapdragon 810. Cantitatea de 3 GB RAM e suficientă, de vreme ce tot atât primeam şi pe flagship-urile anului trecut şi nu îmi imaginez că ele suferă acum ca performanţă.
 
Specificatii Lenovo Vibe X3

Camera e chiar "prea bună" pentru un midrange, dacă putem spune asta, iar cea frontală este excelentă, în condiţiile în care Galaxy S6 şi iPhone 6S ofereau rezoluţii mai mici pentru selfie. Şi stocarea e generoasă şi suplimentată de slot microSD, adoptând trendul cel des întâlnit de înlocuire a unuia dintre slot-urile SIM.
 
Lenovo Vibe X3

Şi nu uităm de acustica cu Dolby Atmos în prim plan şi două difuzoare, ceva ce nu am văzut decât la maxim 2-3 telefoane galonate în ultimul an.
 
Baterie -

Smartphone-ul vine cu o baterie de 3.500 mAh, o unitate Li-Po, care pe hârtie ar trebui să asigure 31 de ore de convorbiri. La testul nostru de playback video HD în buclă, cu WiFi pornit şi luminozitate la 200 LUX, am atins 11 ore şi 2 minute, un rezultat excelent. Am depăşit deci Samsung Galaxy S7 Edge şi am doar doar cu câteva minute în spatele excelentului Galaxy S6 Edge+.
 
Lenovo Vibe X3, test baterie video playback

Lenovo Vibe X3, test baterie PCMark

Lenovo Vibe X3, test incarcare baterie

În PCMark am prins 8 ore şi 11 minute, iarăşi performanta bună, depăşind Samsung Galaxy Note 5 şi Galaxy S6. Încărcarea se realizează într-un timp rezonabil de 2 ore şi 29 de minute, ce e drept dublu faţă de modelele Galaxy S6. Avem şi funcţii Battery Saver şi dacă nu sunt de ajuns există şi Ultimate Battery Saver, care trece la o interfaţă minimalistă şi economiseşte multă energie.
 
Conectivitate -
 
Lenovo Vibe X3 Review:

Terminalul vine cu două sloturi nano SIM şi suport pentru conectivitate LTE, cu viteza de download de până la 300 Mbps. Avem la dispoziţie şi WiFi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.1 LE, GPS, NFC şi infraroşu pentru a controla televizorul, set top box-ul şi alte device-uri de la distanţă. Apelurile au volum ridicat, sunet clar şi semnal bun, iar microfoanele acestui model sunt pur şi simplu fantastice.
 
Lenovo Vibe X3, speedtest

Fie că vorbeşti la aeroport sau concert vei fi auzit perfect. Am testat şi conexiunea WiFi şi am atins 23 Mbps la download şi 28 Mbps la upload, deci stăm bine şi la acest capitol.
 
Multimedia -
 
Castile lui Lenovo Vibe X3
 
Lenovo Vibe X3, doua difuzoare frontale

Acustica e punctul forte al lui Lenovo Vibe X3, care aduce două difuzoare frontale de câte 1.5W, tehnologie Dolby Atmos şi convertor 32 bit. Cele 3 microfoane de la bord folosesc tehnologie Wolfson, iar ca player avem Google Play Music. El ne duce în egalizatorul Dolby Atmos, cu opţiuni că Movie, Music, Game, Voice şi Custom, ce la rândul său aduce sub opţiuni precum Surround, Dialogue Enhance şi Volume Leveler.
 
Lenovo Vibe X3, putere volum comparata

Experienţa de ascultare a fost excelentă, cu volum ridicat, bas foarte bun, percuţie excelentă şi surround bun. Căştile sunt comode, dar telecomanda lor nu are buton volum sus/jos şi volumul la headset nu e prea ridicat. Menţionăm şi că lipseşte suportul pentru radio FM. La testul cu decibelmetrul am atins 86.3 dBA, ceea ce este excelent, mai ales în ideea că depăşim Samsung Galaxy S6 Edge+, iPhone 6 şi Galaxy Note 5 la volum.
 
Camera -

În spatele acestui smartphone se află o cameră de 21 de megapixeli, cu phase detection autofocus, blitz dual LED (dual tone) şi suport pentru captura video 4K. Camera are deschidere F/2.0 şi ar fi împrumutat senzorul Sony IMX230 de la Motorola Moto X Play, doar Motorola aparţine de Lenovo nu-i aşa? În față avem o cameră de 8 MP cu focalizare fixă pentru selfie.
 
Camera lui Lenovo Vibe X3

Nu am mai văzut de mult o aplicaţie Camera atât de bine realizată şi aproape că aş dori să fie în Play Store să o descărcăm şi pe alte modele. Ea nu se deschide prea rapid, dar are un mod Smart excelent în a detecta situaţiile de captură, focalizare rapidă şi captură rapidă. Putem blura fundalul pentru a obţine prim planuri în stil DSLR, există şi un Artistic HDR ce aduce cu filtrele de pe Instagram, avem şi selfie panoramic şi o opţiune Pro, cu reglaje pentru ISO, balans de alb, expunere, shutter şi focalizare, pe stil Nokia Camera de pe Windows phone.
 
Setari camera Lenovo Vibe X3

În cele din urmă putem face captură în slow motion şi fast motion. Fotografiile cu Lenovo Vibe X3 au fost realizate într-o zi însorită, în nordul Bucureştiului. Ele au avut o calitate excelentă, poate prea bună, pentru că dădeau senzaţia de airbrushed şi Photoshop, la cât de bine se vedeau. Uitaţi-vă numai la acel cer albastru, care nu arată deloc natural.
 
Mostra foto Lenovo Vibe X3
 
Selfie facut cu Lenovo Vibe X3

Claritatea fantastică e bifată, nu avem nici măcar o captură blurată (în afară încercărilor de a obţine cadre în stil DSLR), iar chiar şi la zoom maxim totul rămâne clar, cum se vede în acea fotografie cu maşinile în trafic. Selfie-urile sunt excelente şi nu am mai văzut niciodată ochi umani surprinşi aşa, e drept puţin îmbunătăţi, dar bine capturaţi.
 
Prim plan fotografiat cu Lenovo Vibe X3
 
Mostra foto Lenovo Vibe X3

La acest capitol Lenovo Vibe X3 e peste Huawei-uri, Galaxy S6 şi LG G4. Prim planurile realizate cu funcţia Background Blur livrează promisiunea de "aproape DSLR" şi reuşesc să arate la fel de bine, dar nu chiar mai bine ca la modelele din seria Galaxy S6. În mod clar am depăşit iPhone-urile anului trecut şi asta se vede când începem să dăm zoom pe PC şi tot nu pierdem detalii.
 
Lenovo Vibe X3, mostra foto low light
 
Lenovo Vibe X3, mostra foto low light cu blitz

Textura şi detaliile florilor şi jucăriilor capturate a arătat excelent, nu am avut probleme cu focalizare, balansul de alb sau expunerea, deci totul a fost de nota 10. În schimb la captura low light am fost oarecum dezamăgiţi, plasându-ne cam pe palierul lui ASUS ZenFone Laser sau al modelelor iPhone, deci nu în ligă cu Huawei Mate 8, Nexus 6P sau LG G4. Totuşi am remarcat că blitzul e foarte puternic şi păstrează nuanţele realiste.
 

Captură video a fost disponibilă în format MP4, la rezoluţie Full HD cu bitrate de 21 Mbps sau 4K la 43 Mbps. Clipurile au fost cam tremurate, au avut pierderi de focalizare, dar claritatea şi culorile au fost excelente. Filmarea 4K a arătat fantastic, iar microfoanele au redat excelent ambientul capturat. Nu am pierdut deloc din calitate când am dat zoom in pe acele păsări pe lac şi totul a arătat bine, în afară de refocalizare.

Din păcate la captura nocturnă am filmat în frame-uri, ajungând la doar 14 FPS, pentru că doar atât poate camera. Astfel, puteţi uita de captură video low light şi aici suntem cu mult sub Galaxy S6 sau LG G4.
 
Benchmark-uri -

Lenovo Vibe X3 vine cu un procesor hexa core Snapdragon 808, GPU Adreno 418 şi 3 GB RAM, plus 32 GB stocare. Terminalul nu suferă de lag, are interfaţa fluidă şi performanţă excelentă. În benchmark-uri îl întrece şi pe HTC One M9, care are procesor teoretic superior, Snapdragon 810, dar şi pe Nexus 6P şi în unele teste şi pe galonatul Mate 8.
 
Lenovo Vibe X3 benchmarks

Telefonul rulează orice joc fără probleme, de la Mortal Kombat X la Asphalt 8 şi la demo-ul Unreal Engine Epic Citadel, pe care îl vedeţi în review. Se pare că Snapdragon 808 face terminalele mai future-proof decât ne aşteptam când a debutat pe LG G4... Am testat şi browserul web, care în acest caz e Chrome şi e cam lent. El are totuşi rezultate bune în testele Vellamo HTML 5, BrowserMark şi Sunspider.
 
Temperatura -

După 15 minute de jucat Riptide GP2 am atins o temperatură de 38.8 grade Celsius, deci nu există supraîncălzire aici. Totuşi, după o utilizare îndelungată a camerei, terminalul se va încălzi puţin peste medie, deci grijă mare. Sau de fapt nu, puteţi să uitați de grijă, pentru că am uitat handsetul cu camera pornită câteva ore în ghiozdan şi în ciuda acestui lucru, temperatura era mare, dar device-ul nu frigea cu adevărat.
 
Lenovo Vibe X3 nu se supraîncălzește

Cred că dacă era un Galaxy S4, S5, Xperia Z3 sau HTC One M9 se lăsa cu pompieri...
 
- OS, UI şi aplicaţii -

Lenovo Vibe X3 rulează Android 5.1.1 Lollipop cu Vibe UI aplicat peste şi posibilitatea de a alege un launcher Android sau pe cel Vibe, în funcţie de preferinţe. Unul are app launcher şi altul afişează aplicaţiile pe homescreen-uri. Interfaţa îmi aminteşte de abordarea LG UI de acum câţiva ani, cu nişte culori vii şi fără abordarea plată şi abstractă modernă.
 
Interfata lui Lenovo Vibe X3

Widgeturile arată bine şi avem şi unul care ţine evidenţa paşilor făcuţi zilnic. Pentru multitasking avem caruselul obişnuit, iar zona dropdown aduce noi iconuri pentru Quick Settings, care nu arată rău. Setările sunt afişate în mod compact, iar în zona Feature găsim opţiuni interesante, precum dublu ţap pentru activare ecran, Scenes (automatizarea utilizării acasă, la birou sau la muncă, cu funcţii gen do not disturb), sau VR Mode (declanşat ţinând apăsat pe butonul Power).
 
Functii si setari Lenovo Vibe X3

El aduce două imagini pe ecran, câte una pentru fiecare ochi, mod ideal de vizualizare pentru headset-urile VR. Avem şi un widget plutitor cu butoane virtuale, funcţii de securitate şi evident am testat şi scannerul de amprente din spate. Acesta este rapid, atât la setup, cât şi la deblocare şi are precizie excelentă. Lista de aplicaţii preinstalate include 44 de itemuri, fiind deci aproape de ideea de bloatware.
 
Lenovo Vibe X3 Review

Pe lista se află şi Mcafee pentru protecţie contra viruşilor, Route 66 pentru navigare, Peel drept telecomanda TV şi Step Counter, care număra paşii.

Şi acum să trecem la verdict!

Iată aspectele Pro:
  • telefon comod, cu construcţie solidă
  • ecran luminos
  • performanţa excelentă
  • fără lag
  • acustica Dolby Atmos
  • difuzoare excelente
  • fotografii excelente, inclusiv selfie
  • una dintre cele mai bune aplicaţii Cameră
  • baterie excelentă
  • mod VR

Şi cele Contra:
  • anumite nuanţe şi culori nerealiste surprinse de cameră
  • unghiurile de vizualizare puteau fi mai bune
  • captură modestă în condiţii low light
  • pierdere focalizare la filmare, stabilizare slabă

Lenovo Vibe X3 Review

Iată şi notele acordate lui Lenovo Vibe X3:
  • Design: 8.7
  • Hardware: 9.1
  • Baterie: 9.5
  • Multimedia: 9.4
  • Display: 9.5
  • Camera: 9
  • Temperatura: 10
  • Conectivitate: 10
  • Browser şi Benchmark: 9.5
  • OS, UI, aplicaţii: 9
  • Preţ: 9.2

Nota finală este de 9.35 din 10, iar acesta este "cel mai bun telefon de care n-aţi auzit", dar cu siguranţă un nume de ţinut minte, la orice aspect minus captura video. El este mid-ranger-ul perfect, un LG G4 şi HTC One M9 killer şi spun asta fără nici o îndoială. Orice scădere de preţ, mai ales cea care îl va împinge la 1.500 sau 1.600 de lei îl va face un Instant Buy, nu că nu ar fi tentant şi acum.
 
Lenovo Vibe X3 Video Review
 
Viewing all 307 articles
Browse latest View live